GRUPPELEDER: Før kveldens kamp mot Ajax i kveld leder Molde sin gruppe i Europa League, all den tid de åpnet gruppespillet med å slå mektige Fenerbahce borte. Foto: EPA/SEDAT SUNA
GRUPPELEDER: Før kveldens kamp mot Ajax i kveld leder Molde sin gruppe i Europa League, all den tid de åpnet gruppespillet med å slå mektige Fenerbahce borte. Foto: EPA/SEDAT SUNAVis mer

Det «ydmyke» norske eventyret fortsetter: - Kan slå alle i Europa

Lars Tjærnås vil ha bakkekontakt, mens Nils Arne Eggen tror det norske fotballtreet kan vokse til himmels.

(Dagbladet): Parallelt med landslagets gode resultater har de norske klubblagene sjokkert i Europa.

Å komme til gruppespillet i Europa League var stort nok i seg selv. At Molde og Rosenborg topper sine respektive grupper før de møter henholdsvis Ajax og Dnipro i kveld, er enda større.

Ikke minst når de norske lagene startet gruppespillet med knalltøffe bortekamper. Og ikke minst når de øvrige gruppelederne er giganter som Borussia Dortmund, Tottenham og Napoli, hvilket setter det positive bildet ytterligere i perspektiv.

Men det aller mest gledelige er kanskje at Molde startet med hele ni nordmenn og Rosenborg med åtte nordmenn i bragdene i Tyrkia og Frankrike forrige runde — hvorav tolv av disse er under 25 år.

Til sammenlikning var bare fem nordmenn med fra start da RBK slo Valencia 2—0 borte i 2007.

— Det gleder meg veldig, og det viser at vi er på rett vei. Jeg har alltid sagt at det er fullt mulig for norske lag å hevde seg i Europa. Man må bare være god nok, sier Nils Arne Eggen til Dagbladet på karakteristisk vis.

— Rosenborg og Molde kan slå alle i Europa, men da må de tørre å spille fotball. Man må score mål for å vinne fotballkamper. Det finnes lag som har bedre individuelle spillere, men fotball er et lagspill, og det er hvor godt laget er som betyr noe, sier den tidligere RBK-treneren.

Ny generasjon Mens tre av de fem som ydmyket Valencia i 2007 var veteraner som Steffen Iversen, Vidar Riseth og Bjørn Tore Kvarme, er RBKs og Moldes nordmenn nå unge og lovende.

— Dette skjer i kjølvannet av den gode U21-generasjonen. Det samme har vært tilfellet i både Sveits, Island og Belgia. Den nye generasjonen viser seg fram både på klubbnivå og på landslag, sier eks landslagsspiller Egil Østenstad til Dagbladet.

— Det er vanskelig å si hvor langt de kan nå, men Molde og Rosenborg kan gå videre fra gruppene sine. Selvfølgelig kan de det, mener 43-åringen.

De unge RBK- og Molde-spillerne får nå verdifull erfaring i Europa League.

— Det er vel ingen Rosenborg-spillere som har spilt i Europa før. Det tar tid å lære seg dette, og dette er kjempeviktig erfaring for RBK til neste år når det skal spilles om Champions League, sier Eggen.

— Om dette fortsetter, kan det åpne for flere norske lag i Europa og en enklere vei. Ringene i vannet blir da bare forsterket, mener Østenstad.

Den nødvendige ydmykheten
Fotballekspert Lars Tjærnås er opptatt av at man ikke skal bli historieløse, men er likevel klar på følgende:

— Det er ingen tvil om at mange piler peker oppover i norsk fotball. Det er det flere grunner til. Den viktigste er ydmykhet. Etter suksessen på 90-tallet ble vi lenge oss selv nok og glemte det viktigste for å skape ramgang, nemlig å hente læring fra dem som er enda bedre, sier Tjærnås til Dagbladet.

Han mener det nå har endret seg til ydmykhet og nysgjerrighet.

— Det får vi betalt for nå. Dessuten jobbes det godt i hverdagen i mange klubber og kretser. Det har vært satset tungt på kompetanse med spillerutviklere og fagfolk. Det betyr nesten alt for å fram gode spillere. Nå er det avgjørende at vi beholder beina på jorda. Først da kan vi ta sats og ta nye steg, mener Tjærnås.

Østenstad tror situasjonen i Tippeligaen taler til Molde og RBKs fordel.

— Molde er i en situasjon i Tippeligaen som gjør at de kan fokusere 100 prosent på Europa League. Rosenborg er så suveren at også de kan fokusere veldig på Europa League.

— Det blir nyttig erfaring til neste år. Det er ingen grunn til at Rosenborg — eller Molde for så vidt — ikke skal klare Champions League når Malmö klarer det, mener Østenstad.

GRUPPELEDER: Før kveldens kamp mot Dnipro Dnipropetrovsk, leder Rosenborg sin gruppe sammen med Saint-Etienne etter 2-2-kampen i Frankrike. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani
GRUPPELEDER: Før kveldens kamp mot Dnipro Dnipropetrovsk, leder Rosenborg sin gruppe sammen med Saint-Etienne etter 2-2-kampen i Frankrike. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani Vis mer