Fotball-VM

Detaljen «ingen» fikk med seg

En gjenstand fløy plutselig inn på banen da det kokte som mest i oppgjøret mellom Argentina og Nederland.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

OPPHETET: De nederlanske og argentinske spillerne havnet i klinsj. Foto: Argentina / Tatografias
OPPHETET: De nederlanske og argentinske spillerne havnet i klinsj. Foto: Argentina / Tatografias Vis mer
Publisert

Alt om VM

Kvartfinalen mellom Argentina og Nederland sist fredag var av det røffe slaget. Dommer Antonio Mateu Lahoz delte totalt ut 18 gule kort, i tillegg til ett rødt.

Like etterpå spekulerte flere i om det noen gang hadde blitt delt ut flere kort i et VM-oppgjør tidligere, og seinere ble det bekreftet at det var den mest kortrike kampen i et verdensmesterskap noensinne.

Men det var ikke bare kortene som satt løst fredag kveld på Lusail Iconic Stadium i Qatar.

Under den kanskje mest opphetede situasjonen i løp av hele kampen, da spillerne havnet i basketak foran den nederlandske benken i det 88. spillerminutt, kunne man se på bildene at en gjenstand plutselig kom flygende inn på banen.

Gjenstanden ser tilsynelatende ut til å være en penn.

Dagbladet har studert TV-bildene og det kan se ut som pennen kommer ovenfra - altså fra tribunen bak Nederland-benken.

FLYR OVER SPILLERNE: Det som angivelig skal være en penn ble kastet ut på banen i oppgjøret mellom Nederland og Argentina. Foto: Reuters
FLYR OVER SPILLERNE: Det som angivelig skal være en penn ble kastet ut på banen i oppgjøret mellom Nederland og Argentina. Foto: Reuters Vis mer

Pennen treffer ingen av spillerne, men det kan se ut som at den er på vei mot Argentinas Nahuel Molina, uten at dette er mulig å slå fast.

Klinsjen mellom spillerne bindet i at Leandro Paredes først taklet Nathan Aké stygt, før han like etterpå banket ballen i retning Nederland-benken.

- Her blir det et voldsomt leven, kommenterte NRKs Andreas Stabrun Smith underveis.

Det ble høy temperatur på banen i kampen mellom Nederland og Argentina når en banestormer kommer inn på banen. Reporter: Christian Fjermeros / Video: Twitter / Foto: NTB Vis mer

Flere av spillerne på benken reagerte i raseri, og stormet banen i retning Paredes.

Det endte til slutt til med at Paredes og Van Dijk fikk gult kort etter hendelsen.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer