LIGGER KLART PÅ SIDELINJA: Håvard Nordtveit bruker alltid et håndkle når han skal kaste langt. Foto: Bildbyrån
LIGGER KLART PÅ SIDELINJA: Håvard Nordtveit bruker alltid et håndkle når han skal kaste langt. Foto: BildbyrånVis mer

Kypros - Norge, kl. 20.45 mandag

Detaljen som irriterer Norges rivaler

- Hvis folk har problemer med det, får de bare stå for det, sier Håvard Nordtveit.

  • Kypros - Norge, kl. 20.45 mandag

LARNAKA (Dagbladet): Håvard Nordtveit (28) og Norge gjorde søndag de siste forberedelsene før kampen mot Kypros mandag. Det handler om gruppeseier i Nations League. Og nok en gang kan laget få bruk for det som har utviklet seg til et farlig våpen: Lange innkast.

Midtstopper Nordtveit - som vanligvis spiller for Hoffenheim - er mannen som tar innkastene. Det som skjer er langt fra tilfeldig. Og det har blant annet irritert Norges erkerival i gruppa, Bulgaria.

Før kampene legger Norges materialforvalter - Bjørge Fedje - ut fire håndklær. Disse legges helt på linje med 16-meterstreken, på begge sider av banen. Når Nordtveit skal kaste, vet han nøyaktig hvor han finner dem.

- Hvorfor bruker du håndklær når du kaster?

- Fordi ballen av og til er veldig glatt. Bjørge har lagt ut fire forskjellige håndklær rundt 16-meterslinja, sånn at jeg kan orientere meg og finne dem. Hvis jeg ikke bruker et håndkle, kan det skje det samme som på fredag mot Slovenia: Det første kastet gikk rett opp - og rett ned.

Da Norge spilte borte mot Bulgaria 9. september, var nordmennene oppgitt over hjemmelagets drøying av tid på 0-1. Da returkampen skulle spilles i Oslo - og pressefolk tok opp den norske kritikken - svarte Bulgarias trener, Petar Hubchev:

- Norge drøyde tida mye mer enn oss. Alle innkastene deres ble tatt av midtstopperne. Og de måtte tørke ballen først. Hvis vi skal kalkulere tida, brukte de mer tid enn oss.

Også TV 2-ekspert Jesper Mathisen mener Norge har en dårlig sak. Til egen TV-kanal har han sagt:

- Jeg vil tro det er ganske mange lag som møter Norge som er irriterte, fordi vi alltid skal tørke ballen med et håndkle før den kastes langt inn i feltet. Norge bruker selvfølgelig også ekstra tid på innkast, frispark og den type ting.

Nordtveit mener det ikke er forskjell på å bruke håndkle og drakta.

- Men hvis drakta er gjennomvåt, hjelper det lite å tørke en våt ball med den. Om folk har problemer med at jeg bruker et håndkle, får de stå for det. Jeg synes det er helt greit å tørke av ballen. Det skjer i mange store ligaer.

Nordtveit forteller at han alltid har hatt en god kastearm, men at han ikke trener veldig mye på innkast.

- Med Lars betyr innkastene mye. Målet vårt på fredag kom etter hvert som følge av et langt innkast. Som «Perry» (Per Joar Hansen) sier: Det handler om å skape kalabalikk i motstanderens forsvar.

Både Norge og Bulgaria har ti poeng i gruppa. Bulgaria møter Slovenia mandag. Blir det likt antall poeng, vil målforskjellen avgjøre.

- Du kjenner på deg at det er en avgjørende kamp. Dette betyr virkelig noe for oss, sier Nordtveit.

Vinneren rykker opp en divisjon i Nations League. I tillegg får laget muligheten til å spille playoff om en plass i EM-sluttspillet i 2020.

Gjenstående kamper mandag:

  • Kypros - Norge, klokka 20.45
  • Bulgaria - Slovenia, klokka 20.45
Tabell
Norge53115-210
Bulgaria53116-410
Kypros51225-75
Slovenia50234-72