Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det var ment som et skudd

Moa brøt hjemmeforbannelsen med et perletreff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Vålerenga - Lillestrøm 3-1.

Få, om noen oppgjør i norsk fotball mobiliserer mer følelser og engasjement enn Vålerenga mot Lillestrøm.

Men med to lag i aksjon hvor begge har levert sesonger langt under både eksperters og publikums forventninger, var selv ikke historisk rivalisering nok til å mobilisere massene til Ullevaal stadion på en forblåst mandagskveld i oktober.

Det var nemlig mange tomme, blå plastseter på tribuneanlegget som omkranser gressmatta på landslagsarenaen. 12 398 tilskuere vil si det samme som et halvtomt Ullevaal.

- Til å gråte av

De første 45 minuttene var heller ikke noe godt argument for å løse inngangsbillett, selv om Vålerenga la inn minst et gir høyere enn et uvanlig tafatt Lillestrøm-lag fra første fløytestøt.

- Dette var til å gråte av, og det gjør vondt. Gutta skjønner alvoret, og alle er klar over situasjonen vi er i. Likevel står vi fullstendig i ro og nærmest kaster drops utover banen til Vålerenga de første 20 minuttene. Basisen i det Lillestrøm står for er rett og slett ikke godt nok i dag, og dette var minst ett steg tilbake. Ett gult kort mot Vålerenga, som i tillegg ikke er gult, forteller det meste, er den nådeløse dommen Frode Grodås feller over eget mannskap.

VIF-press
Morten Berre var svært nær ved å gi vertene ledelsen allerede etter minuttet da han traff undersiden av tverrliggeren.

SENKET LILLESTRØM IGJEN: Moa ble for mye for Lillestrøm på Åråsen, og også i kveld senket han Kanarifuglene. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
SENKET LILLESTRØM IGJEN: Moa ble for mye for Lillestrøm på Åråsen, og også i kveld senket han Kanarifuglene. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer

Berre var atter en gang farlig frampå mot slutten av omgangen da han møtte en corner fra Lars Iver Strand med pannebrasken på bakre stolpe for så å konstatere at Otto Fredrikson var med på notene.

Det var imidlertid LSK-keeperen ikke da kommunikasjonen sviktet totalt med høreback Espen Søgaard.

Søgaard enset ikke at egen keeper var på vei til utenfor feltet for å klarere, og snublet ballen rett i hodet på Bengt Sæternes, som på sin side styrte ballen utenfor på åpent mål.

- Hadde ikke klart det igjen

Mål forløser ofte fotballkamper, og mål skulle det også bli etter hvilen, selv om det skulle kreve et vesentlig bidrag fra et motstanderbein.

Etter 53 minutter satte Mohammed Abdellaoue opp farten på venstresiden, kom seg ned til dødlinja og slo flatt inn foran mål.

Der var det imidlertid ingen blå, men vikarierende midtstopper Steinar Pedersen klarte likevel å skli ballen på merkverdig vis opp i lengste kryss bak en perpleks Otto Fredrikson i LSK-buret.

- Jeg hadde ikke klart det igjen, selv hvis jeg hadde prøvd på det, forteller ulykkesfugl Pedersen til Dagbladet.no.

image: - Det var ment som et skudd

Perletreff

Drøyt ti minutter senere skulle Moa igjen komme i ønskeposisjon på venstresiden da dagens VIF-kaptein Daniel Fredheim Holm spilte ham fri.

I et innfall av genialitet registrerte VIF-spissen at Fredrikson stod langt ute og slo knallhardt mot bakre stolpe.

Ballen skrudde rundt LSK-keeperen på halvdistanse etter at han hadde rykket ut for å klarere, og luftferden stoppet ikke før læret traff aluminumen og videre inn i nettet.

- Det var ment som et skudd, sier Moa til Dagbladet.no uten å blunke.

Daniel Fredheim Holm støtter lagkameratens forklaring.

- Hvis han sier det, så mener han det. Jeg har sett han gjøre det på trening flere ganger, understreker Fredheim Holm.

VIF-manager Martin Andresen er imidlertid ikke like bombastisk som den tidligere Skeid-duoen.

- Jeg vet ikke om det var det han prøvde på. Det må han nesten svare for selv, sier Andresen.

Dødballtrøbbel

Perletreffet fikk tinte opp frosne klansmedlemmer og ledet til umiddelbare ”stille i fjøset”-tilrop med adresse kanarifansen på motstatt side.

Et LSK som slet med å spille seg til de store sjansene skulle imidlertid skape ny spenning i kampen like etterpå og stilne sarkasmen for en stakket stund.

Ikke overraskende var det en dødball som skapte problemer for hjemmelagets forsvar. Oppspillet satte Olivier Occean i duell med Troy Perkins, hvorpå VIF-keeperen klarerte rett i beina på en ventende Arild Sundgot som satte ballen forholdsvis enkelt i mål.

Sæternes kriget inn seieren

Dette var likevel kvelden da Vålerenga omsider skulle gi et sulteforet hjemmepublikum noe å juble for, og den første hjemmeseieren siden Stabæk ble slått 6.juli, så ut til å være en formalitet da Bengt Sæternes ekspederte André Muris flikk i mål fra kloss hold.

Dermed feide Vålerenga all nedrykksteori til side, og spiller definitivt i Tippeligaen i 2009. Spillerne har også merket at presset har blitt mindre etter seieren mot Bodø/Glimt før landslagspausen.

- Antallet journalister på treningsfeltet har gått betraktelig ned i det siste, og slik situasjonen er akkurat nå, er det et godt tegn, smiler Morten Berre.

Bra trykk og guts

Smile kunne også Martin Andresen, som stod over med både suspensjon og på grunn av en brokkperasjon. Nå ser laget ut til å ha løftet seg ut av den vanskelige situasjonen den befant seg i med to strake seire i Tippeligaen.

- Jeg synes vi er bedre fra start og gjør det vanskelig for Lillestrøm å komme inn i kampen, sier Andresen til Dagbladet.no, som ikke vil være med på utsagn fra Lillestrøm om at tenningsnivået i kampen ikke var et lokaloppgjør mellom Oslo og Romerike verdig.

- Da regner jeg med at de snakker for eget lag. Jeg synes det var bra med trykk og guts hos oss. Riktignok er jeg også subjektiv, men jeg tror den objektive tilskueren vil si at det virket som om vi ville vinne mest, svarer VIF-sjefen.

Må smelle noe sinnsykt
Lillestrøm plutselig har Aalesund og HamKam pustende i nakken i nedrykksstriden, og da må krigerinnstillingen laget er kjent for komme tilbake snarest.

- Nå må det smelle noe sinnsykt allerede om seks dager mot Rosenborg, medgir Steinar Pedersen.

- Nå har vi to matchballer mot Rosenborg og Aalesund, og vi må vinne én av dem, tror Grodås om kvalifiseringsspill, og i ytterste konsekvens, nedrykk skal unngås.

PS! Lillestrøm sikret seg før kampen det islandske spisstalentet Björn Bergmann.

SPISSENE SCORET: Både Bengt Sæternes og Moa puttet i kveldens kamp mot Lillestrøm.
SKUFFET: LSK-manager Jan Åge Fjørtoft var svært skuffet over det spillerne hans leverte på Ullevaal.
ANNULLERT: Arild Sundgot fortviler etter at det han trodde var et utlikningsmål ble annullert for offside. LSK-spissen var trolig hårfint på feil side.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!