- Det var stort å møte Ole Gunnar

Husker du 12 år gamle Ali Abbas som mistet begge sine foreldre og selv kjempet for livet etter at amerikanerne bombet Irak. Nå har han blitt et år eldre, fått to nye armer og han smiler sammen med sine favorittspillere i Manchester United.

LONDON (Dagbladet): - Det var stort å møte Ole Gunnar. Han er en av de spillerne jeg liker best, sier den krigsskadde gutten til Dagbladet.

Forrige lørdag fikk Ali Abbas oppfylt sin store drøm. Smilende sammen med Ole Gunnar Solskjær og de andre United-stjernene i garderoben før Leeds-kampen.

For vel et år siden rystet Tv-bildene av den forbrente og bombeskadde irakiske gutten hele verden. Ali Abbas mistet begge sine foreldre og 14 andre familiemedlemmer da huset deres i Bagdad ble truffet av en bombe fra et amerikansk jagerfly.

Etterpå sloss amerikanske og britiske veldedighetsorganisasjoner om å hjelpe gutten.

Ali ble fraktet til et sykehus i Bagdad og seinere til Kuwait der han ble behandlet i tre måneder. I juli i år kom han til England. Han har blitt et symbol på at krigen også rammet uskyldige. I England ble han behandlet for de alvorlige brannskadene og han fikk to nye armer. Gutten bor nå i London sammen med familiemedlemmer. Helt fra tida i Irak har han vært supporter av fotballklubben Manchester United.

Drøm i oppfyllelse

Lørdag fikk den unge gutten oppfylt sin drøm. Før kampen mot Leeds fikk Ali Abbas og hans venn Ahmed Hamza, som også måtte amputere en arm og deler av en fot, møte United-stjernene. Ole Gunnar Solskjær var en av de spillerne Ali hadde mest lyst til å møte, sier United-fan Tom Edwards som organiserte det hele. Gjennom Edwards får Dagbladet stilt Ali Abbas spørsmål om møtet.

- Jeg trodde aldri jeg skulle få se dem spille. Før kampen sang vi sangen til Ole Gunnar. Han er en flott spiller, en av de jeg liker best, sier Ali som gjerne ville ha med Solskjær da han fikk velge hvilke spillere som skulle bli med på et gruppebilde.

I garderoben på Old Trafford fikk han også hilse på den norske landslagsstjernen.

- Alle var helt utrolige mot meg. Stemningen på stadion var. Jeg kan ikke få takket nok, sier Ali.

Han har fulgt laget i flere år, og Tom Edwards som var sentral i arbeidet med å hjelpe Ali til England, sendte den lille gutten United-effekter da han lå på sykehuset i Kuwait.

Trener opp armene

De to guttene som ble fraktet til Irak har selv sagt at de ønsker å være symboler på håp for den irakiske befolkning over hele verden. De siste månedene har de begge startet et opptreningsprogram ved Queen Marys Hospital utenfor London. Der lærer Ali hvordan han skal bruke de nye armene. En veldedighetsorganisasjon har betalt regningen på vel tre millioner kroner. Legene er imponert over pågangsmotet og viljen til de to unge irakiske guttene.

- I framtida vil det bli mulig for dem å bruke armene nesten normalt. Det vill bli mulig å spise med skje og gaffel, og stelle seg selv, sier doktor Robin Cooper.

Etter at han kom til Storbritannia har Ali møt en rekke kjente briter. Rett før jul ble han tildelt en britisk heltepris for barn, og møtte statsminister Tony Blair og hans kone Cherie. Han har også møtt deler av det britiske fotballlandslaget og favorittspilleren David Beckham. Samtidig har 13-åringen brukt oppmerksomheten til å kritisere krigføringen mot Irak.

- Jeg har blandede følelser for britene. De har gitt meg et nytt liv, samtidig har de støttet amerikanerne, sier Ali.

Unicef-ambassadør

Fotballspilleren Ole Gunnar Solskjær har også tidligere engasjert seg i arbeidet for barns rettigheter. Fotballspilleren er Unicef-ambassadør, og har sammen med lagkamerater samlet inn penger til organisasjonen ved å arrangere auksjoner og andre arrangementer. Solskjær tok på seg vervet for å markere sin støtte til organisasjonens arbeid for å fremme barns rettigheter.

<!--BTEK0--> MØTTE HELTENE: Krigsofferet Ali Abbas(13) og hans venn Ahmed Hamza (15) møtte Ole Gunnar Solskjær og hans lagkamerater foran kampen mellom Manchester United og Leeds. <!--/BTEK0-->
MÅTTE AMPUTERE: 12 år gamle Ali Abbas måtte amputere begge armene etter et amerikansk bombeangrep mot Bagdad 30. mars i fjor.