Detaljen du ikke så

Lionel Messi og flere argentinske spillere skal ha feiret med en falsk VM-pokal.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

TO POKALER: Det er uvisst hvilke to pokaler som er avbildet her. Foto: Javier Garcia/Shutterstock/NTB
TO POKALER: Det er uvisst hvilke to pokaler som er avbildet her. Foto: Javier Garcia/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

Lionel Messis ikoniske bilde hvor han holder VM-trofeet har rundt 75 millioner «likes» på Instagram - og satte ny rekord for antall «likes» på bildedelingstjenesten.

Det få vet, er at pokalen som Messi holder opp på bildet ifølge rapporter er en falsk kopi.

Noen titalls minutter tidligere hadde Messi løftet den ekte VM-pokalen på podiet inne på Lusail stadion, da Argentina ble kronet som verdensmestere. Etterpå ble det kaos da spillere, familiemedlemmer og øvrige VIP-gjester tok seg ned på indre bane for å feire triumfen.

På et tidspunkt var det faktisk tre pokaler som skiftet hender blant feirende spillere på gressmatta - den ekte pokalen, en kopi av denne og en pokal som et argentinsk par hadde tatt med seg fra hjemlandet.

OVERRASKER: Denne banestormeren overrasket "alle" da han entret gressmatta i Albania. VIDEO: Tiktok: Klaudhajdari Vis mer

Vanlig prosedyre

Det er vanlig at den ekte VM-pokalen raskt blir fjernet fra banen av FIFA-ansatte like etter seiersseremonien. Det er den samme pokalen som har blitt brukt helt siden VM i 1974. Deretter blir pokalen sendt til Sveits og inngravert med navnet til vinnernasjonen, før den blir plassert i et museum fram til neste VM-sluttspill.

For at ikke spillere eller andre skal ødelegge, lage merker eller riper på originalen, byttes denne raskt ut med en kopi. Det skjedde også i Qatar, hvor du blant annet kan se to pokaler i samme bilde ved flere anledninger - og FIFA-ansatte som bytter pokal.

Samtidig fant altså en tredje pokal veien ned til banen på et tidspunkt. Lionel Messi og Angel Di Maria fikk tak i denne, og det ble knipset flere bilder som Messi etter rapportene skal ha lagt ut på Instagram - blant annet verdens mest «likte» bilde.

Bilder fra nyhetsbyrået Getty og fotografen Fernando de la Orden viser at Di Maria visste at det var en falsk pokal, for han pekte på undersiden av trofeet og viste Messi at det var noe som ikke stemte. Begge smilte og fortsatte likevel feiringen.

- Di Maria fortalte Leo at han hadde tatt en runde med en falsk pokal, at han hadde den ekte, det var derfor de lo, sier fotograf Santiago Bluguermann, som skal ha overhørt samtalen.

- Sikkerhetsvaktene sa til meg: «Vær så snill, ikke gi pokalen til noen» og jeg fortalte dem: «Men det er en annen pokal der», og de sa: «Nei, nei, den du har er den ekte, det er derfor vi er med deg». Det var det jeg seinere sa til Messi, uttalte Di Maria.

Slik skjedde det

Det er det argentinske paret Manuel og Paula som fikk laget den falske pokalen før VM. Målet var at alle de argentinske spillerne skulle signere den. Først var det en slektning av Argentina-spiller Leandro Paredes som tok den med inn på banen, hvor han signerte den.

Så gikk den falske pokalen fra en spiller til en annen, i tillegg til spillernes familiemedlemmer. Messis kone Antonela Roccuzzo var blant dem som trodde hun holdt den ekte VM-pokalen.

Samtidig fryktet det argentinske paret at de ikke ville få pokalen igjen, som følge av kaoset.

- På tribunen så sa de til meg «du mistet pokalen». Vi hadde det gøy, men vi ville ha den tilbake, sier Paula til argentinske El Pais.

Til slutt fikk de gjort Argentina-spiller Lautaro Martínez oppmerksom på at det var deres pokal. Han signerte den og ga den tilbake til paret, som fikk den med seg hjem.

FINT MINNE: For familien som tok med seg den falske pokalen. Foto: Instagram
FINT MINNE: For familien som tok med seg den falske pokalen. Foto: Instagram Vis mer

- FIFA-ansatte kom bort og ba oss bekrefte at det ikke var originalen, sier Paula.

Di Maria så trolig underskrifter på undersiden av pokalen, og påpekte overfor Messi at den var falsk. Det tok seks måneder å få laget kopien, som har samme vekt som originalen og skiller seg minimalt fra den, med unntak av noen små detaljer.

Paret kjente imidlertid igjen sin egen pokal på bildene hvor Messi holder den opp, på grunn av bunnen som skal være litt ulik originalen.

Det er ikke alle som setter pris på det som skjedde. Paret skal ha fått kritikk for at de ødela et ikonisk øyeblikk for noen av dem som tok bilde av seg selv sammen med det som viste seg å være en falsk pokal. Personer i sosiale medier kritiserer dem også for at mange ikoniske bilder som ble tatt denne desemberkvelden var av en falsk pokal.

Kanskje det også gjelder for kjendiskokken Salt Bae …

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer