- Det verste jeg har opplevd

Bianca Salming åpner opp om sorgen etter at pappa Börje Salming gikk bort.

BLE HYLLET: Börje Salming sammen med kona Pia og datteren Bianca da ishockeylegenden ble hyllet i Toronto i midten av november. Foto: AFP/NTB
BLE HYLLET: Börje Salming sammen med kona Pia og datteren Bianca da ishockeylegenden ble hyllet i Toronto i midten av november. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag forrige døde den svenske ishockeylegenden Börje Salming.

Salming, som regnes som en av sveriges største idrettsutøvere gjennom tidene, ble diagnostisert med nervesykdommen ALS i sommer.

I et intervju med Aftonbladet åpner nå datteren Bianca opp om sorgen og den siste tida med faren.

- Jeg har det ikke så bra. Det er greit, men jeg er også utslitt, sier Salming til avisa og forteller at hun har tilbrakt ekstra tid med moren den siste tida.

Faren var gjennom karrieren kjent for sin fysikk og datteren sier at å se han bli svakere og svakere på grunn av sykdommen var vanskelig.

- Det er nok det verste jeg har opplevd så langt i livet mitt. Det var fryktelig å være en del av det fra utsida. Og så kan jeg bare forestille meg hvordan det var for pappa, sier hun.

Bianca er selv idrettsutøver og har flere nasjonale titler i sjukamp.

I AKSJON: Salming under en legendekamp i Toronto i 2005. Foto: AP/NTB
I AKSJON: Salming under en legendekamp i Toronto i 2005. Foto: AP/NTB Vis mer

Ishockeylegende

Börje Salming, som spilte over 1000 kamper over 16 sesonger på 70- og 80-tallet, regnes som en av sportens største gjennom tidene.

I 2008 ble han inkludert på Det internasjonale ishockeyforbundets «Århundrets lag» sammen med fem andre spillere, deriblant Wayne Gretzky.

Under Tidernas hockeygalla i Stockholm i november ble det svenske hockey-ikonet hyllet i et fullsatt Avicii Arena.

Salming ble ledet opp på scenen av sin familie og ble overrakt NHLs hederspris. På grunn av sykdommen kunne han ikke lenger prate, men det var tydelig at prisen og hyllesten fra salen betydde mye for 71-åringen.

Tårevått

Hans kone, Pia, talte da på vegne av sin mann.

- Börjes slagord har alltid vært: Ha det alltid gøy og gi aldri opp, sa hun.

- Hele familien vil takke for all den varme kjærligheten hele det svenske folket og Canada har gitt oss i denne tida som har vært veldig vanskelig. Börje hilser og sier han elsker dere alle, fortsatte hun.

Salming ble også hyllet av gamleklubben NHL-klubben Toronto Maple Leafs i midten av november.

Under hyllesten i Canada ble han ledet ut på isen av kona Pia Salming. Da også ble det tårevått. Landsmennene, Maple Leafs-spiller William Nylander og Canucks-back Oliver Ekman-Larsson, kom begge fram da Salming «droppet» pucken foran kampen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer