- Det var vondt å våkne opp og vite at det uvirkelige er virkelig

Dale Oens lagkamerater sørger sammen i Flagstaff i dag.

TUNG FORMIDDAG: I dag våknet landslagssjef Petter Løvberg og det norske laget opp til erkjennelsen av at Alexander Dale Oen ikke er blant dem lenger.
FOTO: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN / DAGBLADET
TUNG FORMIDDAG: I dag våknet landslagssjef Petter Løvberg og det norske laget opp til erkjennelsen av at Alexander Dale Oen ikke er blant dem lenger. FOTO: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN / DAGBLADETVis mer

Alt om Alexander Dale Oens bortgang

(Dagbladet): Det norske svømmelandslaget har brukt dagen å ta vare på hverandre i Flagstaff.

De våknet opp til en brutal virkelighet i morges: Alexander Dale Oen er borte.

- Det var vondt å våkne opp og kjenne på følelsen av at det uvirkelige er virkelig. Alle her borte tar dette tungt, og sjokket henger i oss alle. Vår viktigste oppgave nå, er å ta vare på utøverne og følge opp de formalitetene som er nødvendig, sier landslagssjef Petter Løvberg i en pressemelding.

- Vi har laget en dagsplan for utøverne, og legger vekt på å være mest mulig sammen, men samtidig ha rom for alenetid. Vi ledere forsøker også å være tilgjengelige for utøverne som vil prate alene. I formiddag har vi gått en lengre tur sammen med en del av utøverne, og i kveld skal vi ha en minnestund sammen med Sjømannskirken, og det tror vi vil være bra for oss alle, sier Løvberg.

Rønsen med på obduksjonen
Politiet i Flagstaff har varslet obduksjon av Dale Oen i dag, etter at svømmeren ble funnet livløs på badet på rommet sitt tidlig i morges norsk tid.

Olympiatoppens lege Ola Rønsen vil være familiens representant under obduksjonen, etter å ha brukt store deler av dagen i dag på å følge opp politiet og sykehuset i Arizona.

- Alle vi som har vært involvert i det som skjedde, har vært til rutinemessige avhør hos politiet. Dette gjør man alltid i slike situasjoner i USA. I tillegg vil det bli foretatt en obduksjon av Alexander nå midt på dagen lokal tid. Her vil jeg være til stede på vegne av familien, sier Ola Rønsen.

Søker svar på alle spørsmål
Det kan ta flere uker før resultatene av obduksjonen er klare, og til da må vi man vente på svar om hva som gikk galt da hjertet til Alexander Dale Oen stoppet.

- Vi håper at obduksjonsrapporten vil kunne gi svar på spørsmålene vi alle stiller oss, sier Ola Rønsen.

Rønsen var sammen med avdøde Alexander Dale Oen hele mandagen, uten at 26-åringen ga uttrykk for noe ubehag. 

På kvelden skal verdensmesteren ha planlagt en tur utenfor hotellet sammen med lagkameratene. Han trakk seg tilbake til rommet sitt for å ta en dusj, men brukte så lang tid at vennene ante uråd. 

Klokka 19.50 lokal tid forsøkte de å få kontakt ved å rope og banke på døra, uten å få svar. De tok seg deretter inn på baderommet og fant 26-åringen livløs. I pressemeldingen fra Olympiatoppen og Svømmeforbundet het det i morges at Dale Oen lå «delvis på gulvet, delvis på kanten av badekaret».

Dale Oen ble erklært død kl. 20.39 lokal tid, ifølge politiet.

KONDOLANSEPROTOKOLL: Send inn din siste hilsen til Alexander