- Det virker som en provokasjon mot Pardew

Solbakken om ansettelsen av Kinnear.

LANG KONTRAKT: Alan Pardew fikk ny åtteårskontrakt med Newcastle sist høst. Etter en svak sesong fikk han ikke sparken. Han fikk i stedet Joe Kinnear, tidligere Newcastle-manager, som ny sportsdirektør å forholde seg til. Foto: Ian Macnicol, AFP  / NTB Scanpix
LANG KONTRAKT: Alan Pardew fikk ny åtteårskontrakt med Newcastle sist høst. Etter en svak sesong fikk han ikke sparken. Han fikk i stedet Joe Kinnear, tidligere Newcastle-manager, som ny sportsdirektør å forholde seg til. Foto: Ian Macnicol, AFP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Ståle Solbakken er ledig på trenermarkedet, men regner det som lite sannsynlig at Newcastle blir neste stoppested i karrieren.

- Jeg står vel litt bak i køen der nå, humrer han.

I går fortalte nemlig Joe Kinnear til engelske medier at han er ansatt som ny sportsdirektør (director of football) i Newcastle. Solbakken, som hadde Kinnear som sjef i Wimbledon på 1990-tallet, har vært en skarp kritiker av den nå 66 år gamle iren.

- Han oppførte seg som en idiot og regjerte med frykt og undertrykkelse. Alt var bare tilfeldigheter. Han hadde ikke planer for noe som helst. Det var null planlegging og null taktikk, sa Solbakken til Dagbladets Sportsmagasinet i 2006.

Nå mener Solbakken at det er mer enn hans dårlige erfaring med Kinnear som taler mot nyansettelsen.

- Hvis du legger bort hva jeg har sagt, så tror jeg alle kan være enige om at Kinnear er en erke-engelsk manager med null erfaring som sportsdirektør. Så det å ha kjøpt nesten et helt lag av franskmenn og så ansette ham - det sier vel noe om hvorfor det er noe uro i Newcastle, sier Solbakken til Dagbladet.

- Provokasjon Han synes heller ikke det er spesielt realt mot manager Alan Pardew.

- Det virker som en provokasjon mot Pardew, sier Solbakken.

VIL HJELPE: Joe Kinnear sier han kun vil hjelpe Pardew med jobben i Newcastle. Spørsmålet er om Pardew egentlig ønsker seg denne typen hjelp. Foto: Paul Thomas, AP / NTB Scanpix
VIL HJELPE: Joe Kinnear sier han kun vil hjelpe Pardew med jobben i Newcastle. Spørsmålet er om Pardew egentlig ønsker seg denne typen hjelp. Foto: Paul Thomas, AP / NTB Scanpix Vis mer

Han forutsetter da at Pardew ikke selv har vært med på ansettelsen.

Sportsdirektør-rollen er ikke så vanlig i England, der manageren gjerne har det avgjørende ordet når det gjelder det sportslige. Men i andre fotballkulturer er det en mer normal måte å organisere seg på.

- Noen trenere ser det kanskje som en lettelse at noen tar seg av alt det andre, sier Solbakken.

Sparken-favoritt Selv har han veldig blandet erfaring med sportsdirektører.

- I Danmark opplevde jeg å jobbe med to forskjellige som fungerte knirkefritt. I Tyskland fikk jeg trøbbel fordi vi var så motsatte som personer og hva vi tenkte om veien videre for klubben, sier han.

Alan Pardew fikk i fjor høst en ny kontrakt på hele åtte år. Men etter gårsdagens Kinnear-utspill, er Pardew i dag  bookmakernes favoritt til å forlate jobben først av alle sjefene i Premier League.

- For en engelsk manager, dersom han ikke var informert på forhånd, vil dette oppleves som en degradering, sier Ståle Solbakken om ansettelsen av Kinnear.

Gikk hardt ut Da Kinnear ble ansatt som manager i Newcastle høsten 2008, startet han med å gi spillerne fri den første mandagen. Flere aviser satte spørsmålstegn ved dette. Kinnear svarte ved å gå rett i strupen på dem under sin første pressekonferanse. Åpningsreplikken var:

- Hvem av dere er Simon Bird? Du er ei fitte!

BLANDET ERFARING: Ståle Solbakken hadde godt forhold til sportsdirektørene i Danmark, mens det ble vanskeligere i Köln. Foto: Erik Berglund
BLANDET ERFARING: Ståle Solbakken hadde godt forhold til sportsdirektørene i Danmark, mens det ble vanskeligere i Köln. Foto: Erik Berglund Vis mer

Deretter skjelte han ut flere av de frammøtte journalistene med en skyllebøtte som inneholdt 52 fy-ord på fem minutter.

I dag skriver samme Simon Bird, som er Mirrors lokale journalist i Nordøst-England, om nyansettelsen:

«Det er vanskelig å ikke se Kinnears retur som sportsdirektør som et sterkt maktmiddel fra (klubbeier Mike) Ashley mot Pardew, som så vidt berget jobben ved sesongslutt etter en skrekkelig sesong i ligaen og de hjemlige cupene.»

Bird spekulerer i at det ville vært pinlig for Ashley å sparke Pardew sju måneder inn i en åtteårskontrakt, og at han derfor gjorde det nest beste: Sendte inn Kinnear for å skape kaos og få Pardew til å føle seg ukomfortabel.

NB: I skrivende stund er ikke ansettelsen av Kinnear offisielt bekreftet av Newcastle, kun av Kinnear selv.