SPIS SNØ: Petter Northug satte inn rykket - da kunne ikke massive Axel Teichmann svare med noe. Øystein Pettersen ventet i målområdet.Foto: SCANPIX/EPA/JOHN MABANGLO
SPIS SNØ: Petter Northug satte inn rykket - da kunne ikke massive Axel Teichmann svare med noe. Øystein Pettersen ventet i målområdet.Foto: SCANPIX/EPA/JOHN MABANGLOVis mer

- Det var motivasjon blandet med hat

Northug og Pettersen tok en herlig revansj - og OL-gull.

||| WHISTLER/OSLO (Dagbladet): Man kunne se det allerede i semifinalen - Petter Northug jr var i det lunet vi husker fra VM i Liberec.

Han lå bak og lurte på hver eneste etappe, før han gled fram som en gjedde i sivet i den siste utforbakken inn mot stadion, og snek seg fram i perfekt tetposisjon.

I finalen så vi hva han forberedte seg på.

For da Øystein Pettersen strålende holdt kontakten med teten på sin siste etappe, og Petter Northug fikk gå ut med los på ledende Tyskland, da kunne man føle hva som var på vei.

Axel Teichmann gjorde det han ikke gjorde i VM - han gikk det han kunne fra start, mens Northug gjorde sitt for å posisjonere seg bak i feltet.

LETTELSE: Øystein Pettersen kastet seg over en sliten, men overlykkelig Northug. 
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
LETTELSE: Øystein Pettersen kastet seg over en sliten, men overlykkelig Northug. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

Og inn mot den siste bakken viste Northug de taktiske egenskapene vi vet han har. Kjempet seg fram til andreplass bare noen meter bak Teichmann - og inne på stadion smalt det som det pleier - fra indre bane denne gangen.

Motivasjon blandet med hat
En suveren Petter Northug bykset forbi tyskeren i siste sving inne på oppløpet, var enormt mye sterkere enn Teichmann og Petukhov, og seilte over mål til sitt første OL-gull.

- Det var så godt å gå først i mål. - Det var en utrolig lettelse å komme først i mål. Det var motivasjon blandet med hat, men jeg gikk taktisk selv om det var hat, sier Northug til NRK.

- Helt vilt, asså. Jeg er så glad. Jeg er helt målløs. Jeg var ikke like pigg som på sprinten, men jeg gikk det jeg kunne, og Petter var helt villmann, sier Øystein Pettersen

ROSINEN I PØLSA: Det er ikke så mange småkriminelle snowboardere fra Groruddalen som er blitt olympisk mester, sier Øystein Pettersen. Foto: SCANPIX/AP/Dmitry Lovetsky
ROSINEN I PØLSA: Det er ikke så mange småkriminelle snowboardere fra Groruddalen som er blitt olympisk mester, sier Øystein Pettersen. Foto: SCANPIX/AP/Dmitry Lovetsky Vis mer

- Det er ikke så mange småkriminelle snowboardere fra Groruddalen som er blitt olympisk mester, fastslår Pølsa, som skal ha mye av æren for den jobben han la ned før Petter Northug til slutt kronet det hele med sitt fantastiske rykk.

- Pølsa gikk utrolig bra, sier Petter, som la grunnlaget i siste motbakke før stadion.

- Spurten startet egentlig i første bakke, men på toppen kjørte jeg et lite skuespill for å få Petukhov forbi. Han gjorde det, og vi tettet luken til siste bakken. Så var det om å gjøre å komme i dragsuget inn på stadion
, sier Northug.

Hyller Vigen Hattestad
Øystein Pettersen tok også tid til å hylle Ola Vigen Hattestad etter gullet, som ofret plassen på sprintlaget da han merket at sykdommen satte ham for langt tilbake.

-
Jeg har enorm respekt for Ola, han er en stor idrettsmann og et enda større menneske. Jeg synes synd på ham, han har vært verdens beste sprinter i to år, men når jeg fikk sjansen var det ikke vanskelig å finne motivasjon, sier Pettersen.

- Det viser hvilken lagfølelse vi har på sprintlaget, det er det det handler om, sier han.

I målområdet sto nettopp Ola Vigen Hattestad og jublet for sine lagkamerater.

- Petter gjorde alt rett. Han slapp russeren foran seg og rykket i bakken. Jeg trodde Axel hadde det. Men dette var skikkelig bra, det var det, sier Hattestad til Dagbladet.

Petter flyr
Petter Northug har hatt et voldsomt press på seg etter nedturene på 15-kilometeren og skiathlom, og måtte gjennom en tøff pressekonferanse i går.

Men i dag viste han at han ikke har latt seg påvirke av oppstyret.

- Jeg har ikke fulgt med, jeg har hatt tankene på det som skjer her, sier Northug.

- Hvordan føles det å være olympisk mester?

- Jeg kjente det når jeg kom over mål, jeg flyr, sier Petter.