- Det virker som de ikke ønsker at Magnus skal delta

Norges sjakkpresident om korrupsjonsforfulgt FIDE-regime.

«CHAMPION»: Det sto det på VM-troféet Magnus Carlsen mottok av FIDE-president Kirsan Iljumzjinov i fjor. Nå kan samme mann nekte ham å forsvare det.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
«CHAMPION»: Det sto det på VM-troféet Magnus Carlsen mottok av FIDE-president Kirsan Iljumzjinov i fjor. Nå kan samme mann nekte ham å forsvare det. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Sjakkmiljøet er forferdet etter at det ble klart at Magnus Carlsen kan bli fratatt sjansen til å forsvare VM-tittelen. Presidenten i Norges Sjakkforbund er tydelig på at han tror det er skjulte motiver bak FIDEs manglende vilje til å inngå kompromisser med Carlsen-leiren.

- For meg virker det som de ikke ønsker at Magnus skal delta.

- Hva er grunnen til det?

- Han som eventuelt hopper inn i stedet, heter Sergej Karjakin. Ironisk nok er han opprinnelig ukrainer, nå russer, sier sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson til Dagbladet.

- Ligger en plan bak 11. august vant korrupsjonsforfulgte Kirsan Iljumzjinov presidentvalget mot utfordrer Garry Kasparov. Det gjorde han ikke uten støtte fra sin gode venn, Russland-president Vladimir Putin.

Kilder i sjakkmiljøet Dagbladet har pratet med, er ikke i tvil om at russiske myndigheter ønsket å beholde presidentvervet i FIDE. Aulin-Jansson ønsker ikke å svare på om han tror FIDEs behandling av Carlsen nå er en form for Iljumzjinov å gjengjelde tjenesten fra Putin på, men sier likevel følgende:

- For meg virker det som det er en plan bak dette her.

- Det er en grunn til at noen slåss så hardt som de gjorde under valgkampen for å forsøke å få et nytt regime. Dette er et klart bevis på hvorfor. I tillegg ser alle de store turneringene i FIDE-regi ut til å bli lagt til høyre for Sverige framover. Det er ikke spesielt positivt, det heller, sier Aulin-Jansson.

Sjokkerende situasjon Norges sjakkpresident betegner samtidig den sjokkerende situasjonen slik:

- Vi synes det vil være trist, dumt og leit om Magnus mister tittelen.

- Hva tror du eventuelt konsekvensene vil bli?

- Jeg tror VM-tittelen faller ganske kraftig i verdi om den skal utkjempes av to andre. Effekten vil være at den ikke henger så høyt som den burde. Jeg tror vel stort sett at alle som kan noe om sjakk forstår at Magnus er den suverent beste sjakkspilleren i verden, sier Aulin-Jansson.

Vil prege Carlsen Han kjenner Carlsen godt, og tror også at sjakkfenomenet vil ta dette tungt.

- Det er klart Magnus kommer til å synes at dette er veldig trist og dumt. Det er ikke alle forunt å kunne bli verdensmester i sjakk.

- Hvordan vil de øvrige reaksjonene bli?

- Det blir helt sikkert en stor skuffelse i hele sjakkverden. Samtidig så både tror og håper jeg at de aller, aller fleste etter hvert vil forstå grunnene som eventuelt vil bidra til at Magnus ikke signerer kontrakten.

- Ikke optimistisk - Hva vet du om de konkrete årsakene til at Carlsen ikke vil spille i Sotsji?

- Jeg tror det er flere grunner som veier ganske mye. Uten at jeg vet nøyaktig hva Magnus tenker, så tror jeg ikke han er spesielt begeistret for prosessen - måten FIDE har lagt opp kommunikasjonen med dem på. Samtidig skaper situasjonen i Ukraina ytterligere vanskeligheter. Han har vanskelig for å forstå hvorfor FIDE ikke vil utsette dette her.

- Hvilket utfall tror du konflikten får?

- FIDE har hittil vært veldig bastante, så jeg er ikke særlig optimistisk. Det er jeg ikke. Jeg er kjent med ordlyden fra FIDE. De virker ikke spesielt villige til å inngå kompromisser, sier presidenten i Norges Sjakkforbund.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med FIDE-president Kirsan Iljumzjinov eller noen av hans representanter i denne saken.

INGEN GRUNN TIL Å SMILE: NSF-president Jøran Aulin-Jansson hadde grunn til å smile under Norway Chess i juni, men nå er stemningen en helt annen. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
INGEN GRUNN TIL Å SMILE: NSF-president Jøran Aulin-Jansson hadde grunn til å smile under Norway Chess i juni, men nå er stemningen en helt annen. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet Vis mer