Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lathi 2017

Detaljen som kan avgjøre stafetten

Ingen liker å snakke om det alle vet - skiene utgjør ofte forskjellen mellom gull og sølv. Bare spør Iivo Niskanen. 

DJEVELEN ER I DETALJENE: På seierspallen etter femtenkilometeren var det ulike typer ski. En av dem hadde bedre glid enn de andre. &nbsp;<br>Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
DJEVELEN ER I DETALJENE: På seierspallen etter femtenkilometeren var det ulike typer ski. En av dem hadde bedre glid enn de andre.  
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): - Det er materialsport vi driver med, sånn er det bare, sa en skuffet Calle Halfvarsson til Dagbladet etter å ha stoppet fullstendig opp på tremila forrige lørdag.

Halfvarsson kjempet om medaljeplass etter den klassiske delen, men skøyteskiene hans lugget fælt i den finske snøen. Svensken tapte to og et halvt minutt på de siste femten kilometerne av rennet.

Det er omtrent de tapene utøverne må ha for å snakke om at skiene ikke var like gode som konkurrentenes. Det er en uskreven regel at man ikke sier noe om utstyret om man har tapt, uansett hvor knepent det er.

For utøverne er det den fysiske prestasjonen som skal stå i sentrum.

- Hvordan klarer han å gå fortere enn det jeg gjør nå?, tenkte Martin Johnsrud Sundby da han tapte elleve sekunder på tre kilometer.

- Vårt serviceteam var bedre enn det norske. Martin hadde kanskje ikke like gode ski som meg, sa Niskanen.

Helt nye ski

Finnen gikk på helt nye ski da han vant VM-gullet onsdag. I motsetning til Sundby og bronsevinner Niklas Dyrhaug, går Niskanen på det franske skimerket Rossignol.

På vått føre har det vist seg lenge at det er de franske skiene som glir best. I vårværet i Canada på slutten av sesongen i fjor var de øverste plasseringene tapetsert av utøvere på Rossignol- og Salomonski.

Onsdag viste uoffisielle målinger at Niskanen gled fra Sundby med ti sekunder i bakkene ned mot skistadion. Utstyrskampen er et rotterace ingen snakker høyt om.

- Vi har ikke hatt tid til å analysere rennet ennå, men Kerttu Niskanen gikk på de samme skiene som Iivo dagen før. Hun hadde nest best tid av alle i nedoverbakkene, sier Rossignols racingsjef, Simon Caprini, til Dagbladet.

Niskanen ble beste finske dame på sjetteplass tirsdag. Rossignol-sjefen vil ikke røpe for mye av hemmelighetene, men forteller at de fikk gjennombruddet med den hvite spesialsålen under OL i Sotsji.

De som husker tre år tilbake i tid, vil minnes en gedigen norsk smørebom på de våte forholdene i Sotsji. Smørebommen varte omtrent i en uke i mildværet.

- Både Legkov og Tsjernousov gikk på disse sålene da de kom på pallen på femmila. Vi har utviklet det videre siden da. I går fikk åtti prosent av utøverne våre splitter nye ski, forteller Caprini.

Fra mildt til kaldt

Sotsji var også første gangen Iivo Niskanen prøvde de hvite spesialsålene fra Rossignol. Han endte på fjerdeplass på 15-kilometeren og vant OL-gull på lagsprinten fem dager senere.

- Vi har veldig selvtillit på at skiene våre er veldig gode på denne type forhold. I OL og VM blir det ofte litt våre forhold også, for de går som regel sent på vinteren, sier Caprini.

Også på dagens herrestafett er det spådd mildvær i Lahti. Det gir ikke noen av de norske stafettgutta en umiddelbar skifordel, men fram mot femmila er det spådd kaldere vær i VM-byen.

Søndag er Martin Johnsrud Sundbys siste sjanse til å vinne et individuelt VM-gull i 2017. Det er et VM-gull han har sett for seg å vinne i to år nå. Om det likevel skulle bli mildvær, blir oppgaven enda vanskeligere enn han hadde sett for seg.

- Jeg er sterk nok til å vinne på søndag. Jeg må ha gode ski, det blir viktig, og så skal jeg gjøre mitt beste. Han skal være godt foreberedt han som skal slå meg da, sier Martin Johnsrud Sundby.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media