Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Utfor, Kitzbühel

Det viktigste er ikke å vinne i Kitzbühel, det viktigste er å reise til OL med helsa i behold

Det var ikke uflaks at Aksel Lund Svindal ikke fikk det til denne utforlørdagen heller. Men det var griseflaks at Thomas Dressen vant.

HOLDT SEG PÅ BEINA: Her, på Hausbergkanten i Kitzbübels fryktede Die Streif, slo Aksel Lund Svindal kolbøtte og røy korsbåndet i det høyre kneet for to år siden. I dag ble han nummer sju og reiser til OL som en av de store favorittene. AFP PHOTO / JOE KLAMAR
HOLDT SEG PÅ BEINA: Her, på Hausbergkanten i Kitzbübels fryktede Die Streif, slo Aksel Lund Svindal kolbøtte og røy korsbåndet i det høyre kneet for to år siden. I dag ble han nummer sju og reiser til OL som en av de store favorittene. AFP PHOTO / JOE KLAMAR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AKSEL LUND SVINDAL vant ikke skirennet han aldri har vunnet denne gangen heller, men i motsetning til sist han passerte Hausbergkanten (2016) endte dette skirennet på sjuende plass, ikke på sykehuset. Det er også en seier. For når du starter med det Kjetil André Aamodt en gang i verden kalte en dødsklump i munnen, en psykisk sperre du må svelge på veien ned om du er risikovillig nok til å vinne, forteller det alt om frykten og utfordringene.

Eller som Aksel Lund Svindal sier – "det er alltid gøy å komme til Kitzbühel".

"Men det er søren meg godt å reise derfra (med helsa i behold) også".

DET ER SELVFØLGELIG stortå vinne i Kitzbühel alle dager. Det er enda større å vinne på en lørdag. Hva alpin skikjøring angår er det faktisk så stort at mange holder Hahnenkamm-utforen over OL og VM. Intet mindre. Men størst av alt er likevel en målpassering uten skader og varige mén selv om jeg hører Aksel Lund Svindal kjenner litt på denne resultatmessige nedturen.

Du er aldri så redd og engstelig som når du står på toppen av Die Streif.

Du er alltid glad når du er i mål, uansett resultat.

KITZBÜHELS UTFOR ER alltid vanskelig. Denne lørdagen var den vanskelig pluss. Mildværet og nedbøren som stoppet deler av fredagens Super G var frosset til is. Det var ikke fred å få noe sted i løypa. Og slik handlet nok de beste løpene om viljen til litt ekstra risiko, spesielt over Hausbergkanten og i skråkjøringa før målhenget.

Pluss at det aller beste løpet – sensasjonsmannen Thomas Dressens – handlet om flaks.

DU KAN IKKE vinne et utforrenn med uflaks. Det er umulig. Flaks derimot, det skaper fra tid til annen sensasjoner, verdensmestere og olympiske mestere. For da Beat Feuz, verdens beste utforkjører denne sesongen, trodde han hadde tatt den andre klassikeren på ei uke, han vant også på hjemmebane i Wengen forrige helg, kom plutselig lyset i Kitzbühel.

Og et lyn fra Tyskland.

INGEN TYSKER HAR noen gang vunnet Kitzbühels utfor. Thomas Dressen (24), han som nå er den første, hadde aldri vunnet et utforrenn i verdenscupen. En tredjeplass i Beaver Creek for halvannen måned siden var det beste han hadde prestert. I Die Streif hadde han to starter og to fall. Men nå får han gondol med navnet sitt på slik alle Kitz-vinnere får, og plutselig reiser han til Sør-Korea som en av OL-favorittene i utfor.

Har du baller til å vinne i Kitzbühel kan du vinne alle steder.

Sånn er det med den saken.

TI LØPERE KAN vinne olympisk gull i Pyeongchang om tre uker. Aksel Lund Svindal er en av dem. Kjetil Jansrud en annen. Ut over dem har du minst to østerrikere, to sveitsere, to italienere og altså denne tyskeren, Dressen. Så tett er det. Og så åpent. Og det var ikke formen som stoppet fredagens Super G-duo denne gangen, det var et par grove feil (Lund Svindal) og en kjørestil som handler mer om følelse en maksimal risiko på et islagt vaskebrett der naturkreftene jobber mot deg (Jansrud).

Det betyr null og niks på et helt annet underlag i en helt annen skibakke i Sør-Korea.

Mitt gulltips: Kjetil Jansrud

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!