«Det verste var at jeg holdt på å sette telemarksnedslag»

Lenge før han dro til Planica lovet Bjørn Einar Romøren (23) å sette ny verdensrekord. I går holdt han ord, ikke bare en, men to ganger.

Etter 239-metershoppet i finaleomgangen uttalte verdensrekordholderen fra Hosle i Bærum til Dagbladet:

-  Jeg hadde bestemt meg, og sto lett som bare det. Det verste var at jeg holdt på å sette telemarksnedslag.

Etter rekordhoppet hadde Romøren 220 i puls. Alt var ellevilt. Løftet han hadde gitt var innfridd. Verdensrekorden var atter på norske hender.

-  Før avreisen til Planica lovet jeg å sette ny rekord. Hele tida visste jeg at det var mulig. Noen kritiserte meg for alt rekordpratet, men det har jeg ikke brydd meg noe om. Vi driver med en rå sport. Da må jeg også være rå selv, sier Romøren.

Lå og koste seg

Da han landet på 239 meter, gikk han samtidig rett inn i historiebøkene.

-  Det er uten sammenlikning det råeste skihoppet jeg har prestert. Det eneste jeg tenkte på, var å få opp venstretuppen og fly nedover. Forholdene var helt nydelige, og farten høy. Endelig kunne jeg ligge og kose meg nedover unnarennet, sier Romøren.

Allerede i prøveomgangen satte han den første verdensrekorden, på 234,5 meter.

-  Etterpå skjønte jeg at det kunne bli enda større lengder. Da Hautamäki tok tilbake rekorden, ble jeg likevel litt sur. Samtidig lovet jeg meg selv å hoppe enda lenger. Jeg ville ikke dra fra Planica uten verdensrekorden. Det var bare å trå til igjen, sier Romøren.

Utnyttet forholdene

Før kjempehoppet var han veldig nervøs med tanke på forholdene.

-  Tidligere hadde det bare vært oppdrift over kulen. Nå var det stille over kulspissen, og oppdrift nede i bakken. Det var bare i går det var verdensrekordforhold. Da de endelig kom, var det bare å trykke seg ut og utnytte dem fullt ut, sier Romøren.

Lørdag ble han tredjemann i Planica etter å ha satt ny norgesrekord med 228,5 meter. I går tok han vinterens første og karrierens fjerde v-cupseier.

-  For seieren fikk jeg rundt 100 000 kroner netto, noen krystallpokaler og en matkurv. Den har jeg tenkt å ta med på påsketuren til Geilo. Vi er en vennegjeng som drar av gårde, koser oss i sola og lager hopprenn. Jeg har allerede sagt fra til gutta at de bør være litt redde. Nå er jeg nemlig i form, sier Romøren muntert.

Ingen rekordbonus

Bakkerekorden og verdensrekorden fikk han ikke noe for, annet enn æren.

-  Selv om det er litt dårlig, er jeg godt fornøyd med dagen. Så får vi se hvor lenge rekorden kommer til å stå. Ett år blir det i hvert fall, til det er nytt renn i Planica. Nå gleder jeg meg bare over det som har skjedd, sier Romøren.

«Miss Ski 2005»

Samtidig takker han juryen for at den ga løperne muligheten i går.

-  Jeg sender en stor takk til den knallharde juryen med Bertil Pålsrud i spissen som ga oss muligheten til å sette verdensrekorder. Det var synd med fallet til Ahonen på 240 meter, men det er skiflyging det er snakk om, sier Bjørn Einar Romøren til Dagbladet.

Lørdagskvelden satt han i panelet som skulle kåre «Miss Ski 2005». Først ved halv ett-tida var han i seng. I går ble det atskillig seinere. Så er det også bare påskerennet på Geilo skjærtorsdag som gjenstår av sesongen.

REKORDSHOW: Da Bjørn Einar Romøren satte sin andre verdensrekord på samme dag i Planica i går, ga han de 40 000 frammøtte et supershow på sletta. - Nå gleder jeg meg bare over det som har skjedd, sier Romøren.
IKKE NEDSLAG: Bjørn Einar Romøren prioriterte å stå i rekordhoppet. Skia forteller hvor tøft det er å lande.
TAKKER FOR FARTEN: Bjørn Einar var glad for at juryen ga muligheter for å sette rekorder.
GLEDE PÅ PALLEN: Bjørn Einar Romøren gledet seg over Roar Ljøkelsøys andreplass. Andreas Widhölzl ble nummer tre.