- Det verste jeg har vært med på

Landslagssjefen tror mer på Simen Østensen enn på utmattet Northug.

(Dagbladet.no): Eldar Rønning spurtslo Ivan Alypov og Sami Jauhojärvi og sørget for norsk seier på 30 kilometer klassisk i Val di Fiemme lørdag.

Vel så viktig var det likevel at Simen Østensen og Petter Northug fortsatt er med i kampen om å vinne Tour de Ski sammenlagt. Men de måtte helt nederst i kjelleren for å henge med.

- Det handlet kun om én ting: Å komme til mål. Og jeg klarte å henge på i åtte runder. Men det kostet, dette er det verste jeg har vært med på. Jeg hadde lyst til å slippe allerede på førsterunden, sier Northug til NTB.

Foran morgendagens avsluttende fjelletappe - populært kalt «monsteretappen» - er det Simen Østensen som er best plassert av de norske.

Etter 7. plassen i dag har han bare 15,2 sekunder å hente inn på tyske Tobias Angerer. Angerer endte på 5. plass snaue tre sekunder foran Østensen, men takket være de 15 bonussekundene Østensen sikret seg noen kilometer før mål ble mye av forspranget spist opp - nærmere bestemt 12 sekunder.

Østensen kan rette en stor takk til sine lagkamerater, som bremset farten i feltet samtidig som de lot ham stikke.

Utslitt Northug

Landslagstrener Ulf Morten Aune ser på Østensen som den aller største favoritten til å vinne Tour de Ski.

KJEMPET TAPPERT: Petter Northug sleit ofte under dagens 30 kilometer, men hentet seg inn igjen gang på gang. Til slutt havnet han på 8 plass - som gjør at han er med for fullt i kampen om sammenlagtseieren i Tour de Ski. Foto: SCANPIX
KJEMPET TAPPERT: Petter Northug sleit ofte under dagens 30 kilometer, men hentet seg inn igjen gang på gang. Til slutt havnet han på 8 plass - som gjør at han er med for fullt i kampen om sammenlagtseieren i Tour de Ski. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg har prøvd å si - uten for mye gjennomslag - at kanskje er Simen Østensen den største favoritten. Han har 15 sekunder å ta igjen på ledende Angerer, sier han til NTB.

- Mye avhenger av hva som skjer i natt, hvor godt de klarer å restituere seg. Petter Northug er helt død etter å ha tatt ut alt de to siste dagene, men han kan våkne til igjen, legger han til.

Legger vinnerplanen

Petter Northug viste enorm viljestyrke og tok seg sammen gang på gang i dag. Han ble nummer åtte, og følger på plassen bak Østensen i sammendraget, 38,4 sekunder bak Angerer.

- Nå er det bare å bite tennene sammen og dra til det jeg er god for. Vi får sette oss ned å legge en plan lørdag kveld. Kanskje har vi muligheten til å ta igjen Angerer, sier Northug.

Tor Arne Hetland ble nummer fire på dagens fellesstart og innehar også 4. plassen i sammendraget, ett minutt og fem sekunder bak Angerer.

Frode Estil staket seg inn til 5. plass.

- Det verste jeg har vært med på
<B>VANT</B>: Eldar Rønning vant spurten og tok seieren på 30 kilometer fellesstart.
HENGER MED</B>: Simen Østensen sikret seg 15 uhyre viktige bonussekunder, og har Tobias Angerer innenfor rekkevidde før siste etappe søndag.