<strong>TELLER NED:</strong> Daniel-André Tande ser fram til Den tysk-østerrikske hoppuka som starter søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TELLER NED: Daniel-André Tande ser fram til Den tysk-østerrikske hoppuka som starter søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Detaljen som har gitt Tande-fiasko

Daniel-André Tande (24) har fått en forferdelig start på hoppsesongen. Han vet hva som er forklaringen, og det skyldes ikke et sykdomshelvete i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De norske hopperne reiser i dag til Oberstdorf i Tyskland. Søndag er det klart for den 67. utgaven av Hoppuka.

Nordmennene inntar posisjonen som utfordrere - bak japanerne, polakkene og tyskerne. Det som vekker mest bekymring etter en svak start, er at Tande ennå ikke har kommet i gang. Men - forhåpentligvis - «nu går alt så meget bedre», for å sitere Kåre Willoch fra glansdagene.

Før jul droppet 24-åringen verdenscuprennene i Engelberg i Sveits. I stedet trente han i Vikersund og på Lillehammer. Der kom den gode følelsen tilbake. Og han fant ut av detaljen som ikke har fungert.

<strong>HOPPUKEKLAR:</strong> Daniel-André Tande. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HOPPUKEKLAR: Daniel-André Tande. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg fikk gjort en god jobb. Problemet i starten av sesongen var at jeg ikke kom ordentlig i posisjon. Jeg fikk ikke lagt ned nok kraft i hoppene. Da flyr du ikke langt, sier Tande til Dagbladet.

37. plass

Han mener han nå skal klare å løse de tekniske utfordringene på hoppkanten. En 37. plass i verdenscupen - 539 poeng bak lederen Ryoyu Kobayashi - er noe han ikke vil være bekjent av.

Samtidig blir det blåbær sammenliknet med det som skjedde i sommer. Tande følte nærmest at han befant seg på dødsleiet.

- Jeg lå på Rikshospitalet i ti dager og var veldig syk. Det var tungt, det var skummelt. Jeg skjønte at noe ikke stemte da jeg fikk sår i munnen. Jeg greide ikke å svelge og fikk ikke spist.

Tande ble rammet av det svært sjeldne Stevens-Johnson-syndromet. Sykdommen går ut på at immunforsvaret angriper egne celler i kroppen. Det som startet som en bakteriell infeksjon, ble forverret av virkestoffene i Ibux.

- Jeg våknet fra en høneblund og sleit med å puste. Jeg dro på legevakta og undersøkte meg der. Så bar det rett inn på sykehus, sier Tande.

Færre hopp

I medisinsk leksikon heter det:

«Stevens-Johnson syndrom er en sjelden, alvorlig, akutt tilstand med utbredte utslett, sår og blemmedannelser i minst to slimhinneområder, for eksempel munn og øyne, feber og nedsatt allmenntilstand. Tilstanden utløses oftest av medikamenter.»

Tande definerer seg nå som hundre prosent frisk. Han relaterer ikke den svake starten til det som skjedde i sommer, men ser at færre hopp kan ha gjort at han har kommet på etterskudd.

De to siste åra har han vært Norges frontmann i hoppbakken. Med formsvikten har Johann André Forfang og Robert Johansson bare delvis innfridd forventningene med 5. plass og 8. plass i verdenscupsammendraget.

- Jeg vet at de beste hoppene mine på trening har vært veldig bra. I Hoppuka er målet å gjøre gode hopp i konkurranse. Jeg tar det derfra.

- Du har kanskje fått et litt annet forhold til resultater etter det som skjedde i sommer?

- Ja, det kan du absolutt si. Det er ikke verdens undergang hvis jeg hopper litt dårlig. Du vet at du kunne hatt det så mye verre. Rullegardina går ikke ned selv om du gjør en liten feil. Men det er selvfølgelig kjedelig med dårlige resultater.

God støtte

Tande takker alle rundt seg for støtten. Spesielt samboeren Anja Nymoen Søberg har vært forståelsesfull.

<strong>GOD STØTTE:</strong> Daniel-André Tande takker kjæresten Anja Nymoen Søberg for støtten.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GOD STØTTE: Daniel-André Tande takker kjæresten Anja Nymoen Søberg for støtten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Hun er et konkurransemenneske hun også. Hun vet hvor jævlig det er å ikke prestere når du har veldig lyst. Hun har selv drevet med fotball og sprangridning. Det har vært veldig mye hjelp fra henne. Jeg tror kanskje hun er den personen jeg vet om som har hakket større konkurranseinstinkt enn meg.

Skihopperen har feiret jul på Kongsberg.

- På en skala fra én til ti: Hvor godt forberedt er du til Hoppuka?

- Jeg svarer en solid sekser.

- Ditt beste minne fra konkurransen?

- Seieren til Anders Jacobsen i 2007. Jeg satt hjemme og syntes det så sykt kult ut. Jeg drømte om å gjøre det samme selv.

- Ditt verste minne?

- Andre omgang i Bischofshofen i 2017. Jeg trodde jeg skulle vinne hele turneringen. Men så sto staget i hælen på hoppskoen skjevt og jeg fikk trøbbel på kulen. Fy søren, det var ingen god følelse.

Hoppuka 2018/2019

Rennprogram:

  • Oberstdorf: Søndag 30. desember kl. 16.45.
  • Garmisch-Partenkirchen: Tirsdag 1. januar kl. 14.00.
  • Innsbruck: Fredag 4. januar kl. 14.00.
  • Bischofshofen: Søndag 6. januar kl. 17.00.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer