- Det var som å spille mot 14 mann

Stabæk tordner mot Terje Hauge etter braktap.

(Dagbladet.no): • Viking - Stabæk 4-1 (4-0).

Stabæk hadde neppe innkassert noe seriegull på forskudd på tross av storspill og målkalas mot Strømsgodset forrige helg.

Likevel gikk serielederen på en sjeldent stygg smell i Stavanger mot et Viking-lag som stort sett har underprestert sesongen igjennom.

Det var nemlig dagen da dommeravgjørelsene gikk imot og de personlige feilene ble for mange til å komme seg helskinnet unna med tiltrengte poeng i gullkampen tilbake til Bærum.

Tidlig fordel

Viking fikk nemlig servert en tidlig fordel da Mame Niang skjøt ballen opp i armen på Stabæk-kaptein Morten M. Skjønsberg.

Dommer Terje Hauges fortolkning av situasjonen: Straffespark og rødt kort.

Det fikk ellers sindige Janne Jönsson og hans elever til å se rødt.

RASENDE UENIG: Stabæk-kaptein Morten M. Skjønsberg lot det skinne igjennom hva han syntes om dommer Terje Hauges avgjørelse om å sende ham av banen. Utvisningen gjorde arbeidsvilkårene vanskelige for lagkameratene. Foto: Alf Ove Hansen/Scanpix
RASENDE UENIG: Stabæk-kaptein Morten M. Skjønsberg lot det skinne igjennom hva han syntes om dommer Terje Hauges avgjørelse om å sende ham av banen. Utvisningen gjorde arbeidsvilkårene vanskelige for lagkameratene. Foto: Alf Ove Hansen/Scanpix Vis mer

- Jeg behøver ikke å se den igjen. Terje Hauge har dessuten sagt at han var feilplassert. Ingen kan tolke det som en viljehands. Fra én meters hold kan jeg ikke forstå det, sier en roligere Janne Jönsson til TV 2 etter kampslutt etter å ha latt følelsene få fritt spillerom på sidelinjen etter den kontroversielle avgjørelsen etter 19 minutter. 

Stabæk-spiss Daniel Nannskog, som aldri kom i nærheten av å gjenskape noe av det han presterte forrige serierunde, kan ikke huske å ha sett Jönsson så forbannet tidligere. Nannskog lot også Hauge få høre hva han mente om situasjonsbedømmelsen.

- Jeg synes knapt det er straffe og definitivt ikke rødt kort. Det er helt sykt, og jeg vet ikke hvilken regel han bruker. De er en skandale, tordner Nannskog overfor TV 2 og lar det ikke bli med det. 

- Generelt er det veldig bra dommere i Norge, men i dag var Terje Hauge fryktelig dårlig, helt horribel. Det var som å spille mot 14 mann der ute, noe som var tungt, mener Nannskog.

Hovedpersonen selv bedyrer at han på ingen måte bevisst tok ulovlige midler i bruk for å stoppe Niangs skudd.

- Nei, absolutt ikke. Jeg forsøker å stoppe ballen med beinet, og bruker armen for holde meg i balanse. Han skyter meg i armen, men jeg synes ikke det er rødt kort. Jeg håper Terje Hauge er enig med meg i det, sier Morten M. Skjønsberg til TV 2.

Sympatiserer med Stabæk

Banens kanskje best presterende aktør, Vikings Alexander Ødegaard, forstår Stabæks frustrasjon.

- Det var som å spille mot 14 mann

- Dommeren ga oss en bonusstsart. Jeg skjønner godt at Janne og Morten reagerer, men noen ganger blir det blåst, andre ganger ikke, påpeker tomålsscoreren.

TV 2-ekspert Petter Myhre sympatiserer med både Stabæk og Hauge.  

- Jeg hadde reagert akkurat på samme måte, men Terje Hauge har nok sitt på det tørre, sier Myhre.

Viking skulle uansett gripe muligheten begjærlig og bygge videre på den tidlige fordelen.

Bygde videre

Alexander Ødegaard utnyttet et svært kompromitterende tilbakespill fra Pontus Farnerud, rundet Jon Knudsen og satte ballen enkelt i mål bare tre minutter etter at Mame Niang ekspederte straffesparket sikkert i mål.

Samme Ødegaard økte til 3-0 like før pause, men Stabæk skulle få enda mer juling før lagene kunne gå i garderoben:

Martin Fillo kunne runde av nok et godt Viking-angrep med scoring etter å ha blitt sendt alene med keeper Knudsen av livlige Ødegaard.

Mager trøst

Stabæk reiste seg i andre omgang, men med ti mann, var fire mål i minus for mye å hente inn. Serielederen vant riktignok de siste 45 minuttene 1-0 etter at Veigar Páll Gunnarsson ekspederte et frispark i mål.

Kristian Nicht i Viking-målet kunne nok ha gjort en bedre figur, men konsekvensene var ikke større enn at det ble med et trøstemål for bæringene.

Dermed glises det nok bredt blant en rødhvit gjeng hele luftferden fra Gardermoen til Langnes nå som avstanden mellom Stabæk og Tromsø er nede i fattige tre poeng.  

• Vi fulgte kampen direkte.

SPIKEREN: Martin Fillos scoring på overtid i første omgang umuliggjorde Stabæk-poeng på Viking stadion.
UTAGERENDE: Viking har slitt med å få spillet til å løsne denne sesongen, men mot serieleder Stabæk var det mye å juble for.
TEMMET NANNSKOG: Daniel Nannskog scoret fire mot Strømsgodset sist. Mot Viking var det fire mål imot etter 45 minutter.