- Det virket ikke som det var meningen at vi skulle vinne i dag

Norge mistet EM-gullet fra elleve meter.

KJEMPE: Den tyske keeperen Nadine Angerer reddet straffespark fra både Trine Rønning og Solveig Gulbrandsen i dagens EM-finale. Foto: Erik Mårtensson / NTB scanpix
KJEMPE: Den tyske keeperen Nadine Angerer reddet straffespark fra både Trine Rønning og Solveig Gulbrandsen i dagens EM-finale. Foto: Erik Mårtensson / NTB scanpixVis mer

• Norge - Tyskland 0-1 (0-0)

STOCKHOLM (Dagbladet): I dag ledet Even Pellerud de norske jentene i sitt sjuende internasjonale mesterskap, og aldri har Hedmarkingen reist hjem til Norge uten medalje.

Det gjorde han heller ikke denne gangen, men Tyskland skulle nok en gang vise seg å blir for sterke i finalen.

Anja Mittag kom inn i pausen og kun to minutter senere stod hun for kampens eneste mål. Men Norge hadde sine muligheter.

To (!) ganger fikk de muligheten på straffespark, men forsøkene til både Trine Rønning og Solveig Gulbrandsen ble reddet av Nadine Angerer.

- Ikke meningen - Det virket ikke som det var meningen at vi skulle vinne i dag. Jeg er stolt over laget.  Vi bommer på to straffer, det skal vi ikke gjøre, men det skjer i fotball, Pellerud til NRK.

Han var skuffet i intervjuet med NRK etter finalen var over.

- Vi kan føle at vi vant sølvet etter hvert, men det gjør vi ikke nå, sier landslagstreneren.

Flere mål ble det ikke på Friends Arena i ettermiddag. Norge gikk skuffet av banen. Gullet glapp fra elleve meter.

- Når du brenner to straffespark blir det vanskelig. Det er surt å tape, men det blir sånn, sier Stensland til NRK.  Hun ville likevel ikke hente ut sine lagvenninner som gikk fram til krittmerket.

- Det er tøft gjort å ta straffer. Det er tøft mentalt.

Hardt ut Ikke engang ett minutt var spilt før Tyskland kom til sin første mulighet. Headingen fra Dzenifer Marozsan gikk i tverrliggeren, og kun to minutter senere var Tysklands andre store stjerne Célia Mbabi på farten, men skuddet gikk til side for mål.

Men Norge var heller ikke helt tannløse i åpningsminuttene. Drøye ti minutter var spilt da Caroline Graham Hansen kun var noen få centimeter unna å få hodet på et godt innlegg fra Kristine Hegland.

Etter hardkjør de første ti minuttene hevet Norge seg betraktelig, men Tyskland hadde fortsatt de største sjansene. Kampens største kom etter 21 minutter da Mbabi møtte en corner med panna. Heldigvis for Norge gikk den knallharde headingen hårfint utenfor krysset til Ingrid Hjelmseth.

Straffebom
Men så, etter 27 minutter skjedde det tyskerne hadde fryktet mest. Cathrine Dekkerhus gikk ned i feltet, og den rumenske dommeren pekte på straffemerket. Kanskje var den av det billige slaget.

Trine Rønning var en av de norske straffeheltinnene fra semifinalen mot Danmark, men i dag skjøt hun ikke like godt. Nadine Angerer plukket straffesparket, og gjorde så Tyskland unngikk marerittscenariet.

Men Norge hadde overtatt initiativet. Fem minutter senere var de igjen farlig frempå med Ingvild Stensland etter en nydelig gjennombruddspasning fra Ada Hegerberg, men igjen var Angerer på pletten og fikk avverget.

Herfra og inn lagene jevngode. Tyskland kom til et par avslutninger, men Hjelmseth var eminent bakerst for Norge og holdet det som kom. Med det sto det målløst til pause.

Bom nummer to Men der Norge tidvis spilte meget godt forsvar i den første omgangen, tok det ikke mer enn to minutter før det glapp i den andre. Maren Mjelde ble stående litt for høyt og plutselig var Mbabi igjennom. Hun fant igjen Anja Mittag foran det norske målet som enkelt satte ballen i nettmaskene.

Med 0-2 ville det blitt tøft for Norge å komme tilbake, og etter 57 minutter var det nære på to ganger. Først reddet Stensland på streken, før Toril Akerhaugen gjorde det samme kun minuttet etterpå.

 SPILTE GODT:  Caroline Graham Hansen spilte en meget god kamp for Norge i dag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SPILTE GODT: Caroline Graham Hansen spilte en meget god kamp for Norge i dag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Men Norge hadde ikke gitt opp. I det påfølgende angrepet vendte Solveig Gulbrandsen av én tysk spiller, spilte fri Graham Hansen som ble felt. Igjen pekte dommeren på ellevemeteren, men igjen ble Angererer for god.

Gulbrandsens straffe var riktignok bedre, men den tyske keeperen og kapteinen hentet frem en redning fra øverste hylle.

Full kontroll Men tross to brente straffer ga ikke Pelleruds jenter opp. Bare minutter etterpå var Mjelde på farten langs høyrekanten, og fikk slått inn foran mål. Der pirket Hegerberg kula over streken, men denne gangen var det en korrekt offisdeavgjørelse som stod mellom Norge og en utligning.

Etter dette roet kampen seg noe. Tyskland hadde relativt god kontroll på det lille Norge klarte å stelle i stand og rodde i land seieren relativt komfortabelt.

Med det har Tyskland sikret seg sin sjette strake EM-tittel.

 SEIERSGLISET:  Angerer ble den store helten for Tyskland. Hun reddet to straffer.  Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix
SEIERSGLISET: Angerer ble den store helten for Tyskland. Hun reddet to straffer. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB Scanpix Vis mer