Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tarjei Bø om sjokktapet for Sverige:

- Det vi klager på hvert år, det fikk de igjen for nå

Gull-svenskene var det eneste laget som ikke fikk strafferunde på stafetten. Tarjei Bø har forklaringen.

SLÅTT AV SVERIGE: De norske skiskyttergutta sto betuttet og så på, mens svenskene jublet for gull. Fra venstre: Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Lars Helge Birkeland og Emil Hegle Svendsen.
SLÅTT AV SVERIGE: De norske skiskyttergutta sto betuttet og så på, mens svenskene jublet for gull. Fra venstre: Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Lars Helge Birkeland og Emil Hegle Svendsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Nok en gang ble de norske skiskyttergutta felt av vinden Pyeongchang, da ankermann Emil Hegle Svendsen (32) måtte gi tapt for Fredrik Lindstrøm (28) og Sverige på den siste stående skytingen på herrestafetten.

Der Lindstrøm klarte seg med ett ekstraskudd, så måtte Hegle Svendsen en tur i strafferunden etter å ha fått ned fire blinker på sine åtte skudd (fem, pluss tre ekstraskudd).

På de fire etappene brukte Norge 12 ekstraskudd og fikk en strafferunde. Svenskene var desidert best, og gikk inn til et suverent gull med bare sju ekstraskudd.

Der - og bare der - lå forskjellen på gull og sølv i går.

Tarjei Bø (29) mener han selv hadde «flaks» som ikke havnet i strafferunde selv. Han brukte alle tre ekstraskuddene på begge skytingene.

IKKE ØVERST: Norge kom på andreplass på skiskytterstafetten. Her har de fått sine OL-maskoter, mens de svenske gutta venter på å bli ropt opp som olympiske mestre.
IKKE ØVERST: Norge kom på andreplass på skiskytterstafetten. Her har de fått sine OL-maskoter, mens de svenske gutta venter på å bli ropt opp som olympiske mestre. Vis mer

- Det var ekstremt tøffe vindkast, og det så helt umulig ut da Emil skulle skyte stående. Men han ga det en sjanse, og vi så alle at det kunne gått alle veier, sier Tarjei Bø til Dagbladet.

- Som i Östersund

Vindforholdene i Pyeongchang er ekstremt krevende. Vinden kommer fra alle retninger, og endrer seg hele tiden. Skrur du to knepp til en side på det første skuddet, må du kanskje skru fire motsatt vei før det neste.

Men ett sted kan vinden sammenlignes: I svenske Östersund.

- All den vinden som vi klager på i Östersund hvert år, for det er så surt og kaldt der borte, den fikk svenskene igjen for nå, sier Tarjei Bø.

KONGENS MENN: Kong Carl Gustaf tar fram mobilen for å ta bilde av de svenske gullvinnerne som banket Norge på skiskytterstafetten.
KONGENS MENN: Kong Carl Gustaf tar fram mobilen for å ta bilde av de svenske gullvinnerne som banket Norge på skiskytterstafetten. Vis mer

På det svenske OL-laget i skiskyting - på både dame- og herresiden - er det bare Fredrik Lindstrøm som ikke bor i Östersund. Han har bodd der, og trener mye sammen med de andre der.

Det svenske laget reiser hjem fra Sør-Korea med to gull (herrestafetten og Hanna Öberg på normaldistansen) og to sølv (damestafetten og Sebastian Samuelsson på jaktstarten).

Norges fangst ble én gullmedalje (Johannes Thingnes Bø på normaldistansen), tre sølv (Marte Olsbu på sprint, miksstafett og herrestafett) og to bronse (Tiril Eckhoff og Emil Hegle Svendsen på fellesstart).

Seks mot fire medaljer i norsk favør - men svenskenes to gull gjør at de rangeres foran Norge.

- Truffet best med formen

Den norske uttellingen er litt i underkant av forventningene. Den svenske laaaangt i overkant - og har bidratt til at Sverige med sine seks gull så langt i Pyeongchang er bare ett bak sin egen gullrekord på sju fra Torino i 2006.

Det er ikke lenge siden det ville vært en god svenskevits å tippe dem i toppen i skiskyting. Da Sverige vant verdenscupstafetten i tyske Oberhof 7. januar i år, var det nasjonens første stafettseier siden 2009 ...

Og så går de altså bort og tar stafettgull i 2018-OL.

SEKS EKSTRASKUDD: Tarjei Bø havnet ikke i strafferunden, men måtte bruke alle tre ekstraskuddene på både den liggende- og stående skytingen. Der tapte Norge verdifull tid
SEKS EKSTRASKUDD: Tarjei Bø havnet ikke i strafferunden, men måtte bruke alle tre ekstraskuddene på både den liggende- og stående skytingen. Der tapte Norge verdifull tid Vis mer

Tarjei Bø er like forbauset som alle andre.

- De har hatt noen gode mikslag tidligere, men det er egentlig først i år de har fått fram nye typer etter generasjonsskiftet de har vært gjennom. Nå har de et sterkt lag, og de har truffet best med formen, på både dame- og herresiden.

- Er det gøy med Sverige, eller bare irriterende?

- Nå var det litt kjipt, men jeg synes det er kult at de har fått fram gode skiskyttere igjen. Vi liker å krige mot Sverige. Spesielt det gullet til Hanna (Öberg) og sølvet til Sebastian (Samuelsson) har vekket svenskene litt.

Mangler individuelt gull

For svenske har disse vinterlekene også vært perfekt reklame for hjemme-VM neste år. Da er mesterskapet i Östersund.

Og vindforholdene altså omtrent som i Pyeongchang ...

Tarjei Bø var på laget som vant OL-stafetten i Vancouver i 2010, men reiser hjem fra sine tredje vinterleker uten en individuell medalje i bagasjen. Fjerdeplassen på jaktstart for to uker siden er hans beste individuelle plassering.

GAVE: Tarjei Bø fikk en gave i målområdet etter stafetten i går; en flott utskåret treplakett av ham. Foto: Roy Wahlstrøm
GAVE: Tarjei Bø fikk en gave i målområdet etter stafetten i går; en flott utskåret treplakett av ham. Foto: Roy Wahlstrøm Vis mer

- Det har vært et mesterskap som ikke har vært helt som jeg hadde håpet. Det er en del individuelle løp jeg gjerne skulle gått på nytt. Jeg skulle hatt med meg en individuell medalje før jeg hadde vært helt fornøyd, men det er kult å reise hjem med en medalje, iallfall, sier han til Dagbladet.

Og legger til:

- Men så fikk jeg den her, da, og viser fram en utskåret treplakett av ham selv, som han fikk i målområdet etter stafetten.

- Hvem fikk du den av?

- Det var vel en russer da, som alltid, svarer Tarjei Bø, før lillebror Johannes - som førte Norge opp i tet igjen på sin tredjeetappe - korrigerer og sier at han tror vedkommende var fra Israel.

- Det var en en fin premie, på en dag som dette.

* De svenske skiskytterne trenes av tyske Wolfgang Pichler (63). Han var opprinnelig utestengt fra OL, som følge av at han i 2011 var landslagstrener for det russiske damelandslaget. Der hadde han blant annet ansvar for russiske utøvere som av IOC er nektet deltakelse i Pyeongchang-OL.

Sanksjonen mot trenere som ikke hadde befatning med russiske utøvere under Sotsji-OL i 2014 ble imidlertid opphevet, slik at Pichler likevel fikk reise til Sør-Korea.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!