Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball-VM:

Detaljen som har ført til full VM-krangel: - Usmakelig

Rene Toft Hansens albuebeskytter er blitt en VM-snakkis.

MED BESKYTTELSE: Rene Toft Hansen spilte for Danmark mot Egypt i kveld. Men danskens albuebeskytter har vært en snakkis før kampen. Det internasjonale forbundet hadde nemlig forbud mot beskyttelsen, men sa etter hvert ja, dersom det var greit for motstanderne. Foto .REUTERS/Benoit Tessier
MED BESKYTTELSE: Rene Toft Hansen spilte for Danmark mot Egypt i kveld. Men danskens albuebeskytter har vært en snakkis før kampen. Det internasjonale forbundet hadde nemlig forbud mot beskyttelsen, men sa etter hvert ja, dersom det var greit for motstanderne. Foto .REUTERS/Benoit Tessier Vis mer
  • Egypt - Danmark 28-35

(Dagbladet): Den danske håndballspilleren Rene Toft Hansen (32) fikk sine første VM-minutter i seieren mot Egypt i kveld.

32-åringen er nemlig blitt en snakkis i håndball-VM i Frankrike - uten å være på banen.

Danskens albuebeskyttelse har derimot skapt overskrifter, spesielt i dansk og svensk presse.

Bakgrunnen er at Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har nye regler som forbyr blant annet denne type albuebeskytter - men de har gitt et fritak til Toft Hansen så lenge VM-motstanderne godkjenner bruken.

- Fantastiske nyheter. De tre landene (Egypt, Qatar og Bahrain) har virkelig vist fair play, sa Danmarks landslagssjef Gudmundur Gudmundsson, etter at de nevnte landene sa «ja».

ALBUEBESKYTTER: Danmarks Rene Toft Hansen i kamp fra 2013. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ALBUEBESKYTTER: Danmarks Rene Toft Hansen i kamp fra 2013. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Både Egypt, Qatar og Bahrain sa nemlig ja. Seinere sa også det svenske landslaget at det var greit - men ikke uten skepsis.

- Det er merkelig at dette legges over på oss. Jeg håper virkelig ikke at det blir opp til oss å bestemme dette, sa Sveriges assistenttrener Martin Boquist, ifølge NTB, før svenskene til slutt ga klarsignal.

TV 2s håndballkommentator Christian Paasche kommenterte Danmark - Egypt i kveld og var kritisk.

- Rene Toft Hansen får sine første minutter etter det som kan omtales som en VM-farse. Det er en meget rar avgjørelse av IHF, sier Paasche på direkten.

Sint

IFH strammet nemlig inn regelverket på flere områder etter OL. Et av punktene gjelder forbud mot beskyttelsesutstyr som har snev av metall i seg.

Forvirringen gjør den svenske håndballeksperten Per Johansson forbanna. Han går nå til et verbalt angrep på danskene.

- Det er usmakelig av Gudmundsson å gå ut og snakke om fair play. De bryter jo reglene og så forsøker de spille på andre lags samvittighet, sier Kanal 5s håndballekspert Johansson til Aftonbladet.

Svensken kritiserer også IHF, men mener det feil å gå bort fra regelverket når det først er bestemt.

- Gudmundsson skal lede laget og bare holde kjeft. Det er feil å legge presset over på det svenske landslaget. Nå er jo ikke reglene verdt noen ting lenger, sier Johansson.

Den svenske eksperten mener de fem andre lagene i gruppa burde sagt «nei» til bruk av albuebeskytter.

- Hvorfor si ja? Det finnes jo en regel. Si nei, så er de ferdige med saken. Nå kommer dette til å pågå gjennom hele VM. Om Danmark møter Kroatia i semifinale eller Frankrike i finalen, skal han få spille da? spør Johansson.

Toft Hansen har brukt albueutstyret i seks år på klubb- og landslag - uten at noen har klaget. Han tar ikke sjansen på å gå på banen uten. Han er en meget viktig spiller for Danmark. Derfor kunne konkurrentene ha lagt ned veto og dratt fordel av det, skriver NTB.

Hansen spilte ikke for Danmark i storseieren over Argentina fredag.

Regelryttere

IHF har også tredd en rekke nye andre regler ned over hodet på lagene.

Det dreier seg blant annet om lengden på strømpene og fargen på eventuelle lange ermer under spillerdrakten. De fleste lagene bare rister på hodet av alt sammen. I tillegg måtte alle deltakere ha med tre forskjellige drakter til VM, ifølge NTB.

Det ga Norges Håndballforbund en ekstrautgift på vel 60.000 kroner.

IHF har en ganske lang liste over merkelige beslutninger opp gjennom årene.

PS: Danmark vant enkelt med 35-28 mot Egypt i kveld. Lasse Svan ble toppscorer med seks mål.

VM-sluttspill håndball menn i Frankrike lørdag, gruppespillet 2. runde:

Gruppe A (i Nantes):

Brasil - Polen 28-24 (16-11), Norge - Russland 28-24 (15-11).

Spilt fredag: Japan - Frankrike 19-31.

Gruppe B (i Metz):

Island - Slovenia 25-26 (8-11), Tunisia - Spania 21-26 (10-12), Angola - Makedonia 22-31 (9-14).

Gruppe C (i Rouen):

Ungarn - Kroatia 28-31 (11-11).

Spilles søndag: Chile - Tyskland, Saudi-Arabia - Hviterussland.

Gruppe D (i Paris):

Egypt - Danmark 28-35 (15-21).

Spilles søndag: Argentina - Sverige, Bahrain - Qatar.

Tabellen mangler innhold. Trykk på tannhjulet for å legge til data.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling