Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug tatt for doping:

Det verste er å høre at de verste ler. For Mühlegg brukte ikke leppekrem.

Denne saken utfordrer mer enn langrennlagets legeteam 

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET er ikke den uskyldsrene fasaden som sprekker når Therese Johaug blir tatt for å ha brukt en leppekrem med et preparat som står på dopinglista. Johaug dekket ikke over noe misbruk av et steroid stoff. Therese fortalte dopingkontrolløren hvilke ulike medisiner hun hadde brukt og kremen «Trofodermin» står på lista fra denne kontrollen.

Hun er i likhet med de andre langrennsjentene alltid pinlig nøyaktig med å oppgi alle medisinene sine nettopp for å være forberedt. Her er selve fortellingen også troverdig nok. Dagbladets erfarne langrennsreporter Tormod Benna var på den treningsleiren i Livigno, og påpekte vennlig Thereses mer enn synlige munnsår:

- Huff, denne sola, klaget Therese tilbake. Riktignok er hun ofte plaget av sånt, men denne gangen var det tilnærmet pers, og passet dårlig på vei tilbake til flere modelloppdrag. Hun skulle rett til Serbia for å spille inn en reklamefilm for klokkemerket Tag Heuer, og så videre hjem til Dalsbygda for det samme for sin egen kleskolleksjon.

Der møtte hun altså etter hvert også norske dopingjegere som i prøven hennes fant det forbudte stoffet clostebol.

I ÅREVIS har Therese Johaug vært frontfigur for den ekstremt vellykkete norske langrennsporten. Akkurat det er fasade, og kan vanskelig være noe annet. En vakker, blond, glad og utadvendt jente som raser fra de fleste i løypa, har vært som skapt for nasjonalsporten vår.

Nå er hun plutselig som skapt for de som vil forklare oss at alle i denne sporten jukser.

DE står i kø. Noen av dem har sin helt spesielle agenda; de vil som tidligere finske landslagstrenere og russiske sportsministre tåkelegge sin egen organiserte dopingsvindel. Sånt er lett gjennomskuelig, og kanskje ikke så ødeleggende. Det farligste er tvilen som sprer seg i de skikulturene der det å konkurrere rent er -- og har vært -- en selvfølge.

Sånn var det vondt å se at en lokalavis i det svenske skidistriktet Värmland slapp til den lettbeinte kommentatoren Lasse Anrell for et par uker siden med følgende ondskapsfulle angrep på Therese Johaug etter at hun hadde fortalt om hvordan også hun ble medisinert for luftveisproblemer:

«Ja, kära Therese – alla andra n o r r m ä n gör det, kanske, men medicin till friska människor är alltid fusk och alla andra gör det i n t e.

Sanningen är ju den att man nästan visuellt kunde se att Therese inte tävlade på samma villkor som de andra. Hon åkte med en frekvens som enbart påminde om de där kinesiska långdistansarna i friidrott häromåret som var helt överlägsna – innan de åkte fast. Eller Johann Mühlegg.

Men alla älskade ju Johaug. Såååå viktig för sporten. Såååå charmig.

Ja, pyttsan. En kallhamrad fuskare. Say no more».

JO, vi skal si litt til. For eksempel at Johann Mühlegg ikke akkurat brukte leppekrem.

Forøvrig skal norske utøvere stå til rette for sine feil på samme måte som hvilken som helst konkurrent. Men der vi kritisk har ettergått hemmeligholdet av den feilaktige medisinbruken til Martin Johnsrud Sundby, og med rette lar utenlandske uavhengige eksperter undersøke våre egne langrennsløpere for alle deres pålagte rutiner i gråsonene rundt medisinering av luftveiene, er det opp til oss å avgjøre om vi stoler på Thereses forklaring av det som skjedde.

Den holder neppe til å unngå en lang utestengelse for et forbudt stoff, men det holder for meg.

RESTEN er mye vanskeligere. Der det er en opplagt styrke for vårt eget antidopingarbeid at en av Norges mest populære sportshelter blir tatt av våre egne dopingjegere, skal Antidoping Norge felle sin dom i en situasjon der vår egen nasjonalidrett er under ekstremt press både nasjonalt og internasjonalt. Da får fort hver eneste reaksjon et troverdighetsproblem.

Men foreløpig er det verst å høre at sportens verste ler av norsk langrenn.

DOPINGSJOKKET: Dagbladets Esten O. Sæther og Tormod Brenna kommenterer Therese Johaugs positive dopingtest. Video: Per Ervland / Dagbladet. Reporter: Lars Bryne Vis mer
SVENSK KRITIKK: Den svenske avisa Expressens telefonintervju med kommentator Lasse Anrell som går hardt ut mot doping i norsk idrettsmiljø. Video: Expresssen Vis mer Vis mer

.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!