FANTASILØST: Gøril Snorroeggen og de norske håndballjentene fikk ingenting til å stemme framover, og når de heller ikke hang sammen defensivt, ble det et stygt tap mot Spania. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
FANTASILØST: Gøril Snorroeggen og de norske håndballjentene fikk ingenting til å stemme framover, og når de heller ikke hang sammen defensivt, ble det et stygt tap mot Spania. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

- Det verste angrepsspillet jeg har sett på flere år

NRK-ekspert Oustorp etter norsk femmålstap mot Spania.

LONDON/OSLO (Dagbladet): Norge - Spania 20-25 (11-11).

Norge skulle senke skuldrene og spille uten press mot Spania - og få med seg en seier som kunne gi selvtillit mot kvartfinalen. I stedet ble det nok en kamp med angrepsspill som ikke fungerte.

- Dette er noe av det verste angrepsspillet jeg har sett fra Norge på mange, mange år. Vi er ikke til å kjenne igjen, sa NRKs ekspertkommentator Geir Oustorp.

Irritert Hergeirsson Konfrontert med Oustorps utspill svarer landslagstrener Thorir Hergeirsson:

- Nei, jeg vet ikke. Jeg har ikke tenkt så langt. Det er vanskelig å si hva som skjer. Jeg liker ikke måten vi taper på. Vi får snakke sammen etterpå, sier islendingen til NRK.

Noen minutter seinere, da han møter resten av den norske pressen i Copper Box Arena, utdyper Hergeirsson:

IRRITERT: Landslagstrener Thorir Hergeirsson benekter at han virket resignert, men irritert; det var islendingen etter femmålstapet mot Spania. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
IRRITERT: Landslagstrener Thorir Hergeirsson benekter at han virket resignert, men irritert; det var islendingen etter femmålstapet mot Spania. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg må ha en liten runde med spillerne. Vi må finne litt ut av hva som er grunnen til at vi tar så lite fight som vi gjør. Det er uvanlig for oss. Da snakker jeg litt om forsvar, men mye om angrep.

- Vi går ikke inn i duellene. Nesa er vendt mot publikum, ikke rett mot mål. Vi har vært opp og ned. Vi har ikke fått den flyten vi hadde i VM. Men andreomgangen er nok den der spillet går mest på tvers i turneringen så langt.

Hergeirsson sier han er irritert etter kampen. Og irritasjonen handler mye om valgene i angrep.

- Du er alltid litt irritert over at vi ikke tar fighten, og jeg kan egentlig ikke skjønne hvorfor. Vi har en del avtaler der vi har muligheten til å komme rett på, men velger å vende og gå innover. Det vil si at vi viker unna den duellen eller den luka vi kan gå i eller det skuddet vi har fått lagt opp for oss. Det er litt for mange som gjør det. Jeg synes «Kikki» (Kristine Lunde-Borgersen) er den som er i stigning, og det er viktig for oss. Og så synes jeg Kari står OK. Det er flere som får godkjent forsvarsmessig, selv om vi kanskje tar med oss litt frustrasjon fra angrep tilbake i forsvaret i andre omgang, som gjør at vi taper noen dueller der også. Vi trenger å snu nesa mot mål og ta de fightene.

- Handler om oss selv Forutsetningen for Norge foran kampen var at det måtte en seier med fire eller flere mål for å bli nummer to i gruppa. Men da Russland overraskende spilte uavgjort mot Montenegro tidligere i dag, ble plutselig ikke andreplass - og kvartfinale mot russerne - like forlokkende.

Men slik kampen utviklet seg, var det ingen grunn til å «frykte» å vinne med fire mål eller mer. Til slutt handlet det mest om å redusere tapet mot Spania.

SSTRAFFEREDNING: Kari Aalvik Grimsbø redder et straffekast fra Nely Alberto Francisca tidlig i kampen. Målvaktsspillet var en av ytterst få positive sider ved Norges kveld i «Copper Box».
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB scanpix
SSTRAFFEREDNING: Kari Aalvik Grimsbø redder et straffekast fra Nely Alberto Francisca tidlig i kampen. Målvaktsspillet var en av ytterst få positive sider ved Norges kveld i «Copper Box». Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB scanpix Vis mer

I kvartfinalen venter nå Brasil, som Norge har møtt to ganger tidligere i år, begge kamper har endt uavgjort. Men Norge har nok større behov for å finne tilbake til sitt eget beste nivå enn å bekymre seg om motstanderen.

- Det spiller egentlig ikke så mye rolle for oss. Det handler mye mer om oss selv enn om motstander akkurat nå. Jeg føler at vi er ganske ydmyke, så jeg tror vi skal prøve å finne fram til det som er oss i større grad. Og dyrke det i de to døgnene fram til kampen. Så får Brasil være Brasil, sier Hergeirsson til Dagbladet.

God Kari Norge hadde Kari Aalvik Grimsbø tilbake i målet fra start, og hun startet strålende ved å redde Spanias første forsøk, og fulgte opp med å redde et straffekast helt i åpningen av kampen.

Lagene fulgte hverandre lenge ved å score mer eller mindre annenhver gang, og det sto 11-11 til pause. Av det mest positive med norske øyne var at laget klarte å spille seg til flere scoringer fra kantene, der det har skjedd lite tidligere i lekene.

Kristine Lunde-Borgersen er også på god gang etter å ha blitt matchet forsiktig tidligere i uka, og var norsk toppscorer i første omgang med tre mål.

Stortap Etter pause holdt Norge følge i noen minutter, blant annet fordi Aalvik Grimsbø fortsatte å spille godt i mål. Men mot midten av omgangen raste Spania fra, og da de ledet 18-14 drøyt tolv minutter etter pause, tok Thorir Hergeirsson timeout.

Norge forsøkte forskjellige konstellasjoner i angrepsspillet. Amanda Kurtovic prøvde seg så vidt som midtback før hun måtte ut med en skade.

PÅ KNÆRNE: Kristine Lunde-Borgersen og lagvenninnene har veldig mye å rette på før tirsdagens kvartfinale mot Brasil.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
PÅ KNÆRNE: Kristine Lunde-Borgersen og lagvenninnene har veldig mye å rette på før tirsdagens kvartfinale mot Brasil.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Norge røk på et par tominutter på rappen, og Spania økte ledelsen.

- Dette er absolutt ikke godt nok. Forferdelig. Jeg synes vi har slitt veldig angrepsmessig i hele OL, og i dag henger vi heller ikke sammen i forsvar. Vi må virkelig ta tak, skal vi slå Brasil, oppsummerer Heidi Løke overfor NRK.

- Jeg har alltid trua. Det er viktig. Vi er i kvartfinale og må gjøre beste ut av det. En eller annen gang må det løsne. Jeg vet ikke hva vi må gjøre, men vi må i hvert fall skjerpe oss, fortsetter linjespilleren.