Detaljen skaper spekulasjoner

Mysteriet rundt tennisstjerne Peng Shuai fikk sosiale medier til å koke. Særlig ett bilde førte til spekulasjoner.

VAR LENGE BORTE: Tennisspiller Peng Shuai ga ikke lyd på seg på to uker. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB
VAR LENGE BORTE: Tennisspiller Peng Shuai ga ikke lyd på seg på to uker. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB Vis mer
Publisert

Den kinesiske tennisprofilen Peng Shuai (35) var ikke å se på over to uker, og saken har engasjert en hel verden.

2. november la Peng ut en melding på det sosiale mediet Weibo, hvor hun anklaget Kinas tidligere visestatsminister Zhang Gaoli for seksuelt overgrep. I innlegget sto det også at de to hadde hatt et forhold som var av og på, som Zhang prøvde å holde hemmelig.

Like etter at hun publiserte meldingen, forsvant hun. I helga dukket hun opp i forbindelse med en tennisturnering i Beijing. Hun ble også avbildet på en restaurant, og fortalte i en videosamtale at hun var trygg og hadde det bra hjemme i Beijing.

Likevel er det mange som ikke er overbevist om at alt står bra til. Og i sosiale medier har det vært mange spekulasjoner, etter at en kinesisk reporter la ut en bildeserie av Peng Shuai på Twitter.

Ved første øyekast ser det ut som normale bilder, der Shuai poserer med flere bamser og en katt - blant annet. Men når man ser litt nærmere på det ene bildet, ser man barnebok-karakteren Ole Brumm.

Hva er så rart med Ole Brumm, spør du? Brumm har blitt en hyppig målskive for det kinesiske sensurapparatet etter en rekke virale «memes», som spøker med at bamsen likner på Kinas president, Xi Jinping.

I juli 2017 strammet kinesiske myndigheter inn sensuren på nettstedene WeChat og Weibu (tilsvarende Twitter). De gjorde det ganske enkelt umulig å poste kommentarer som inneholdt navnet «Ole Brumm», og alle innlegg som sammenliknet president Jinping med Brumm ble fjernet.

I 2018 ble ikke filmen «Christopher Robin» vist på kinesiske kinoer, og det ble spekulert i at sensuren var som følge av sammenlikningen med Kinas president. Kina har aldri kommet med en offentlig forklaring.

Reaksjoner

Ole Brumm-karakteren er ikke bannlyst i Kina, men bildet i bakgrunnen er nok til at flere reagerer i sosiale medier.

Noen spekulerer i at bakgrunnsbildet var et bevisst valg av Shuai, for å rette søkelyset på presidenten.

Andre mener det kan være en skjult melding - og Kina-kritiker Leta Hong Fincher mener at bildet er «et nødsignal».

Andre latterliggjør disse konspirasjonsteoriene og mener det er tilfeldigheter, samt at Kina-kritikere overdriver når de mener det ligger noe mer i det.

Likevel er diskusjonen et bevis på hvor mystisk hele saken er og har vært.

- Bekymringen og angsten rundt Peng Shuais sak viser oss hvor veldig lite vi vet om situasjonen hennes - og hvor veldig lite vi kan få vite om situasjonen hennes også, sier Dr Yeonphantong til ABC.

Krever bevis

EU krever nå at Kina må legge fram sikre bevis på at Peng Shuai har det bra.

- Vi har sett Peng Shuais antatte uttalelser og opptak fra hennes offentlige opptreden. Men anklagene om overgrep og at hun ikke har blitt sett på to uker, er fortsatt svært bekymringsfulle, sier talsperson Nabila Massrali til nyhetsbyrået AFP.

Kina mener på sin side at saken er hausset opp.

- Jeg mener noen folk bør slutte med bevisst og ondsinnet «hype», ikke minst å politisere saken, uttalte talsperson i Kinas utenriksdepartement, Zhao Lijian.

Stilte spørsmål

Lederen for kvinnenes tennisorganisasjon (WTA) Steve Simon har uttalt til CNN at de er klare til å avlyse alle kinesiske turneringer hvis ikke anklagene til Shuai blir etterforsket.

- Vi er forberedt på å stoppe våres forretninger og håndtere alle komplikasjoner som kommer med dette. Dette er større enn penger. Kvinner må bli respektert og ikke sensurert, sa Simon til CNN.

I 2021-sesongen var det planlagt 11 turneringer på WTA-touren i Kina. Sesongfinalen skulle også bli spilt i Kina, men alt ble avlyst på grunn av coronapandemien. Sesongfinalen skal etter planen spilles i Kina i 2022.

I forrige uke publiserte kinesiske statsmedier en pressemelding hvor det ble påstått at Shuai hadde sendt en beroligende e-post til Simon. I e-posten skal det stå at hun ikke er savnet og at hun har det bra.

Simon skal ha satt spørsmål ved hvorvidt denne e-posten var sann eller ikke. Han skal ha beskrevet det som «en iscenesatt uttalelse av en eller annen type», siden han ikke fikk noe svar etter å ha svart henne like etterpå.

- Om hun ble tvunget til å skrive det eller om noen skrev det for henne, vet vi ikke. Men på dette tidspunktet tror jeg ikke det er noen gyldighet i det, og vi vil ikke være komfortable før vi får til å snakke med henne, sa Simon.

Flere tennistjerner meldte seg også på, og emneknaggen #whereispengshuai gikk sin seiersgang i sosiale medier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer