Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM-finalen 400 meter hekk 2019

Detaljen som kan avgjøre VM-finalen

Små detaljer vil trolig utgjøre forskjellen på VM-gull og verdensrekord - eller ingen av delene - når Karsten Warholm løper verdenshistoriens heftigste 400 meter hekk-finale i kveld.

SUPERMANDAG: Afrikas stjerneløpere hyller Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm krangler med Amalie Iuel og Abderrahman Samba forvirrer alle - få timer før tidenes norske VM-dag . Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

DOHA (Dagbladet): Klokka 21.40 løper Karsten Warholm for VM-gull i finalen på 400 meter hekk i Doha.

Warholm, Rai Benjamin og hjemmehåpet Abderrahman Samba jakter i samme slengen alle verdensrekorden til Kevin Young, satt helt tilbake i 1992.

Verdensrekorden er 46,78.

Warholms personlige rekord er 46,92, som også er årsbeste i verden og tidens nest raskeste løp.

Benjamin og Samba deler tidenes tredje raskeste tid, 46,98.

Det er altså små marginer som skiller verdens tre beste 400 meter hekk-løpere i øyeblikket, som alle er blant de fire beste i verdenshistorien.

Et underkommunisert område som kan avgjøre kampen om VM-gullet og eventuelt også en ny verdensrekord, er reaksjonstiden.

Der var Warholm i en helt egen klasse i VM-semifinalen.

Sjekk bare denne statistikken om reaksjonstiden:

Karsten Warholm - 0.154
Abderrahman Samba - 0.215
Rai Benjamin - 0.220
Yasmani Copello - 0.232

Best reaksjon

Det norske friidrettsesset hadde altså en reaksjonstid som var seks-sju hundredeler raskere enn hovedrivalene Samba, Benjamin og mesterskapsspesialisten Copello, som forteller til Dagbladet at han endelig er skadefri etter en tung forsesong.

REAKSJONSSTERK: Karsten Warholm har banket rivalene på reaksjonstid i innledende heat i Doha. Det kan bli helt avgjørende i VM-finalen. Foto: NTB Scanpix
REAKSJONSSTERK: Karsten Warholm har banket rivalene på reaksjonstid i innledende heat i Doha. Det kan bli helt avgjørende i VM-finalen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Disse seks-sju hundredelene er altså så å si akkurat det som skiller de personlige rekordene til Warholm kontra Benjamin og Samba.

- Reaksjon er relativt lite trenbart, men det gjelder å være skjerpet, sier suksesstrener Leif Olav Alnes til Dagbladet om fortrinnet som eleven Warholm har ved startblokkene.

- Men godt gjort er som regel bedre enn godt sagt, legger Alnes karakteristisk til.

Warholm stoppes av VM-regler

Selv om Warholm har funnet majoriteten av årets Diamond League-stevner med sekunder, er det trolig hundredelene som vil avgjøre nå som han endelig møter Samba og Benjamin samtidig til en historisk gigantduell.

Et annet element som også kan utgjøre de små hundredelene som kan avgjøre gullkampen og verdensrekordjakten, er banevalget.

Warholm foretrekker bane sju, men får ikke sin favorittbane i VM-finalen.

FULL FORVIRRING: Karsten Warholm er i villrede og omtaler Abderrahman Samba som et stort mysterium etter helgas oppførsel. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristofer Løkås Vis mer

- Det er jeg forberedt på. Jeg har trent mye på å løpe i andre baner også. Grunnen til at jeg løper sju når jeg kan velge, er for å ta vekk litt av presset med å løpe langt inne, sier Warholm til Dagbladet.

Trener Leif Olav Alnes forklarer hvorfor:

- Ingen får velge bane. Utøverne i finalen trekkes i to puljer. De fire beste trekker om bane 3-4-5-6 og de fire siste om 1-2-7-8, forteller Alnes til Dagbladet.

Warholm, som både topper verdensrankingen og hadde best tid i semifinalen, havnet i den første puljen i trekningen om bane 3, 4, 5 og 6.

Dette er i kontrast til Diamond League-stevnene hvor Warholm som førsterangert normalt får velge bane sju.

MULDVARP: Karsten Warholms treningspartner Amalie Iuel gir Warholm informasjon om en av hans største rivaler. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- I Diamond League er det arrangør som bestemmer, og de spør oftest utøverne i rangert rekkefølge, forteller suksesstreneren.

Nå er det klart at Warholm får bane fire, mens hovedrivalene Abderrahman Samba, Rai Benjamin og Yasmani Copello får henholdsvis bane 9, 7 og 6.

Det betyr at Warholm må løpe i en bane med krappere svinger enn hovedkonkurrentene, noe som ikke er helt optimalt.

Les mer om hvorfor sunnmøringen foretrekker bane sju her:

Muldvarpen Iuel

Kunnskapen om rivalene kan også utgjøre de små marginene som blir avgjørende i kveld. Team Warholm - via trener Alnes' grundige studier og Amalie Iuels tette bånd til Rai Benjamin - har stålkontroll på det amerikanske vidunderbarnet.

Les mer om hvordan Iuel brukes som muldvarp for Warholm i kampen mot USA her:

Samba forvirrer Warholm

Verre er det imidlertid med kunnskapen til Qatars store gullhåp, Abderrahman Samba.

Det er - bortsett fra heatene i dette VM-et - over fire måneder siden fjorårets verdensener på 400 meter hekk konkurrerte på distansen hvor han i kveld løper VM-finale mot Karsten Warholm og Rai Benjamin i gullkampen.

