Det var som Zlatan!

To straffebom - og Sverige er ute av EM.

FARO-LOULÉ (Dagbladet): Etter alt som var skrevet og sagt om denne kampen på forhånd kunne det virke som om dørene skulle være av hengslene i begge lag. Men sånn var det ikke - det var potte tett. Svenskene fryktet Ruud van Nistelrooy sentralt og brukte alt de hadde av armer og bein for å pakke inn ham.

Frykten på kantene - representert ved Andy van der Meyde og Arjen Robben - ble stoppet med frispark når farten og evnene ikke strakk til.

Bak hos Nederland var det akkurat samme greia. Og det var i første rekke Jaap Stam som holdt orden på Henke Larsson og Zlatan Ibrahimovic. Og fordi Freddy Ljungberg aldri fikk fart på beina og flyt i berøringene - bortsett fra et gyllent øyeblikk da han viste hvem han var etter pause - løp han seg nærmest ut av kampen.

Jobben gjort

Ruud van Nistelrooy, som kom til Estadio Algarve med toppscorerstatus (4) og mål i alle EM-kampene, samt 18 mål på 36 landskamper for Nederland, hadde advart alle oransje på forhånd: Vi må passe oss for Henke Larsson og Zlatan Ibrahimovic. For i Nistelrooys verden er ikke Henke og Zlatan bare gode.

KAMPFAKTA

EM, Kvartfinale
Sverige- Nederland 0- 0 (0- 0) 4-5 på straffespark. Dommer: Lubos Michel, Slovakia. Gule kort: Van Der Meyde, De Boer, Nederland, Ibrahimovic, Sverige. Tilskuere: 30 000.

I følge han som er toppscorer på Old Trafford også er de best i turneringa.

-  Vi var nødt til å å ha kontroll på dem, sa van Nistelrooy før kampen.

Og etterpå var det ikke nødvendig å si noe.

Verken Zlatan eller Henke scoret.

Jobben var gjort.

STRAFFENE

Kim Källström scorer, 1-0
Ruud van Nistelrooy scorer, 1-1
Henrik Larsson scorer, 2-1
Johnny Heitinga scorer, 2-2
Zlatan Ibrahimovic misser
Michael Reiziger scorer, 2-3
Fredrik Ljungberg scorer, 3-3
Philip Cocu misser
Christian Wilhelmsson scorer, 4-3
Roy Makaay scorer, 4-4
Olof Mellberg misser
Arjen Robben scorer, 4-5

Enorme muligheter

Henke Larssons utgangspunkt, ut over det selvfølgelige at Sverige skulle til semifinalen, var å spille Nederlands landslagstrener Dick Advocaat enda et puss. Slik han gjorde da han var i Feyenoord fra 1993 til 1997, og slik han gjorde for Celtic under en rekke Old Firm kamper den gangen nederlenderen var i Rangers.

-  Det skal være meg en glede, sa Henke fredag kveld.

Og lot det være med det.

Men akkurat som det skjedde noe med Frankrike-Hellas etter 55 minutter så skjedde det noe med Sverige-Nederland også. Kanskje det var frykten for ekstraomganger i varmen som tok dem - det ble i hvert fall litt mer for øyet og. Og så kom det noen enorme muligheter - først til Sverige, så til Nederland.

Men det kom ingen mål.

Feid inn

Zlatans avslutning på en tversoverheading fra Henke Larsson ble reddet på streken av Cocu. Den siste av Ruud van Nistelrooys to avslutninger etter en krempasning fra Clarence Seedorf inn i bakrommet, kjælte med stolpen. Og da det nederlandske trøkket helt mot slutten endte med avslutninger utenfor og over så sto det to smultringer og hånet spillerne etter 90 minutter.

Og så ble det ekstraomganger likevel.

Der alt som var blitt spart i løpet av kvelden ble tatt ut i en voldsomt sluttspurt.

Silver Goal er varianten som brukes i EM. Det burde kommet allerede tre minutter inn i første ekstraomgang. Da Arjen Robben klemte til fra hjørnet av 16-meteren og Andreas Isaksson i Sveriges mål presterte å slippe ballen. I stanga.

Clarence Seedorf testet Isaksson ytterligere da han traff maksimalt fra 20 meter. Returen fra kanten ble feid rett inn i boksen igjen til van Nistelrooy. Som gjorde alt riktig bortsett fra det som er viktig.

Han traff ikke mål.

Det gjorde heller ikke Sveriges Kim Källström da han fikk sjansen i nederlands boks.

Men Seedorf traff på et kjempefrispark fra 23 meter. Som Isaksson reddet.

Og Henke Larsson traff han også. Tverrliggeren.

Men ingen traff så klokkerent som Freddy Ljungberg fire minutter før slutt. Da to centimetere på stolpen var alt som manglet.

Og derfor kom det ingen mål. Ikke før straffene var et faktum og ballen ble lagt på merket. Og så ble det i hvert fall et massivt drama ut over den spenningen som alltid ligger i bånn for utslagningsmatcher i et mesterskap.

Og så gikk det som det gikk.

STRUPETAK: Nederland tok strupetak på Sevrige og Zlatan Ibrahimovic i straffesparkkonkurransen. Zlatan misset på straffe, det samme gjorde Olof Mellberg. Nederland vant 5-4.
BECKHAM-TREFF: Her gjør Zlatan som Beckham - og skyter høyt over. Men svenskene skyldte verken på dommeren eller gressmatta etteråp.