Champions League, Real Madrid

Detaljen som gjør at Real Madrid kan forsøke å unngå seier: - Lett å tenke i de baner

Kan få en langt lettere vei i Champions League ved å ikke vinne mot Dortmund.

VANT TIL Å VINNE: Real Madrid og Cristiano Ronaldo er vant til å vinne de fleste kamper de spiller, men det spekuleres i om de helhvite vil forsøke å kontrollere inn til uavgjort mot Borussia Dortmund 7. desember. Foto: AFP / GERARD JULIEN / NTB Scanpix
VANT TIL Å VINNE: Real Madrid og Cristiano Ronaldo er vant til å vinne de fleste kamper de spiller, men det spekuleres i om de helhvite vil forsøke å kontrollere inn til uavgjort mot Borussia Dortmund 7. desember. Foto: AFP / GERARD JULIEN / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I kveld spilles den nest siste runden i gruppespillet i Champions League. Blant godbitene - sett med norske øyne - finner vi blant annet FC Københavns hjemmemøte med Porto og Tottenhams bortekamp mot AS Monaco.

Og så er det Real Madrid, da. Zinedine Zidanes lag står stort sett alltid høyt på agendaen når det spilles kamper i verdens gjeveste klubbturnering.

I kveld møter de regjerende mestrene Sporting Lisboa på bortebane. Oppgjøret har fått mye oppmerksomhet de siste dagene fordi Cristiano Ronaldo møter sin første profesjonelle klubb i Portugal.

Kan avgjøre selv

Real Madrid trenger bare ett poeng for å sikre avansement til åttedelsfinalen, men hvis de helhvite ønsker å vinne sin gruppe - som også består av Borussia Dortmund og Legia Warszawa - har de en jobb å gjøre. Når to kamper gjenstår står spanjolene med «bare» åtte poeng, mens Dortmund har ti.

Real møter imidlertid Dortmund hjemme i den siste kampen, noe som betyr at laget har skjebnen i sine egne hender om de ønsker å vinne gruppa.

Spørsmålet er om de ønsker nettopp det.

Statistisk sett har det vært en stor fordel å gå videre som gruppevinner, snarere enn som gruppetoer, i Champions League. Tall fra tidligere turneringer viser at gruppevinnerne, som alltid trekkes mot en toer i åttedelsfinalen, tar seg videre til kvartfinalen i over 70 prosent av tilfellene.

Uvanlig fordel?

Denne sesongen er imidlertid annerledes. Det er det flere grunner til.

  • I år gjør alle de fire spanske lagene som deltar det skarpt i turneringen. Både Barcelona, Atletico Madrid og Sevilla leder sine grupper når to kamper gjenstår. Ettersom lag fra samme nasjon ikke kan møtes i åttedelsfinalen, vil Real Madrids potensielle motstandere bli svært få om de ender sin gruppe på 2. plass.
  • Bortsett fra i gruppe A, der sterke Arsenal og Paris Saint-Germain kjemper om seieren, så ser de andre potensielle ikke-spanske gruppevinnerne relativt overkommelige ut på papiret.

Hvis de tre andre spanske lagene vinner sine grupper - noe som er sannsynlig - og Real Madrid ender på 2. plass, så ligger Zidanes lag, per nå, an til å møte Arsenal/PSG fra gruppe A, Napoli/Benfica/Besiktas fra gruppe B, Bayer Leverkusen/Monaco/Tottenham fra gruppe E eller Leicester/Porto/København fra gruppe G.

Hvis Real Madrid vinner sin gruppe, ser de potensielle motstanderne i åttedelsfinalen langt tøffere ut. Bortsett fra de nevnte klubbene fra gruppe A, B og E kan det spanske hovedstadslaget da fort møte Manchester City, Bayern München eller Juventus.

- Fordel

Viasats ekspert på spansk fotball, Petter Veland, sier at Real Madrids vei videre i Champions League allerede er et tema.

- Ja, dette er det blitt snakket om. Ettersom Real Madrid ikke kan møte et av de andre spanske lagene i åttedelsfinalen, så ser det - per nå - helt klart ut til at de vil ha en fordel av å bli nummer to i sin gruppe, sier han til Dagbladet.

Veland trekker i tillegg inn et annet viktig moment.

- Hvis Real gjør jobben mot Sporting Lisboa i kveld, vil de i neste runde ha mulighet til å vite hvordan halvparten av de andre gruppene ender siden de spiller onsdag 7. desember, mens fire av gruppene spilles ferdig dagen før. Når Real Madrid går på banen mot Dortmund i den siste kampen, vet de om Atletico Madrid eller Bayern München har vunnet gruppe D. Resultatet i den gruppa kan være med å avgjøre om Real vil gå for seier - og dermed gruppeseier - mot Dortmund, eller om de bestemmer seg for å forsøke å styre inn til en kontrollert uavgjort, sier Veland.

- Ville vært kynisk

- Tror du virkelig at et storlag som Real Madrid kan gå på banen uten å ville vinne?

- Skal du vinne Champions League, så er det to måter å se det på: Du kan slå alle eller du kan forsøke å gi deg selv den letteste mulige veien til finalen. Hvis jeg var Zidane, så ville jeg vært kynisk. Hvis Real Madrid møter et dårligere lag i åttedelsfinalen ved å spille uavgjort, så er det lett å tenke i de baner. Da får de en enklere vei. Kvartfinalene trekkes jo helt uavhengig av hvordan det har gått tidligere i turneringen, sier Veland.

- Tror du de vil stille med et reservelag?

- Nei, jeg tror eventuelt de ikke vil gjøre det på en måte som er åpenbar. Da slipper de å få en pekefinger eller beskyldninger rettet mot seg. Jeg tror ikke de vil spare Cristiano Ronaldo, Gareth Bale eller andre stjerner.

- Rosenrødt

Real Madrid leder den spanske serien med fire poengs margin etter 12 runder, men har likevel blitt beskyldt for å være langt unna toppformen denne sesongen. Veland tror uansett «Los Blancos»-supporterne ser grunn til optimisme.

- Det Real har vist så langt denne sesongen er at de har et svært høyt minstenivå. I flere av kampene har de ikke fungert spesielt godt kollektivt, men med så mange gode spillere er det alltid to-tre stykker som har dagen, og da sikrer de seg gjerne et godt resultat likevel. Kampen mot Atletico Madrid i helga (der Real vant 3-0 borte, journ.anm.) var klart sesongbeste, faktisk kanskje den beste kampen under Zidane siden han tok over i januar. Jeg tipper det gir fansen en god følelse. De leder serien, er ubeseiret i 29 kamper og er i ferd med å finne formen. Det gjør at alt ser veldig rosenrødt ut, sier Petter Veland.

  • Sporting Lisboa-Real Madrid starter kl. 20.45 i kveld, og sendes på Viasat Sport.