Til Dagbladet sier Karsten Warholm at han vet svært lite om hva Samba har gjort og besitter av nivå akkurat nå - kort tid før de skal kjempe om VM-gull i finalen i Doha i kveld.

KRANGLER: Amalie Iuel anklager Karsten Warholm for å jukse med bildene. Warholm svarer på tiltalte. Reporter/video: Kristoffer Løkås og Øyvind Godø Vis mer

- Det er et mysterium hvor god Samba er nå. Det er et veldig stort mysterium. Men han viste i semifinalen at han har noe i seg etter skaden har slitt med, sier Warholm til Dagbladet.

- Samba er en fyr jeg ikke har slått siden VM i London i 2017. Men det er klart, han har sin historikk i år med skader og sånn. Benjamin har også et skyhøyt nivå. Helt ærlig blir det spinnvilt. Jeg grugleder meg

Samba har bare konkurrert i Asia i 2019, altså kontinentet som ikke følger internasjonale antidopingregler.

Fraværet av konkurranser i Europa og gjennom sommeren skyldes to skader:

* Først skadet Samba hofta og slet med nervene i hoftemuskulaturen.* Dernest fikk løpsesset en hamstringsskade i baksiden i låret.

Les mer om Sambas spesielle bakgrunn og historie her:

Skitten spill

Warholm må også passe seg for å unngå å bli diskvalifisert i kveld. Hans stive hofter som gjør at han går litt bredere over hekkene enn hva som er normalt.

Hvis beina går utenfor hekken, er det grunnlag for diskvalifikasjon. Det er noe som kan utnyttes kynisk av konkurrentene.

Ved å stille seg opp på et strategisk sted og posisjon kan man ta et bilde av Warholm fra en bestemt vinkel i den siste svingen, slik det ser ut som at han går utenfor hekken og bryter regelverket.

Det var akkurat det Tyrkias representanter gjorde i EM-finalen i Berlin i fjor, etter det Dagbladet kjenner til. Juryen i Berlin avfeide imidlertid forsøket og disken på direkten.

Forberedt på protest

Men verre kan det fort bli i VM-finalen i Doha i Qatar i kveld, hvor Warholm løper mot hjemmehåpet Abderrahman Samba.

MAKTKAMP: Spillet mellom Karsten Warholm og rivalene er i gang, med Amalie Iuel i en nøkkelrolle. Samtidig skaper varme nye problemer i Doha. Det gjorde også staven til Sondre Guttormsen. Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Hvor objektiv vil juryen da være i et land som mange assosierer med korrupsjonsskandaler?

- Jeg har veldig stive hofter. Hvis du tar bildet fra en bestemt vinkel, ser det ut som at jeg går utenfor hekken. Men jeg gjør ikke det. Foten går alltid over. Det er lov at foten går litt utenfor, så lenge den går over. Og det gjør den, forklarer Karsten Warholm til Dagbladet.

- Det er helt greit at tyrkerne eller andre legger inn en protest, så lenge jeg ikke blir tatt for noe jeg ikke har gjort.

- Den sjansen øker kanskje i Qatar?

- Ja, der kan det bli et problem kanskje. Vi får ha ekstra folk klare, sier Warholm.

Les mer Tyrkias skitne spill mot Warholm her:

Ekstrem utvikling

For to år siden ble Karsten Warholm verdensmester med den 917. raskeste tiden i historien. Nå er ungguttene Karsten Warholm, Rai Benjamin og Abderrahman Samba alle topp 3 gjennom alle tider - og kan slå verdensrekorden samtidig i VM-finalen i kveld.

Til Dagbladet sier den irske 400-meterstjerna Thomas Barr (27) at utviklingen i sporten omtrent ikke er til å tro.

YDMYKES: Karsten Warhom er blant verdens beste friidrettsutøvere, men han har talent innenfor andre idretter også. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Iren har gått fra å være en medaljekandidat i et jevnt og åpent felt, til å være helt sjanseløs mot de tre store og gjerne bli distansert med flere sekunder på den korte løpsøvelsen.

- Nivået nå er helt drøyt. Det er helt vilt, det som skjer nå. I løpet av kort tid er nivået hevet uvirkelig mange hakk på 400 meter hekk, sier Thomas Barr til Dagbladet.

- Vi kommer bare nærmere og nærmere verdensrekorden. Vi pusher hverandre framover til tider som er langt over det vi løp på for noen år siden, forteller iren som vant EM-bronsen bak Warholm i Belin i fjor.

- Å ta opp kampen med Warholm, Benjamin og Samba er ekstremt tøft for oss andre. Vi prøver, trener alt vi kan, men nivået har aldri vært høyere, sier EM-bronsevinneren videre til Dagbladet.

KOLLAPSET: Mens Karsten Warholm jogget inn til beste tid i VM-semifinalen, kollapset en av hans konkurrenter og spydde. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Også tyrkiske Yasmani Copello, som har EM-gull, VM-sølv, EM-sølv og OL-bronse på CV-en, er forundret over utviklingen.

- Nivået er betydelig høyere nå. Jeg må løpe fortere enn noen gang om jeg skal fortsette medaljerekka mi, sier Copello til Dagbladet.

- Hvordan skal du klare det?

- Vi får se. Jeg bruker å være god til å toppe formen min i mesterskap, sier den tyrkiske medaljegrossisten.

Les om den utrolige forvandlingen og Warholms forklaring på framgangen her:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling