Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Det var så vondt, så smertefullt at der og da bestemte jeg meg for at jeg aldri skulle spille fotball mer»

Jon Ivar (25) måtte amputere beinet etter fotballkamp.

SON (Dagbladet.no): 25 år gamle Jon Ivar Sandhaugo fra Vestre Slidre i Valdres skulle spille kamp for laget sitt, FK Vang i fjerde divisjon en oktoberkveld i høst. Det er lagets siste hjemmekamp for sesongen.

Tilbake etter brudd

Han hadde akkurat kommet tilbake på banen etter kragebeinsbrudd og gledet seg til å spille. Men midt under kampen gikk det hele så alt for galt. Jon Ivar ble taklet av en motspiller og det endte med et smertefullt beinbrudd. Begge leggbeina i høyrebeinet brakk tvert av.

- Det var så vondt, så smertefullt at der og da bestemte jeg meg for at jeg aldri skulle spille fotball mer, forteller han til Dagbladet.no.

Måtte amputere

Han ble kjørt til sykehuset på Gjøvik, men ble bare verre. Så legene bestemte seg for å sende ham til Ullevål. Det var der han fikk den uvirkelige beskjeden 19. oktober: Beinet måtte amputeres fra kneet.

- Da jeg fikk høre det var det en lettelse, jeg hadde så store smerter. Jeg husker nesten ingenting fra de første dagene, jeg husker ikke hvor mange operasjoner jeg har hatt, alt er borte, sier 25-åringen.

Må kanskje amputere mer

«Det var så vondt, så smertefullt at der og da bestemte jeg meg for at jeg aldri skulle spille fotball mer»

Siden da har han ligget på Ullevål sykehus, beinet gror ikke som det skal og det er mulig han må amputere mer. Onsdag denne uken fikk han et nytt foreløpig hjem på Cato-senteret utenfor Son. Der skal han trene seg opp og forberede seg på et nytt liv, og det er her han møter Dagbladet.no.

- Det snudde fort livet mitt, jeg vil få en fin protese, men det er bittert. I 2007 hører man aldri at det skal gå denne veien.

Har ikke fått svar

Jon Ivar forteller at han ikke har fått noe svar på hvordan et beinbrudd kunne ende så forferdelig galt.

- Det startet vel egentlig fra dag én og har bare ballet på seg. De har ringt og beklaget, men det hjelper i grunnen ikke meg. Jeg har mistet foten og får den ikke tilbake, selv om jeg ville betalt mye for å få den tilbake.

Tankene går til behandlingen han fikk på Gjøvik sykehus og om noe kunne vært gjort annerledes.

- Jeg hadde tillit til de som jobbet med meg, de skulle kanskje sendt meg bort før. Jeg regnet med at de visste hva de gjorde.

Smertemareritt

«Det var så vondt, så smertefullt at der og da bestemte jeg meg for at jeg aldri skulle spille fotball mer»

De siste ukene har vært et smertemareitt for den unge fotballspilleren. Først smertene etter bruddet, deretter kom fantomsmertene. De vil være der for alltid.

- De første dagene var vonde og ekle. Det var smerter som ikke kan forklares. Det sies at jo mer smerter du har, jo verre er fantomsmertene. Nå stikker det, men jeg klarer ikke å si hvor det stikker. Man blir som regel aldri kvitt dem, men jeg håper det roer seg. Det går an å hypnotisere det bort, men jeg vil vente og se.

Det var en uheldig takling

Sandhaugo bor i Vestre Slidre, et lite sted hvor de fleste kjenner hverandre. Etter den skjebnesvangre kampen ble motspilleren som taklet ham gjenstand for diskusjon. Noen mente at han ble regelrett sparket ned, men dette tilbakeviser Jon Ivar på det sterkeste.

- Det var en uheldig takling og jeg bærer ikke nag til ham som gjorde det. Det var en kamp om ballen, ingen nedsparking. Jeg skjønner ikke hvorfor folk sier det.

De to har i ettertid hatt SMS-kontakt, men har ikke møtt hverandre siden kampdagen 7. oktober.

Vil fortsette som snekker

Jon Ivar har snakket med fysioterapeut, som mener det vil gå greit for ham å fortsette som snekker.

FLERE UKERS SMERTEMARERITT: - Det var så vondt, så smertefullt at der og da bestemte jeg meg for at jeg aldri skulle spille fotball mer, forteller Jon Ivar Sandhaugo. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
FLERE UKERS SMERTEMARERITT: - Det var så vondt, så smertefullt at der og da bestemte jeg meg for at jeg aldri skulle spille fotball mer, forteller Jon Ivar Sandhaugo. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Men jeg har mange muligheter, jeg kan fortsette som snekker eller begynne på skole. Jeg trenger jo ikke å ta de tyngste løftene.

Akkurat nå er han mest opptatt av å komme seg tilbake igjen. Han forteller om all den støtte han har fått fra venner, medspiller og klubben etter at han ble skadet.

- De har opprettet en støttekonto, jeg er usikker på hvor mye som er der akkurat nå. Men kamerater og venner har satt inn penger, dessuten har sykehjemmet samlet inn 7000 kroner til kontoen.

Tvillingbroren bodde på Ullevål

Først nå har 25-åringen rukket å tenke over hva som har skjedd, og hvordan framtiden kan bli. Tvillingbror og medspiller Kai Arne var mye hos ham på Ullevål og støttet ham.

- Nå vil jeg komme på beina og inn i det nye livet. Jeg vil komme hjem til den nye hverdagen. Jeg ser lyst på det. Håper jeg får erstatning slik at jeg har en trygghet i framtiden.

Jon Ivar er forsikret med en lisens alle spillerne betaler til Norges Fotballforbund. Nå er det usikkerhet om denne er bra nok.

- Det ble behandlet som beinbrudd men nå er det en sykehustabbe. Nå er alt lagt litt på is siden vi ikke vet hvor mye som må amputeres, det får ta den tiden det tar.

Jeg skal gå Birkebeineren!

Han vil svært gjerne tilbake til fotballmiljøet hvor han har de fleste kameratene sine.

- Jeg er vant til å tilbringe helgene på fotballbanen og vil fortsett med det. Jeg vil være i klubben og ta et trenerkurs etterhver.

Og 25-åringen har allerede rukket å sette seg sitt første mål i det nye livet sitt:

- Jeg skal gå Birkebeineren! Jeg håper å få gjort det i år, jeg blir jo sterk i armene av å gå på krykker. Motet er det som er viktig. Og jeg vil prate om det, det er så lett å tenke mye når jeg blir alene.

VIL FORTSETTE SOM SNEKKER: Jon Ivar vil gjerne fortsette i jobben som snekker. Men er forberedt på at han ikke kan ta de tyngste takene.
NYTT LIV: På Cato-senteret utenfor Moss skal 25-åringen trene seg opp og forberede seg på et nytt liv.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling