NY STORM: Ståle Solbakken har ikke hatt ro et eneste sekund etter at han kom til Köln i sommer. Foto: EPA/BERND THISSEN
NY STORM: Ståle Solbakken har ikke hatt ro et eneste sekund etter at han kom til Köln i sommer. Foto: EPA/BERND THISSENVis mer

- Det var tilløp til håndgemeng og piping

Ståle Solbakken om årsmøtet som har kastet Köln ut i kaos.

(Dagbladet): Den plutselige avgangen til klubbpresident Wolfgang Overath (68) har kastet Köln ut i kaos.

- Dramatisk, sier trener Ståle Solbakken (43).

Det var søndag at Overath gikk på talerstolen under generalforsamlingen og annonserte sin avgang. Han er blitt kritisert av en opposisjon i klubben for ikke å ha gjort jobben sin. Ved minst to anledninger holdt generalforsamlingen på å munne ut i slagsmål. Sikkerhetsvakter grep inn og fikk hindret de helt store skandalescenene.

- I et historisk perspektiv er det dramatisk at Overath forlater klubben. Han har vært her i 50 år, sier Solbakken til Dagbladet.

Også to andre styremedlemmer trakk seg med umiddelbar virkning.

Konsekvenser
Dermed forsterkes inntrykket av at nordmannen har kommet til en «Texas-klubb». Köln-eksperter mener at presidentavgangen i sin ytterste konsekvens kan få superstjerna Lukas Podolski (26) til å vende klubben ryggen.

- Kontrakten går ut i 2013. Kanskje han konkluderer med at nok er nok, sier journalist Alexander Haubrichs i lokalavisa Express.

Overath ble verdensmester med Vest-Tyskland i 1974. Han begynte som Köln-president i 2004. I denne perioden har trenere kommet og gått på løpende bånd.

Økonomien i klubben er ikke den beste. Overath er blitt beskyldt for arroganse overfor de rundt 55 000 medlemmene. På tribunen har supportere markert misnøyen sin med bannere. Inntrykket av indre uro har forsterket seg den siste tida.

Bombe
Gjennom helga insisterte Overath på at han ikke hadde planer om å trekke seg. Folk som følger Köln tett, spekulerte heller ikke i dette. Det slo derfor ned som ei bombe da han entret talerstolen søndag, og erklærte at hans tid er over.

- Det var ikke akkurat et typisk norsk årsmøte, sier Solbakken, som var til stede på generalforsamlingen.

- Møtet foregikk på en konsertarena med flere tusen personer til stede. Det var tilløp til håndgemeng og piping. Selv skulle jeg orientere om den sportslige situasjonen. Men det hele ble rart da Overath plutselig trakk seg.

- Scenene i salen var uverdige, sier journalist Alexander Haubrichs om det dampende koket.

- Heldigvis avverget sikkerhetsvakter en mer alvorlig situasjon. Ingen ble skadd.

Het kandidat
En ny president er konstituert. Valget finnet sted i februar eller mars. Express skriver i avisa som er på gata i dag, at Tyskland-legenden
Klaus Allofs (55) seiler opp som en het kandidat.

- Det blir nok av spekulasjoner i tida framover, tror Solbakken.

STJERNESPILLER: Lukas Podolski har scoret ni mål for Köln så langt denne sesongen. AFP PHOTO / OLIVER HARDT
STJERNESPILLER: Lukas Podolski har scoret ni mål for Köln så langt denne sesongen. AFP PHOTO / OLIVER HARDT Vis mer

- Hva har et presidentskifte å si for stillingen din?

- Det vet jeg ikke.

Köln ligger på 11. plass etter 12 serierunder. Dagbladet blir fortalt at bråket i millionbyen på ingen måte har noe med resultatene til Solbakken å gjøre. Tvert imot vinner nordmannen respekt for hver dag som går. Siden han kom i sommer, har misjonen vært å endre kulturen i klubben. Så langt er omgivelsene overbevist.

Vepsebol
Samtidig har Overaths avgang forvandlet Köln til et enda større vepsebol. Landslagsspiller Lukas Podolski har vært Solbakkens ubestridte stjerne.

- Nå må kontrakten snart fornyes, påpeker Haubrichs.

- Hvis han mener det er overhengende fare for at Köln rykker ned, eller opplever kaoset som uutholdelig, kan han fort forsvinne. Både Milan, Arsenal og Lokomotiv Moskva har vist interesse. Ståle Solbakken ble etter gårsdagens Köln-trening bombardert med spørsmål om
bruduljene på presidentnivå.

- Dette er jo den daglige dosen med kaos. Men jeg konsentrerer meg om neste kamp mot Mainz 05. Med halve laget ute med skader eller karantene, er ikke situasjonen gunstig. Jeg må sette sammen nye konstellasjoner hele tida. Det er maksimal uflaks, sier Solbakken.

- Det er viktig at vi ikke havner nede i sumpen igjen.

Sirkus Köln ruller videre ...

FERDIG: Wolfgang Overath trakk seg etter sju år som Köln-president. Foto:  REUTERS/Ina Fassbender
FERDIG: Wolfgang Overath trakk seg etter sju år som Köln-president. Foto: REUTERS/Ina Fassbender Vis mer