Detaljen som gir Tiril VM-håp: - Det er digg å se

Godt løp i åpningen.

GLIMRENDE ÅPNING: Tiril Eckhoff gikk inn til en sterk andreplass under sesongåpningen i skiskyting på Sjusjøen i dag. Det lover godt før VM på hjemmebane i mars. Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix
GLIMRENDE ÅPNING: Tiril Eckhoff gikk inn til en sterk andreplass under sesongåpningen i skiskyting på Sjusjøen i dag. Det lover godt før VM på hjemmebane i mars. Foto: Geir Olsen / NTB ScanpixVis mer

SJUSJØEN (Dagbladet): Tiril Eckhoff gikk inn til andreplass under skiskytteråpningen på Sjusjøen i formiddag. Italienske Dorothea Wierer vant, 3,1 sekunder foran den norske jenta.

Eckhoff skjøt på seg én runde på liggende, men dro til med fullt på stående. Når i tillegg farta i sporet var god, gir det grunn til optimisme for verdenscupåpningen i Östersund.

- Jeg er fornøyd med skytingen. Det gikk som det skulle på stående. Jeg ga alt i sporet, men jeg var litt sliten på slutten. Jeg får ta med meg at jeg skyter bra i vinden. Det blir fort de samme forholdene i Östersund, så jeg får ta med meg det, sier Fossum-jenta etter sesongdebuten.

- Digg å se - Deilig å gå et så godt renn før verdenscupstarten?

- Det er digg å se at jeg får det til på skytingen. Det var målet mitt, og det er deilig å klare det.

Eckhoff slo gjennom for alvor for to sesonger siden, men møtte motgang i fjor. Nå håper hun at en endring på geværet skal sørge for mer god skyting utover sesongen.

Før denne sesongen har hun nemlig fått nytt våpen, og hun har valgt en lettere skytemekanisme en tidligere. Det gir håp foran VM på hjemmebane i mars.

- Jeg går med en lettere mekanisme nå. Det har blant annet litt med bevegelsen og balansen å gjøre når jeg skyter. Jeg skjøt veldig bra i dag, så jeg må si at det fungerer kjempebra enn så lenge, sier hun til Dagbladet.

Lettere å justere I frykt for å bli teknisk: Det er metalldelen av geværet som er lettere enn før, men selve våpenet veier omtent det samme, et sted mellom 3,8 og fire kilo, på grunn av lodd festet på løpet.

Tirils bror og trener Stian Eckhoff forklarer endringen slik:

- Vi har gått til en litt lettere mekanisme, og så kompenserer vi med en del lodd som vi legger på. Totalvekta er lik, men vi får en litt annen balanse i børsa. Vi vurderte dette rett etter sesongen i fjor. Mitt argument var at hvis vi går for en lettere mekanisme, så er det lettere å justere vekten slik vi vil ha den. Når det er sagt, så er det Tiril som til syvende og sist må si at dette fungerer. Hun er ganske liten, så det er greit å ha på lodd for å få litt vekt og stabilitet, sier han til Dagbladet.

Da Tiril Eckhoff fikk det nye geværet før sesongen, valgte hun å lakke det hvitt, men hun er ikke kjempefornøyd med det fargevalget.

- Jeg har hatt hvitt tidligere også, og synes det er kult, men så fant jeg ut at det er mange som har hvitt og at det egentlig er litt uoriginalt. Jeg fikk en liten nedtur da jeg plutselig så geværet mitt sammen med tre andre hvite gevær. Da tenkte jeg bare «fader, jeg bomma», sier hun og flirer.

Sterkt felt Hele 16 nasjoner er påmeldt til den nasjonale åpningen her på Sjusjøen i helga. Sterke løpere som Miriam Gössner, Marie Dorin-Habert, Weronika Nowakowska-Ziemniak, Valj Seremenko, Olena Pidhrusjna og Dorothea Wierer stilte alle på den 7,5 kilometer lange sprinten i formiddag.

Til slutt gikk det nøyaktig som i fjor, i hvert fall når vi snakker om de to øverste plassene på pallen. Italienske Wierer vant altså foran Eckhoff.

For den norske jentas del gir årets andreplass imidlertid mer grunn til optimisme enn fjorårets. I fjor var hun nemlig nærmere toppformen på samme tid.

- Formen er mitt på treet nå. Jeg tror jeg vil gå bedre og bedre utover. Totalt sett er jeg nok sterkere i år enn i fjor. Nå har jeg trent mer fram til sesongstart, og har ikke sluppet opp noe på treningen ennå, sier hun.

Svak laginnsats Hvis vi ser bort fra Eckhoff, var det ikke mye å skryte av for de norske jentene i dag. Ungjentene Kaia Wøien Nicolaisen og Hilde Fenne ble henholdsvis nummer ti og elleve, men vi må langt ned på resultatlista for å finne de andre etablerte, norske løperne.

Fanny Horn Birkeland ble nummer 20, mens Synnøve Solemdal ble nummer 32 etter fire bom (!) på stående. Sistnevnte fokuserer på å ta med seg det positive før morgendagens fellesstart.

- Jeg er fornøyd med liggendeserien og mye av det som skjer i sporet, men veldig misfornøyd nmed ståendeserien. Jeg blir litt for usikker og litt for bakpå - ikke nok på hugget. Jeg jobber hele tida for å ikke bli overspent, men nå var jeg nesten litt for lite spent på stående. Det skulle liksom bare skli inn, men det funker ikke, jeg må ta kontroll over børsa, sier Solemdal til Dagbladet.

- Hva tenker du om morgendagen?

- Jeg synes det var mye bra i dag, så jeg er veldig tent før rennet i morgen. Jeg må ta med det positive. Jeg er i hvert fall veldig fornøyd med å holde mer eller mindre følge med Tiril på sisterunden, sier Tingvoll-jenta.