- Det var min idé

Petter «Nollthug» planla draktstuntet på høydesamling i Val Senales.

BRUKSVALLARNA (Dagbladet): Petter Northug kom til svenske Bruksvallarna for å få seg en gjennomkjøring med startnummer på brystet.

Han åpnet i overkant tøft, men reddet seg inn til en tredjeplass på en tung dag — knapt 18 sekunder bak franske Maurice Manificat.

En sesongstart helt på det jevne, og ikke mye å lage overskrifter av. Men allerede før start hadde Northug reddet showet for svenske og norske tv-seere.

Da han vrengte av seg overtrekkstøyet, kom navnet «Nollthug» til syne på skidrakta. Det navnet fikk Northug av den Aftonbladets frittskrivende kommentator Lasse Anrell før VM i Holmenkollen i fjor.

- Kjenner historien Etterpå snakker «Nollthug» villig om stuntet. Med et bredt smil om munnen.

- De fleste vet vel historien bak det. Det er ikke jeg som har skapt navnet, jeg bare bruker det, sier Northug til Dagbladet.

- Hvem sin idé var det å ha det på drakta?

- Jeg må vel innrømme at det var vel min idé, det. Når jeg først skulle starte sesongen i Sverige, så tenkte jeg at det var fint å få det sitatet på navnet, vi husker jo hva som skjedde i fjor.

Planlagt på samling - Hvor lenge har du planlagt det?

- Det var på slutten i Val Senales da jeg skulle bestille klær til nasjonale renn. Da det lå an til at det kunne bli åpning i Sverige, hadde jeg det litt i bakhånd.

Budskapet som sådan vil imidlertid ikke Northug utdype.

- De som kjenner historien, vet hvordan det gikk, sier han.

Det gikk altså slik at Northug vant tre gull på hjemmebane. Og fikk det til å koke over for svenskene da han skrenset over målstreken på stafetten, like foran svenskenes yndling Marcus Hellner.

- Tungt Mens replikkene satt, var det ikke gulltakter over Northug i løypa i dag.

- Hvilke svar fikk du i dag?

- At det er tungt å gå skirenn. Det var vel det jeg fikk. Ei løype du må jage i. Det klarte jeg ikke, og da mister du små sekunder hele tida, erkjenner han.

- Det positive er at jeg er på pallen på en dårlig dag, med et så bra startfelt, sier Northug.

Om nøyaktig én uke starter verdenscupen på Sjusjøen.