VERDENSMESTERE 2011: Norge er igjen verdensmestere i håndball, for første gang på 12 år, ette rå ha nedsablet Frankrike i finalen med 32-24.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VERDENSMESTERE 2011: Norge er igjen verdensmestere i håndball, for første gang på 12 år, ette rå ha nedsablet Frankrike i finalen med 32-24.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Det ville vært en bragd bare å komme til semifinale

Nå står Hergeirssons jenter igjen som verdensmestere etter maktdemonstrasjonen mot Frankrike.

SÃO PAULO (Dagbladet): VM-finale: Frankrike - Norge 24-32 (13-19)

Kristine «Kikki» Lunde-Borgersen har spilt seg gradvis i form gjennom VM, og fant toppformen i tide til å glitre i både semifinalen mot Spania og ikke minst i finalen mot Frankrike.

Sammen med en strålende tvillingsøster Katrine Lunde Haraldsen i mål, sto hun bak det første norske VM-gullet siden 1999. Og det med knusende sifre mot Frankrike, som sammen med Russland var storfavoritt før VM.

BRAGD: Thorir Hergeirsson ville kalt det en bragd om Norge hadde tatt seg til semifinale i VM. Nå står håndballjentene igjen som verdensmestere. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
BRAGD: Thorir Hergeirsson ville kalt det en bragd om Norge hadde tatt seg til semifinale i VM. Nå står håndballjentene igjen som verdensmestere. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Det er helt fantastisk og deilig, sier Lunde-Borgersen med sønnen Matheo på armen.

Norge kom til Brasil som outsider - uten nøkkelspillere som Gro Hammerseng og Tonje Larsen.

Men da det var et brudd i spillet på grunn av skade et halvt minutt før full tid i finalen, sto halve det norske laget og feiret med supporterne. På måltavla sto det åtte mål i favør Norge - som hadde tapt for Frankrike samtlige fire ganger de to lagene hadde møttes tidligere i år.

SJEFEN FOR DE GODE TIDER: Thorir Hergeirsson er i ferd med å vokse seg ut av Marit Breiviks skygge. Nå har det blitt både EM- og VM-gull under islendingens ledelse, og neste år er det OL.Foto: Bjørn Langsem  /Dagbladet
SJEFEN FOR DE GODE TIDER: Thorir Hergeirsson er i ferd med å vokse seg ut av Marit Breiviks skygge. Nå har det blitt både EM- og VM-gull under islendingens ledelse, og neste år er det OL.Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet Vis mer

- Dette forteller hvor mye som bor i denne gjengen. Vi visste at vi hadde et lag som kunne gjøre mye på gode dager. Det er både nåtid og framtid i denne gjengen. Men selv om det ligger et stort potensial der, hadde vi egentlig hele tiden tenkt at kom vi til en semifinale, ville det være en bragd, sier en rørt landslagssjef Thorir Hergeirsson til TV 2.

- Nå er jeg bare utrolig glad og stolt - og helt ferdig. Dette viser at alt er mulig. Du må bare ha troen, sier islendingen etter å ha ledet Norge til topps i to strake mesterskap som sjef.

Rett i ledelsen Norge tok ledelsen ved Kristine Lunde-Borgersen, men var deretter et lite steg bak Frankrike til midten av omgangen. Linn Jørum Sulland sørget for norsk tomålsledelse da hun satte inn sitt VM-mål nummer 50, og deretter stakk Norge fra de franske favorittene.

Katrine Lunde Haraldsen noterte seg for åtte redninger før pause, tvillingsøster Kristine sto for fire mål i første omgang.

SUVEREN SEIER: Norge vant VM-finalen mot Frankrike med åtte mål. Her jubler Kristine Lunde-Borgersen for ett av sine seks mål. Foto: Bjørn Langsem
SUVEREN SEIER: Norge vant VM-finalen mot Frankrike med åtte mål. Her jubler Kristine Lunde-Borgersen for ett av sine seks mål. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Sammen med Karoline Dyhre Breivang var «Kikki» ledende i det offensive norske spillet. Sulland traff også på alle skuddene sine, inkludert to straffekast, etter et par kamper der hun har bommet en del.

Franskmennene røk på fire utvisninger før pause, og ble presset og stresset til stadig vanskeligere avslutninger. Norge fikk gode overgangsmuligheter. Til pause var det norsk seksmålsledelse.

Fortsatte etter pause Andre omgang startet også perfekt for Norge. Katrine Lunde Haraldsen reddet Frankrikes første forsøk, Norge gikk rett i angrep og Dyhre Breivang pisket inn et stegskudd.

Norge holdt avstanden på omkring sju mål, takket være blant annet en strafferedning av Kari Aalvik Grimsbø og et par kontringsmål fra Kari Mette Johansen.

Men litt over halvveis i omgangen kom Norge på hæla. Frankrike knappet inn ledelsen til fire mål - men så reddet Aalvik Grimsbø et nytt straffekast, og Amanda Kurtovic scoret både fra kanten og straffemerket.

- Frankrike er et lag som aldri gir seg. De kommer alltid tilbake. De er like Norge i lagmoral: Som oss, gir de seg aldri. Vi visste at de kom til å prøve alt i andre omgang, og de kom nær - fire mål. Men vi klarte å bryte isen, og holde dem unna og da knakk de til slutt, sier Hergeirsson til TV 2.

- Vi står så bra bakerst, og de sliter med å score mål. Katrine er kjempegod bak oss, så kjører vi dem tomme med tempoet vårt, sier Gøril Snorroeggen til TV 2.

GULLGENERASJON Thorir Hergeirsson ser både nåtida og framtida i denne utgaven av det norske kvinnelandslaget. Nå er de verdensmestere.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
GULLGENERASJON Thorir Hergeirsson ser både nåtida og framtida i denne utgaven av det norske kvinnelandslaget. Nå er de verdensmestere.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Norge stabiliserte forspranget, og i sluttminuttene økte de til fantastiske åtte mål foran Frankrike.

- Det er helt utrolig. Det siste minutt sto jeg med tårer i øynene. Det er nok det største jeg har opplevd, og betyr mer enn det jeg trodde det skulle gjøre. Det er en helt spesiell følelse, sier målvakt Katrine Lunde Haraldsen til TV 2.