- Det viktigste er at avslutningene sitter

Northug tror han blir raskere og raskere utover i VM.

FORNØYD TROSS TREDJE: Petter Northug (startnummer 7) ble nummer tre i finalen i verdenscupsprinten i Drammen. Emil Jönsson (1) vant foran kanadiske Alex Harvey (22). Torsdag er det VM-sprint i Holmenkollen. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix
FORNØYD TROSS TREDJE: Petter Northug (startnummer 7) ble nummer tre i finalen i verdenscupsprinten i Drammen. Emil Jönsson (1) vant foran kanadiske Alex Harvey (22). Torsdag er det VM-sprint i Holmenkollen. Foto: Terje Bendiksby, ScanpixVis mer

(Dagbladet): Emil Jönsson demonstrerte god VM-form i Drammen - bare fire dager før ski-VM åpner med nettopp fristil-sprint på torsdag.

Petter Northug var den eneste av de største norske sprinthåpene på herresiden som deltok på Konnerud i dag, og var eneste nordmann i finalen. Han gikk side om side med Jönsson over mål i semifinalen.

Sverige hadde tre mann i finalen. Jönsson hadde med seg Marcus Hellner og Mats Larsson. De to siste i finaleheatet var kanadiske Alex Harvey og finske Martti Jylhä.

Det handlet mye om svenskene og Northug underveis i løypa på 1,6 kilometer, men så kom finnen og tok føringen inn på oppløpet. Northug endte bak Jönsson, og så ut til å bli stengt inne. Men da Jönsson fosset fra og skapte åpning, klarte ikke Northug å svare.

På motsatt side kom Alex Harvey i stor fart og tok andreplassen, mens Northug klarte tredjeplass.

- Synes jeg var uheldig Og det var en godt fornøyd Northug som snakket med NRK etter å ha mottatt tredjepremien.

- Det var fint. Som i går var det bra stemning og artig å gå. Det var fint å få en sprintgjennomkjøring og gå alle heatene, sier Petter Northug til NRK.

Han vil ikke direkte klandre Jönsson for at han selv fikk et vanskelig oppløp.

- Jeg synes jeg var uheldig i finalen og måtte stoppe opp litt på oppløpet. Men sånn blir det. Han ligger foran meg, og da får han velge spor. Men han har nok kikka på meg i tidligere heat og sett at jeg valgte venstresporet, men sånn er det. Det var ingen som tok høyresporet, og der kom Harvey.

- Avslutningene sitter Petter varierte taktikken sin i de forskjellige heatene. I semifinalen gikk han seg i tet med en tung manøver i tredjesporet i en lang yttersving.

- I semifinalen blir det tettere, så der må du høyere opp, forklarer Northug.

Først og fremst er han veldig fornøyd med at formen føltes god i siste konkurranse før VM.

- Formen er bra og jeg føler meg sterk i avslutningene. Finalen var svakest, men det hadde litt med posisjonering å gjøre. Men det viktigste er at avslutnigene sitter, og det trenger vi når jeg skal gå sisteetappen på stafetten.

Fram til VM-starten torsdag er planen kort og godt å hvile seg i form.

- Det som fungerer for meg, er å ligge på senga. Det har jeg gjort før alle tidligere mesterskap, så jeg skal ligge og slappe av.

Northug mener selv han pleier å være på sitt beste i februar og mars, og tror han vil bli raskere og raskere utover VM.

- Dette var bedre enn jeg hadde forventet, så det blir et morsomt mesterskap, tror jeg. Du må være på hugget, det meste sitter i hodet.

- Blir tøft i Oslo Emil Jönsson smilte selvsagt enda bredere etter seieren.

- Det smakte bra. Det var deilig, sier svensken til NRK.

I går ble det snakket mye om at en god generalprøve sjelden har gitt suksess i mesterskap. Det fikk også Jönsson med seg.

- Dessverre hørte jeg på Thomas (Aslgaard) i går på NRK da han sa at det aldri var bra å vinne siste konkurransen. Men det er ikke så mange dager igjen. Det hadde vært verre om det hadde føltes veldig dårlig i dag, sier svensken.

Jönsson har vært i toppen i sprint de siste sesongene, men ikke fått det helt til i mesterskapene. NRK spurte ham hvordan han har tenkt å endre på det i Kollen.

- Ja, si det. Har du noen tips? Sprint er marginer, noen ganger går det bra, andre ganger ikke. Jeg håper jeg får det bra til i Oslo, men det blir tøff konkurranse. Den som har en bra dag, kommer til å vinne. Vi får se hvor langt det holder. Alle medaljer er bra, sier Jönsson.

Falla på andreplass Maiken Caspesen Falla hadde også en god dag i Drammen.

20-åringen vant prologen, og hadde full kontroll både i kvartfinale og semifinale. Hun førte også an i finalen, helt til Kikkan Randall slo til på oppløpssiden og slo henne med tre tideler.

Bak Falla gikk Marit Bjørgen, Charlotte Kalla og Arianna Follis side om side over målstreken. Kalla ble dømt først, Bjørgen sist av de tre. Dermed ble det femteplass på Bjørgen.

- Jeg er litt misfornøyd med finalen. Men ellers er jeg godt fornøyd med dagen, sier Bjørgen til NRK.

GOD DAG: Maiken Caspersen Falla ble nummer to  i kvinnefinalen bak amerkanske Kikkan Randall. 
Foto: Terje Bendiksby, Scanpix
GOD DAG: Maiken Caspersen Falla ble nummer to i kvinnefinalen bak amerkanske Kikkan Randall. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix Vis mer