- Det verste med sølv er to nye år med mas

Thorkildsen skuffet over å ikke bli historisk.

OSAKA (Dagbladet.no): Trine Hattestad har klart mesterstykket å vinne gull i både OL, EM og VM. Med gull i dag ville Andreas Thorkildsen kopiert bragden, som første norske utøver på herresiden.

Tero Pitkämäki saboterte drømmen. Og selv om Thorkildsen viste seg som en stor sportsmann da han applauderte finnen foran det siste kastet, la han ikke skjul på at det var en skuffelse å «bare» vinne sølv, slik han gjorde det i Helsingfors for to år siden.

- Sølv er bra, det er ikke det. Jeg er skuffet fordi jeg ikke fikk det til å stemme som jeg ønsker. Jeg hadde like mye kraft som Tero, men jeg fikk det ikke til å fly, sier Thorkildsen.

Unner finnen gullet

Med et glimt i øyet legger han til at han gruer seg til alle spørsmålene i åra framover om det ene gullet han mangler for å gjøre CV-en komplett - VM-gullet.

- Det mest irriterende er at nå blir det et jævla mas om at jeg ikke har gull i VM. Jeg hadde håpet å bli kvitt det maset, smiler han.

Samtidig understreker han at Pitkämäkis gull - finnen kastet 90.33 - var meget fortjent.

- Tero var en ekstremt verdig vinner i dag. Han har hatt så mye stang ut, og dårlig uttelling i mesterskap, sier Thorkildsen.

NEDTUREN: Andreas Thorkildsen er glad for en selvmedalje, men har så store ambisjoner at han naturlig nok var skuffet etter de seks kastene. Foto: ARNT E. FOLVIK
NEDTUREN: Andreas Thorkildsen er glad for en selvmedalje, men har så store ambisjoner at han naturlig nok var skuffet etter de seks kastene. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

Smertene kom gradvis

Thorkildsen var tålmodigheten selv etter premieseremonien, og den planlagte middagen med den norske delegasjonen klokka 22.45 japansk tid ble det aldri tid til.

For allerede klokka 07.00 lokal tid i morgen reiser Thorkildsen videre til Zürich - det blir med andre ord en svært beskjeden feiring av en tross alt sterk sølvmedalje.

Selv om ryggsmertene kom gradvis sterkere utover i konkurransen, ønsker han å fullføre resten av sesongen. Deretter skal ryggen få fred til å leges i lang tid.

- Du kan godt si jeg merket ryggen i dag. Den har vært verre før, men det var ikke noe godt.

Da en utenlandsk journalist ville vite hvor «awful» smertene hadde vært, kvitterte Thorkildsen kjapt:

- I can show you ...

Men han vil ikke spekulere i om han kunne kastet lenger enn 88,61 dersom ryggen hadde lystret hele veien.

- Det verste med sølv er to nye år med mas

- Det er litt udefinerbart, det påvirker jo trening og sånn også. Jeg satset i hvert fall 110 prosent i hvert kast, og brukte mye krefter. Jeg forsøkte å psyke meg opp hele veien, men viljen tok over for teknikken, sier Thorkildsen til Dagbladet.no.

Vil ta igjen Zelezny

Trener Åsmund Martinsen trengte ikke en gang kommunisere med eleven for å forstå at ryggplagene ga seg til kjenne etter det tredje kastet.

- Jeg fikk se det jeg hadde fryktet, han stivnet i ryggen. Men han er rimelig tøff, og klinte til i det siste kastet igjen, sier Martinsen.

Han synes ikke Thorkildsen har noen grunn til å henge med hodet, selv om den klare målsettingen var gull.

- Han har tatt fire medaljer på fire år. Det er det ikke mange som har gjort, så det er ingen grunn til å henge med hodet. Tero var en verdig vinner, og det er den beste snuoperasjonen jeg har sett fra en kvalik til finale. Jeg visste at man aldri kunne avskrive ham, sier Martinsen.

Med fire mesterskapsmedaljer har Thorkildsen sju opp til spydlegenden Jan Zelezny. Men tsjekkeren hadde bare to da han var på samme alder som nordmannen, og Martinsen ser ikke bort fra at Thorkildsen kan overgå ham.

- Hvis Andreas holder på i sju år til og tar medalje hver gang er han der. Men det viktigste er at han er skadefri, så han får deltatt i alle mesterskapene, sier han.

- Statistisk sett er en spydkaster på topp når han er mellom 26 og 30 år. Og Andreas er bare 25, minner Martinsen om overfor Dagbladet.no.

Selv innrømmer Thorkildsen at det ville betydd mye om han klarte å passere Zelezny.

- Det hadde vært morsomt. Men det forutsetter en frisk kropp. Den var ikke 100 prosent i dag, men er fin igjen til neste år, sier Thorkildsen.

Og da er det OL i Beijing ...

IKKE HISTORISK: Andreas kunne blitt den første norske herreutøveren med VM-gull.
NEST BEST: Thorkidlsen hadde det tredje lengste kastet - Pitkämäki kastet lenger to ganger - i VM-finalen.
GRATULERER: Andreas Thorkildsen gratulerer verdensmesteren.