- Det viktigste sparket i norsk fotballhistorie

Kjetil Rekdal kan alene fylle en kavalkade med høydepunkter fra norsk fotballs historie. Noe var fotballkunst - det meste bare ekstremt viktig.

Washington, 19. juni 1994: Det nærmer seg kampslutt på Robert F. Kennedy Memorial Stadium. Mexico og Norge ser ut til å spille 0-0 i sin første VM-kamp - det er bare fem minutter igjen, og spillerne virker utmattede i glovarmen.

Løsningene er pussige nå. En meksikaner forsøker et saksespark på egen halvdel, ballen fyker til værs. Jøss, det er visst ikke bare Norge som tar himmelen til hjelp.

Miraklet i Marseille

Meksikanerens forsøk er lite å skryte av, for når ballen til slutt lander, er den tjue meter nærmere hans eget mål. Der står Jan Åge Fjørtoft. Dempingen skjer med en teknikk verden påsto Norge ikke hadde. Og der kommer en tofotsfinte.

Fjørtoft blir felt. Soleklart frispark. Hvis ikke ... Nei, fordel! Den eminente dommeren Sandor Puhl har sett det samme som Kjetil Rekdal - her kan det jo skje noe!

JAAAA! Rekdal 1-0, helt nede ved stolpen! Nummer 10, nå hissig jublende med mindre glimt i øynene enn noen gang, har skutt Drillo til tre poeng - etter å ha startet som innbytter.

Marseille, 23. juni 1998: Det er to mann det handler om nå. Kjetil Rekdal og Claudio Taffarel. Glem de fire brasilianerne som forsøker å forstyrre idet vår mann legger ballen på flekken.

Glem de som sitter bak målet, som piper, de vet jo ikke bedre: Norge skulle jo være lett kamp for dem som holdt med stjernene Ronaldo, Dunga, Rivaldo og Denilson. Nå er det bare Taffarel som kan stoppe Rekdal.

NORGES VM-KONGE: På løkka drømmer alle om å avgjøre for landslaget i en VM-kamp. Kjetil Rekdal har gjort det to ganger. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix
NORGES VM-KONGE: På løkka drømmer alle om å avgjøre for landslaget i en VM-kamp. Kjetil Rekdal har gjort det to ganger. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix Vis mer

En vis mann sier at det er det viktigste sparket i Norges Fotballforbunds historie. Ingen bagatellbør å bære.

Hoftefest. Kikker ned. Løper seks meter, det er ganske langt tilløp, men det spiller ingen rolle, for ballen ... går i mål!

Det er enhver løkkespillers drøm å avgjøre for landet sitt i sluttminuttene av en VM-kamp. Kjetil Rekdal har gjort det to ganger. Tilfeldig?

Dirigenten

Fra toppen av hodet kommer vi også på volleyperlen på Wembley, hælsparket mot San Marino, han scoret på straffe både mot Tyrkia og Nederland i kvalifiseringa før USA, han hentet fram et hat trick på historisk kort tid mot Ungarn i 95, og vi glemmer ikke venstrebeinsscoringa mot Slovenia under Semb.

Og når han ikke avgjorde viktige fotballkamper, sto Kjetil Rekdal midt i laget og visste bedre enn de fleste utpå der hva neste trekk kom til å være.

Rett mann på rett plass til rett tid - alltid.

- Det viktigste sparket i norsk fotballhistorie