- Det viktigste skirennet i historien

Anette Sagens siste OL-sjanse kan stå på spill i hoppbakken i morgen.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I morgen konkurrerer hoppjentene i sitt andre verdensmesterskap i historien, men det er mer som står på spill enn VM-medaljer i Midstubakken.

I mars skal IOC-president Jacques Rogge bestemme om FIS' anbefaling om å ta kvinnehopp med på OL-programmet skal tas til følge, og da betyr det mye at rennet i Oslo blir en suksess.

- Den viktigste seieren i morgen er det hoppsporten og skisporten som kan vinne, gjennom å sørge for at dette blir et skirenn som gjør at de som beslutter om OL-deltakelse får nok tillit til produktet, og ønsker å tilby det til det olympiske publikum, sier Norges hoppsjef Clas Brede Bråthen.

- Det er kanskje det viktigste skirennet i historien, sånn sett. Gjennom å felle den siste barrikaden, blir skisporten og hoppsporten tilført en ny dimensjon. Det vil gi oss enda mer underholdning gjennomført av flotte skihopp av flotte jenter. Det starter vi med i morgen, sier han.

Bråthen mener rett og slett at det er viktigere at rennet i morgen blir god reklame, enn at de norske jentene tar medalje.

- Må jeg velge mellom knakende godt renn med amerikansk vinner og norske medaljer, så er svaret et ubetinget ja. Her er idretten og hoppsporten det aller, aller viktigste. Gleden ved at våre jenter presterer er kremen på kaka.

- Det hviler en betydelig stor mengde med ansvar på de som sitter i juryen, og det er jeg helt sikker på at de har forstått. Hvis ikke får vi prøve å formidle det til dem, sier hoppsjefen.

- Hva vil i IOC sine øyne være godt nok?

- Det som må til er et godt skirenn med mye publikum, og god stemning. Jentene er uten tvil gode nok, gi dem muligheten så viser de det. Det lengste hoppet i Midtstubakken er gjort av Daniela Iraschko, ikke en mann, sier Clas Brede Bråthen.

Siste sjanse for Sagen
Anette Sagen har vært frontkjemper for kvinnehopping, og var en av de som skuffet så Vancouver-OL glippe.

Nå ser hun OL i Sotsji som sin siste sjanse til å få oppfylt sitt høyeste idrettsønske.

- Det er nok siste sjanse nå, jeg venter ikke på et OL til. Men uansett om vi får et ja eller et nei, så betyr ikke det noe for hva jeg tenker om min videre satsing. Det er fortsatt tre år til OL, og selv om jeg er klar over at tre år går fort, så får vi bare se, sier Sagen til Dagbladet.

- Føler du noe ekstra ansvar?

HOPP FOR FREMTIDEN: Line Jahr, Maren Lundby, Anette Sagen og Gyda Enger (liggende). I morgen hopper de for VM-medalje, og kanskje også for OL-deltakelse i Sotsji 2014.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HOPP FOR FREMTIDEN: Line Jahr, Maren Lundby, Anette Sagen og Gyda Enger (liggende). I morgen hopper de for VM-medalje, og kanskje også for OL-deltakelse i Sotsji 2014.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg føler ikke jeg har noe mer ansvar enn de andre deltakerne, hopper vi bra på ski har vi gjort det vi kan. Så får andre ta seg av resten, sier Sagen.

Overraskende med medalje
En ubeleilig kneskade har ødelagt mye av denne sesongen for Norges største hoppstjerne på kvinnesida, men nå føler Anette Sagen at hun kan kjempe om medaljer i Midstubakken.

- Det vil vel være litt overraskende om jeg tar medalje, men ikke noen kjempeoverraskelse. Jeg har enkelthopp som viser at jeg virkelig kan hevde meg, sier hun.

- Jeg har gjort det litt vanskelig for meg selv ved å prøve nye bindinger og slike ting etter at jeg ble frisk, ting jeg ikke fikk gjort i sommer på grunn av skaden. Det har rett og slett vært mye småting og smådrit det siste året, som tilsammen blir en ganske stor pakke. Når jeg da i tillegg gjorde det dårlig i sommer og mister helt selvtilliten, så blir det litt sånn «uff», sier hun.

- Skaden satte meg litt tilbake. Jeg trodde i utgangspunktet ikke det, men jeg skulle gjerne vært den operasjonen foruten. Det var ikke moro å hoppe rundt på krykker i oktober. Men jeg kom godt i gang med vintersesongen, og det er vel mest fysisk den har hemmet meg. Nå kjenner jeg ingenting til det, og da er det bare å gi full gass.

Ingenting skal stå i veien for sesongens høydepunkt.

- I det siste har jeg fått trent som vanlig. Per dags dato har jeg gjort det jeg kan, så da får det bare være nok. Jeg er godt forberedt, og jeg får ikke gjort noe mer i dag, liksom, sier Sagen til Dagbladet.

Positiv FIS-president
FIS-president Gian Franco Kasper sier han har tro på at kvinnehopping kan stå på OL-programmet i 2014.

- Jeg tror ikke det er antallet utøvere eller deltakernasjoner som teller for IOC, men kvaliteten. Vi har foreslått seks øvelser til inkludering i 2016, og kvinnehopping er en av de viktigste her, sier Kasper, som også er styremedlem i IOC.

- Det er ikke styret som skal ta denne avgjørelsen, det er presidenten selv. IOC-presidenten vil avgjøre hvilke nye øvelser som skal innlemmes i mars, senest april, sier Kasper.

VIKTIG JURY: Clas Brede Bråthen er ikke i tvil om hvor mye som står på spill i morgen. Han håper juryen legger forholdene til rette.
Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
VIKTIG JURY: Clas Brede Bråthen er ikke i tvil om hvor mye som står på spill i morgen. Han håper juryen legger forholdene til rette. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer