- Det var stabilt i dag, stabilt på et lavt nivå

Thorkildsen skuffet etter tredjeplass på Bislett.

JEVNT SVAKT: Andreas Thorkildsen kastet stabilt rundt 81-82 meter, men var langt unna den tsjekkiske vinneren Viteslav Vesely, som satte årsbeste i verden med 88,11. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
JEVNT SVAKT: Andreas Thorkildsen kastet stabilt rundt 81-82 meter, men var langt unna den tsjekkiske vinneren Viteslav Vesely, som satte årsbeste i verden med 88,11. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

BISLETT STADION (Dagbladet): Mens Viteslav Vesely noterte seg for årsbeste i verden og befestet sammenlagtledelsen i Diamond League, viste Andreas Thorkildsen at han ennå har et stykke igjen før han er i formen som kreves for at han skal kunne kjempe om sitt tredje strake OL-gull - en bragd ingen nordmann har klart før ham.

På Bislett var han jevnheten selv med lengder på 81-82 meter. Det holdt til en tredjeplass. Plasseringen var han fornøyd med, resultatene var det verre med.

- Det er ikke så ille med tredjeplass. Det var noen kast som ikke var bra i dag. Det var stabilt i dag, men det var stabilt på et lavt nivå, sier Thorkildsen til NRK etter å ha kastet seks ganger.

Timing 30-åringen åpnet med et skuffende kast i den første omgangen, og kastet bare 74,14 meter. I annen omgang gikk det langt bedre, og Thorkildsen kastet 82,30 meter.

Det andre kastet ble imidlertid hans lengste for kvelden, og da Vesely slo til med 88,11 meter i sitt tredje kast sørget han for en noe overraskende tsjekkisk seier i kveldssola.

Heldigvis føler Thorkildsen, som er Norges eneste reelle medaljekandidat i friidrett i London, at det er et spørsmål om timing og ikke det fysiske som skiller ham fra lengder opp mot 90 meter.

- Hadde det vært fysikken hadde jeg vært litt bekymret, for det hadde jeg ikke hatt tid til å rette opp i. Timingen kan forandre seg fra det ene kastet til det neste. Det gjelder bare å få et kast eller to hvor det sitter, sier Thorkildsen til Dagbladet før han forklarer følelsen:

Kreftene forsvinner - Jeg kjenner med en gang at jeg mister krefter, at jeg ikke får ut kreftene mine i spydet. Det er ikke fysisk, men bare timing. Sitter det så sitter det, og da sitter det greit, men det er ikke noe du kan tvinge igjennom. Jeg har ikke blitt noe fysisk dårligere.

- Du sier det at du ikke kan tvinge igjennom timingen. Var det likevel det som skjedde i dag: At du faktisk tvang det litt igjennom og endte opp med at det ble ganske masete?

- Du kan ikke tvinge det igjennom, men du prøver hele tiden å gjøre det bedre. Jeg kan ikke tvinge det til å bli bedre. Det ble litt forskjellige fokusområder, men skulle helst sett at det satt bedre, sier han til Dagbladet.

Flere endringer - samme utfall Sørlendingen forsøkte å gjøre små endringer underveis. Det endte det opp med samme utfall i fem av seks kast.

- Etter det tredje kastet hadde jeg fortsatt et greit håp om at det skulle stemme, og prøve en del forskjellige ting. Jeg hadde litt forskjellige fokusområder i løpet av konkurransen. Likevel endte det opp med å bli ganske likt, sier Thorkildsen.

Også tyrkiske Avan Faith snek seg foran nordmannen på resultatlista. Hans lengste kast strakk seg til 83,82 og holdt til en annenplass.

PS! Andreas Thorkildsen prøvde ut et nytt spyd for første gang - uten at det hjalp noe særlig.

- Det var feil dag å prøve det på. Det er lagd for gode lengder, og ikke 81-82 meter, sier en lattermild Thorkildsen til Dagbladet.