LANDSLAGSUTØVER: Kjetil Jansrud forteller at konflikten mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund har påvirket alpinlandslaget.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LANDSLAGSUTØVER: Kjetil Jansrud forteller at konflikten mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund har påvirket alpinlandslaget.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Jansrud og Aamodt Kilde om Kristoffersen-saken

- Det verste er hvis vi får et splittet alpinmiljø

Kjetil Janrud og Aleksander Aamodt Kilde innrømmer at Kristoffersen-saken påvirker laget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BISLETT STADION (Dagbladet): Mandag falt dommen i saken mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund. Stjernealpinisten og forbundet har vært i en betent konflikt i flere år og til slutt endte partene opp i rettssalen.

Kristoffersen har ønsket å kjøre med Red Bulls logo på hjelmen og dra større nytte av selskapets støtteapparat og tilbud. Men i Oslo tingrett var det Skiforbundet som til slutt vant.

Det er ikke til å legge skjul på at konflikten har skapt uro internt på alpinlandslaget, og Kristoffersens lagkamerater har naturligvis fulgt med på utviklingen i saken. Etter saken følte Kjetil Jansrud behovet for å irettesette én på sosiale medier som dro paralleller mellom Aksel Lund Svindals avtale med Red Bull og den Kristoffersen forsøker å inngå.

LAGKMAERATER: Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde sammen under Tinestafetten på Bislett stadion. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LAGKMAERATER: Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde sammen under Tinestafetten på Bislett stadion. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det var en ung alpinist som var litt frampå. Det er veldig viktig for meg å sable ned de 13-14-åringene i Norge som mener de har en forståelse for hvordan hverdagen for World Cup-alpinister er. Det verste er hvis vi får et splittet alpinmiljø i Norge, hvor folk enten tar standpunkt med Henrik eller med Skiforbundet. Det er ikke en så enkel sak. Det er ikke svart-hvitt, forteller han til Dagbladet.

- Vært utfordrende

Jansrud stiller seg nøytral i saken mellom Kristoffersen og Skiforbundet, og prøver å ikke bruke energi på det. Han er derimot åpen om at striden har påvirket laget.

- Det er ikke noe å lure på at mange av de siste åra har vært utfordrende, sier Vinstra-utøveren.

- Det er en veldig vanskelig situasjon å være i, tilføyer lagkamerat Aleksander Aamodt Kilde.

Vinteren har vært preget av mye intern uro på alpinlandslaget. Flere trenere har forlatt laget, men Jansrud gir ikke Kristoffersen skylden for alle de store utskiftningene.

- Dette er en sak med flere lag. Det har vært frustrasjon, det så vi da en trener ikke følte han kunne samarbeide med Henrik lenger. Men ting er sammensatt, og det er ikke bare denne saken som gjør at alle slutter.

- Henrik må ønske det

Innad på herrelandslaget har man i lang tid vært opptatt av kulturbygging og samhold. Lund Svindal er borte, og Jansrud og Aamodt Kilde står igjen som to av de viktigste kontinuitetsbærerne.

- Du vil aldri få en kultur til å overleve hvis det er noen som ikke har lyst til å være der. Henrik må ønske det. Hvis han ikke ønsker å være en del av det, så skylder ikke Skiforbundet ham noe. Hvis det han ønsker ikke går på bekostning av noen andres muligheter til å lykkes, så mener jeg at Skiforbundet må høre på ham. Det gjelder å finne den balansen, mener Jansrud.

Aamodt Kilde forklarer hvorfor lagfølelsen er alfa og omega for dem.

- Helt enkelt og greit fordi det har vist seg å være bra, det har vist seg å gi resultater. Vi har selvfølgelig vinnere som mener andre ting, men i bunn og grunn, for å få et bredt spekter av gode alpinister, så må man tilføye den kunnskapen man har fra topp, sier han.

- Kan betale selv

Kristoffersen har selv uttalt at han har lyst til å bidra med Red Bull-penger tilbake til fellesskapet, men at han er avhengig av selskapets støtte for å bli en enda bedre alpinist. Jansrud mener imidlertid at Skiforbundets opplegg er tilstrekkelig.

- Når vi flyr over til USA for eksempel, ønsker ofte folk business. Da betaler jeg og Aleks for det selv, med egne penger. Aksel og Henrik betales av Red Bull. Det er ikke noe problem for oss. Jeg kunne også fått en annen av mine sponsorer til å betale, men jeg har ikke hatt noe behov for det, jeg betaler gjerne selv.

For Jansrud går det imidlertid et skille når eksterne pengekrefter får innflytelse i treningshverdagen.

- Det er stor forskjell på flyturer og å ha med egen fysioterapeut på trening. Da introduserer du noe inn i laget som ikke er en del av den kjernen og den kulturen som skal være der. Du får litt splittede lojaliteter, mener han og trekker igjen fram Lund Svindal og hvordan han løste situasjonen.

- Aksel har vært veldig flink gjennom hele sitt Red Bull-samarbeid, og aldri introdusert noe innenfor rammene av prestasjonsgruppa. Aksel har sett verdien i å reise sammen med laget, kjøre bil i åtte timer og kose seg, og være med kompiser i stedet for å fly privat. Det setter vi pris på, det er jo sånn man blir venner og lever sammen.

Aamodt Kilde frykter de langvarige konsekvensene om man åpner opp for sponsoravtaler lik den Kristoffersen ønsker å inngå.

- Penger er jo noe man er avhengig av i den sporten her og den saken med Henrik skal jeg ikke gå for mye inn på, men saken i seg selv er en ting. Problemet er å få det til å gå opp for dem som kommer etter. Det er veldig bra at han er villig til å bidra for fellesskapet, men man har jo sponsorer som allerede gjør det. Da blir det vanskelig i forhold til samarbeidet sånn sett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer