GLADE GUTTER: Samuel Adegbenro (i midten) jubler sammen med Mike Jensen (t.v.), Nicklas Bendtner og Birger Meling etter å ha skutt Rosenborg til 3-2 over Ajax i playoffen til Europa League. Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix
GLADE GUTTER: Samuel Adegbenro (i midten) jubler sammen med Mike Jensen (t.v.), Nicklas Bendtner og Birger Meling etter å ha skutt Rosenborg til 3-2 over Ajax i playoffen til Europa League. Foto: Ole Martin Wold / NTB ScanpixVis mer

Europa League

Det ville RBK-ryktet i natt: «Adegbenro kan bli solgt om kort tid.»

Usikre på reglene: - Det han gjorde var helt sykt.

Rosenborg - Ajax 3-2

TRONDHEIM (Dagbladet): Samuel Adegbenro (21) ble den store helten da Rosenborg slo Ajax 3-2 torsdag kveld. Nigerianeren kom inn og scoret to mål - og sendte Rosenborg til gruppespillet i Europa League.

På 43 minutter over to kamper mot Ajax har Adegbenro scoret tre mål. Han kom fra Viking for ni dager siden. Så ellevill har prestasjonen vært, at enkelte Rosenborg-spillere i natt lurte på om han kunne forsvinne like fort som han kom.

Kaptein Mike Jensen innrømmet at han ikke var sikker på reglene. Etter bragden ba han på sine knær om at Adegbenro ikke måtte bli solgt i løpet av kort tid.

Regler

Kåre Ingebrigtsen fikk også spørsmålet på pressekonferansen lenge etter kampen, om han fryktet at den venstre kantspilleren kunne bli solgt igjen om noen dager. Om så hadde vært tilfelle, ville det vært en skrekksituasjon for klubben.

VILLE SCENER: Rosenborg-spillerne slapp følelsene løs sammen med publikum etter triumfen. Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix
VILLE SCENER: Rosenborg-spillerne slapp følelsene løs sammen med publikum etter triumfen. Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix Vis mer

Men reglene er klare: En spiller kan ikke spille for mer enn to klubber i løpet av et kalenderår. Med Viking og Rosenborg har Adegbenro fylt opp kvoten. I klartekst: Den nye Rosenborg-juvelen kan - ifølge regelverket - ikke dra nå.

- Det er en fin regel at du ikke kan spille for tre lag i løpet av et år. Hvis det hadde vært mulig, hadde han allerede vært på vei vekk. Han har spilt 40 minutter mot Ajax og scoret tre mål, påpeker en imponert Jensen.

Adegbenro kom inn i det 68. minutt, på stillingen 2-1 til Ajax. Lerkendal var i sjokk etter at gjestene hadde snudd kampen i sin favør. Alt skjedde i løpet av ett minutt.

Men 12 minutter etter at han kom inn, utliknet Adegbenro til 2-2. Da var Rosenborg videre sammenlagt.

- Han steg til værs på et innlegg. Det var helt sykt, sier Jensen om scoringen.

Dribleraid

Som om ikke det var nok. Ett minutt før slutt sørget nigerianeren for et herlig dribleraid og 3-2. Da tok Lerkendal fullstendig av.

- En fantastisk følelse. Det er min største kveld som fotballspiller, sier Adegbenro.

Han takker Rosenborg for mottakelsen i klubben, ikke minst spillerkoordinator og pressekontakt Harald Pedersen.

- Han er som en far for meg. Jeg føler meg virkelig hjemme.

- Hvis Samuel fortsetter sånn, vil det komme store klubber på banen ganske fort, mener veteranen Tore Reginiussen.

Den flygende danske

Nicklas Bendtner åpnet scoringsballet på Lerkendal etter 25 minutter. Et angrep som involverte Mike Jensen og Fredrik Midtsjø endte til slutt på hodet til dansken, som stupte inn 1-0.

Ajax skapte et dødelig minutt da timen var gått. Amin Younes og Lasse Schöne sørget for 2-1 etter dårlig forsvarsspill av Rosenborg. Men så var det altså duket for Samuel Adegbenro-show. Til og med to ganger.

På Lerkendal i natt ble det snakket om at det aldri har vært bedre stemning på stadion. Heller ikke i Nils Arne Eggens glansdager, ifølge legender som var til stede.

- Jeg husker bare halvparten av det som skjedde, sa en tydelig lettet Kåre Ingebrigtsen på pressekonferansen etterpå.

FORNØYD: Kåre Ingebrigtsen var lettet, glad og rørt over å se sitt kjære Rosenborg gå til gruppespillet i Europa League. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
FORNØYD: Kåre Ingebrigtsen var lettet, glad og rørt over å se sitt kjære Rosenborg gå til gruppespillet i Europa League. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

- Kampen startet litt som i Amsterdam: Det var en vanvittig åpning av Ajax. Vi klarte ikke helt å håndtere det. Det handlet om å gi det litt tid. Den siste halvtimen var det en klart jevnere batalje.

Spark

Da avansementet var i boks, feiret spillere og publikum sammen. Etter å ha fått roet seg litt på pressekonferansen, tillot Ingebrigtsen seg å komme med et spark:

- Det er så jævlig få som har trodd på oss. Jeg tror det sitter noen jevnt over og er skuffet over at vi kom oss inn. Men vi har trodd på det. Jeg har sett at vi har nærmet oss mer og mer. Jeg tror dette er bra for norsk fotball.

De 48 lagene i gruppespillet fordeles på 12 grupper under trekningen i Monaco i dag.

- Vi tar gjerne Hertha Berlin, F.C. København og Arsenal, sa Ingebrigtsen. Da han ble spurt om hva han skulle gjøre i natt, var svaret:

- Jeg skal hjem og male dukkestua til datteren min.

Sjekk lagene Rosenborg kan møte