Bråk i fotballandslaget

Det virkelige problemet er resultatene

Det er ikke intern uro og spekulasjoner om mytteri på flaggskipet Norge som plager Lars Lagerbäck. Det som irriterer svensken er at du og jeg vet om bråket.

NEKTER Å SE PROBLEMET: Lars Lagerbäck er tydelig irritert på VG fordi avisa publiserte lekket informasjon fra et av landslagets spillermøter. Slik landslagsåret har vært til nå er det hans minste problem. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NEKTER Å SE PROBLEMET: Lars Lagerbäck er tydelig irritert på VG fordi avisa publiserte lekket informasjon fra et av landslagets spillermøter. Slik landslagsåret har vært til nå er det hans minste problem. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

NÅR LARS LAGERBÄCK velger å kritisere VGs vinklinger og håndtering av landslagsbråket på forrige samling, gjør han angrep til et syltynt og ganske middels forsvar.

Når lekkasjen blir et veldig mye større problem enn det som var årsaken til lekkasjen - en faglig uenighet innad i spillergruppa - velger Norges landslagstrener å feie det egentlig problemet, skuffelsen og manglende resultater, under teppet.

Det har ikke vært klokt før, og det er ikke klokt nå.

Når du sliter med å holde maska er irritasjonen du viser et tydelig tegn på at idyllen er brutt.

LARS LAGERBÄCK SIER han er ferdig med selve saken, og at NFFs pressemelding – som ifølge svensken var en sammenfatning av hvordan han selv opplevde situasjonen – er en korrekt beskrivelse av det som skjedde. Konsekvensene av saken ser derimot ut til å ri svensken som ei mare.

Han er tydelig irritert på VG, stiller spørsmål ved avisas motiver for det han oppfatter som spekulative vinklinger, og gjør mottakeren av den lekkede informasjon til sakens store synder.

Det er en klar forsvarsstrategi fra Lagerbäcks side, og minner veldig om det strutsen gjør når den prøver å gjøre seg usynlig for angrep utenfra.

LARS LAGERBÄCK VIL ikke snakke om hva som gikk galt da landslagsidyllen ble revet opp med rota på et spillermøte dagen før kampen mot Nord-Irland. Han vil bare snakke om konsekvensene. Det er altså ikke problemet som er problemet. Det er avsløringen av problemet som er problemet.

Lars Lagerbäck sier prestasjonsmiljøet er rasert og at spillerne ikke vil føle seg trygge etter lekkasjen til VG.

Samtidig synes han å mene det er VGs skyld, og ikke den eller de som lakk informasjonen.

NÅR TYDELIGE MENINGSFORSKJELLER ikke ender med enighet er det gjerne sånn at et ordskifte i ei prestasjonsgruppe fort kan gå fra diskusjon til bråk. Det skjedde på et av Norges spillermøter i bakkant av skrekktapet mot Serbia, kampen som knuste EM-drømmen.

Alexander Sørloth konfronterte Lars Lagerbäck på en måte som endte i en situasjon svensken sier han ikke har opplevd i sine 30 år i toppfotballen.

Sannsynligvis er ordet bråk en mild beskrivelse på det som fant sted.

OM NOEN HAR en agenda skjer det fort lekkasjer fra denne typen møter. Det skjedde også i dette tilfellet. VG fikk først nyss om spetakkelet. Etter det ble snøballen gigantisk i løpet av et par dager.

Når katta først er ute av sekken følger den obligatoriske brannslukkinga, der spørsmålene om hvem sa hva og i hvilken mening røres rundt i den semantiske gryta.

Etter det følger hysj-samtaler, forsoning og en skreddersydd pressemelding om at saken er løst og tilhører historien.

Case closed.

HADDE DET ENDA vært så enkelt. Men nei. Noen baller slutter ikke å sprette. Spesielt ikke denne som forteller om faglig splid og uenighet i et miljø hjernevasket av treneren (Lagerbäcks beskrivelse, ikke min).

Når sånt skjer får du aldri den hele og fulle sannheten gjennom en pressemelding.

Da får du gjerne sjefens opplevelse av situasjonen.

PER JOAR HANSEN, landslagets assistenttrener, forteller Dagbladet at Lars Lagerbäck står som ei furu i stormen. De som kjenner sin barskog vet at det skal helt spesielle forhold til for at den tørker ut og visner. Det skjer ikke for ofte, og det skjer gjerne under år med spesielle forhold og forutsetninger.

Litt som den høsten Lars Lagerbäck opplever nå.

NORGE HAR TRE kamper igjen i 2020. De må vinnes om Nations League-opprykket skal sikres sammen med seedingsnivå to i den kommende VM-trekningen. De må også vinnes om Lars Lagerbäck skal kunne gå inn i VM-kvalifiseringen med lagets tillit.

Så langt er 2020 en fiasko med EM-billetten vi aldri fikk.

Skuffelsen rundt det var en av årsakene til uenighetene som ledet til bråk.

Å tro det forsvinner uten hjelp av tre seirer er i beste fall naivt.

Lars Lagerbäcks opplevelse av situasjonen er ikke nødvendigvis den riktige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer