- Det var som å være på leirskole

Klaveness kuttet ut landslaget for ett år siden.

(Dagbladet.no): For ganske nøyaktig ett år siden kuttet Lise Klaveness ut landslaget, etter en konflikt med trener Bjarne Berntsen. I dag kom nyheten om at fem landslagsprofiler slår følge med Klaveness - og boikotter landslaget i protest mot landslagsledelsen.

«Vi opplever at det er vanskelig å være seg selv på samling, og selv om det snakkes om takhøyde, oppleves den ikke som reell for oss», skriver Røa-jentene Marie Knutsen, Siri Nordby, Guro Knutsen, Marit Fiane Christensen og Lene Mykjåland i en pressemelding.

Den oppfatningen deles av Klaveness.

- Det var sånn som de skriver, du fikk ikke spillerom til å være deg selv. De sidene man vanligvis opplevde som sine sterkeste, ble brukt mot én, sier Klaveness til Dagbladet.no.

- Fikk ikke spillerom

Det var like etter at landslagsjentene hadde landet på Gardermoen, etter en 14 timers flyreise fra VM i Kina i fjor, at Berntsen ga Klaveness beskjed om at hun ikke lenger var ønsket på landslaget.

- Mener du Berntsen har et ledelsesproblem?

- Han har snakket med meg personlig, og vi har ikke noe usagt lenger nå. Det var såpass jævlig at jeg i grunn har valgt å ikke kommentere det noe videre. Men når så mange spillere velger å slutte på landslaget er det uansett et ledelsesproblem. NFF må ta på alvor at fem av de beste spillerne slutter, og komme til bunns i hva det skyldes, sier Klaveness. \'

Hun bruker sterke ord for å beskrive tingenes tilstand under den nåværende landslagsledelsen.

SLUTTET PÅ LANDSLAGET: Lise Klaveness mener det eksisterer en misforstått «passe-på»-mentalitet hos landslagsledelsen, og at jentene ikke gis spillerom til å være seg selv. 27-åringen ga seg på landslaget for ett år siden. Foto: SCANPIX
SLUTTET PÅ LANDSLAGET: Lise Klaveness mener det eksisterer en misforstått «passe-på»-mentalitet hos landslagsledelsen, og at jentene ikke gis spillerom til å være seg selv. 27-åringen ga seg på landslaget for ett år siden. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det var som å være på en leirskole. Jeg opplevde at det var en kultur der man gjerne ville ha vinnertyper, men hvor man samtidig ønsket at vi skulle være litt like. Jeg skjønner jo at alle må innordne seg visse regler, men det kan ikke bli slik at vi skal være like både i væremåte og på banen. Det blir ikke noe vinnerlag av det. Du kan ikke forandre de tingene som karakteriserer deg som person. Jeg opplevde det som at du ikke fikk spillerom til å være deg selv, sier hun.

Har hatt tøffere trenere enn Berntsen

- Er det slik at jenter må behandles mildere enn gutter?

- Det kan hende det er tilfelle generelt, men det var ikke det dette handlet om. Det var heller en misforstått «passe-på-kultur», ikke at Bjarne kjefter for mye eller er for hard. Det blir feil fokus.

- Så dette handler ikke om at dere opplevde Berntsen som for tøff?

- Vi har alle hatt trenere som er tøffere enn Bjarne i kjeften, han er grei å snakke med. Det er heller det at det bør bli friere og større spillerom, så folk kan komme med sine temperamentsfulle sider og de andre sidene som gjør at de er på landslaget. Når folk spiller for Norge, er det gjerne fordi de skilte seg ut da de gikk på skolen. Det må de få gjøre på et landslag også. Det blir en slags vingeklipping hvor det blir vanskelig å puste etter hvert, sier Klaveness.

Berntsen er overrasket

Berntsen kjenner seg ikke igjen i Klaveness\' opplevelse av landslaget som en slags leirskole.

- Det var som å være på leirskole

- Det må de få beskrive slik de vil, det er ikke slik jeg føler det. Jeg føler det er plass for mange forskjellige typer i landslagsmiljøet, sier Berntsen til Dagbladet.no.

Han innrømmer at han ble tatt på senga av boikotten fra Røa-spillerne.

- Jeg har ikke vært i kontakt med spillerne om dette før de gikk ut med det, det var helt ukjent for meg. Derfor kom det også veldig overraskende, og da særlig timingen midt oppi evalueringen, sier han.