Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Detaljen som kan avsløre sannheten

Til tross for familiens hemmelighold, har det stadig dukket opp nye opplysninger om Michael Schumachers helse i år.

LEGENDE: Michael Schumacher forblir et mysterium, men det nøstes stadig opp i sannheten om hans liv. Foto: NTB scanpix
LEGENDE: Michael Schumacher forblir et mysterium, men det nøstes stadig opp i sannheten om hans liv. Foto: NTB scanpix Vis mer

Michael Schumacher er blant idrettshistoriens største utøvere, men åra etter den nær-fatale ulykken i 2013 forblir samtidig et av idrettens største mysterier. Ingen har levd et så offentlig liv, for så å tre fullstendig inn i skyggene.

Hemmeligholdet har skapt en uendelig rekke med rykter om Formel 1-legendens helse og framtid, og hans nærmeste familie har vært svært sparsomme med uttalelser om hvordan det egentlig går med ham.

I 2019 har det derimot kommet uvanlig mye informasjon om tilstanden til tyskeren. Det bidrar til å skape håp om at sannheten en gang vil komme fram. Vi tar et tilbakeblikk på årets hendelser, og avslører hva de kan fortelle om Schumachers framtid.

Sønnens bønn

Kalenderen var så vidt bikket 2019, da Schumachers familie lettet på sløret for første gang i år.

Kona Corinna og barna blir konstant presset til å gi offentligheten mer informasjon, og i forbindelse med Formel 1-profilens bursdag, 3. januar, kom de med en etterlengtet uttalelse.

- Dere skal være trygge på at han er i de beste hender og at vi gjør alt som en menneskelig mulig for å hjelpe ham. Helsen hans er et sensitivt tema, og vi håper dere forstår at vi følger hans ønsker når vi holder den privat, fortalte de til sulteforede fans.

Sønnen Mick er i ferd med å tre inn i rampelyset og få en Formel 1-karriere selv, og har fått oppleve både positive og negative sider ved å være sønn av tidenes beste Formel 1-fører. I april gikk han ut og ba innstendig om at media skulle slette flere bilder av faren. På bildene var Schumacher senior sammen med to barn - men det var ikke Mick og søstera Gina som var avbildet, slik mediene hevdet.

Mick Schumacher skjønner imidlertid at det meste av oppmerksomheten rundt faren kommer fra et godt sted.

- Det er gode og dårlige stunder. Det er ikke dårlig å få så mye støtte fra så mange mennesker over hele verden. Det er jeg meget takknemlig for, sa han i et intervju som rørte mange.

Mick lar seg ikke affisere av det enorme presset som følger med ved å være sønn av den tidligere Ferrari-helten.

Klagestorm mot familien

Selv om familiens uttalelser av og til havner i media, er de som regel ribbet for informasjon. Det har fått flere til å reagere.

- Familien har en veldig streng kontroll på informasjonen om tilstanden hans og hvilke behandlinger han får. Det synes jeg er synd, sa Schumachers tidligere sjef i Ferrari, Nick Fry, tidligere i år.

Han mener familien også bør ta hensyn til de mange millionene av mennesker som bryr seg om Schumacher.

- Jeg synes at de bør fortelle hvordan det går, uansett om det er bra eller dårlig - og det går kanskje dårlig. For folk føler med han, og han står ikke i dette alene.

Ikke lenge etter raste tyskerens tidligere manager, Will Weber, mot Schumachers kone.

- Jeg vil vite hvordan han har det, holde ham i hånda eller kjenne på kinnet hans. Men jeg får ikke lov av Corinna, klaget han.

Kona blir sjelden lokket utpå for å uttale seg om ektemannen, men følte behovet for å slå tilbake mot de mange anklagene.

- Dere må forstå at vi bare følger Michaels ønsker om å holde noe så følsomt som hans helsetilstand hemmelig - som vi alltid har gjort, sa hun i november.

Årets største hint

Mens verden spekulerer og kona krangler i media, befinner Schumacher seg familiens hus i Gland ved Genèvesjøen.

Huset er som et lite sykehus, hvor tyskeren har tilgang til det meste av nødvendig utstyr. Ifølge Schumachers tidligere sjef, Jean Todt, som er en av svært få som får besøke ham, skal de to ha sett et Formel 1-løp sammen. Det tyder på at noen av sansene til Schumacher er funksjonelle, men det er knyttet mye usikkerhet til om han har vært i stand til å stå oppreist i løpet av de seks siste åra.

Årets største hint om hans helsetilstand kom da han ble innlagt på sykehus i Paris i all hemmelighet. Det var franske Le Parisien som sto for avsløringen. De kunne fortelle at hele Schumachers kropp var dekket av et blått overheng, som også skjulte ansiktet, da han ble fraktet inn på båre. Omkring ti mennesker skal ha sørget for at han kom seg trygt fram til sykehuset, og skuelystne skal ha blitt jaget bort.

SJELDENT INTERVJU: Få vet hvordan det gikk med Formel 1-legende Michael Schumacher etter at han var involvert i en skiulykke i 2013. Nå har familien publisert det som skal være et av de siste intervjuene han gjorde før ulykken. Video: NTB og michael-schumacher.de Vis mer

Det skal ikke ha vært første gang Schumacher ble innlagt på sykehusets hjertekirurgiavdeling. Der skal han ha gjennomgått en revolusjonerende behandling, hvor pasienten får injisert stamceller. Behandlingen blir blant annet brukt mot hjertesvikt.

Behandlingen er utviklet av den verdensledende professoren Philippe Menasche og er blitt beskrevet som «eksperimentell». Familien setter sin lit til at dette kan være med på å forbedre Schumachers helsetilstand. De har ikke uttalt seg om sykehusbesøkene, men det har legene.

- Teamet mitt og jeg utfører ikke eksperiment. Det er et avskyelig begrep som ikke er i tråd med et seriøst medisinske syn, sa Menasche.

Refset Schumacher

Mens Schumacher blir fraktet inn og ut av sykehus, og er under nærmest konstant behandling, blir det ikke alltid tegnet et like hyggelig bilde av tyskeren.

Idrettsstjerner er ofte helt spesielle mennesker, som ikke skyr noen midler for å nå toppen. Schumacher skal ha vært nådeløs og egoistisk, om man skal tro hans tidligere lagkamerat i Ferrari, Rubens Barrichello.

Han delte opplysninger om deres samarbeid i et ferskt intervju. Schumacher skal knapt ha sagt et ord til lagkameraten, og var ikke personen man gikk til om man hadde et problem.

- Han var der aldri for å hjelpe oss. Derfor spurte jeg aldri heller, fordi det var andre lagkamerater jeg heller kunne spør, sier brasilianeren i podkasten «Beyond the Grid».

Formel 1 er kjent som en ekstremt kompetitiv idrett, hvor førere på samme lag ofte er de argeste konkurrentene.

Private, sensitive opptak

Verden tørster etter informasjon, og en ny dokumentar bringer håp om at familien endelig vil avsløre mer om Schumachers helsetilstand.

Dokumentaren «Schumacher» er regissert av de tyske filmskaperne Michael Wech og Hanns-Bruno Kammertöns, som ifølge Rocket Science har fått full støtte av Schumachers familie til å lage filmen.

- Vi er veldig glade for at denne filmen er i gode hender med noen ambisiøse og sensitive profesjonelle, sa Sabine Kehm, som uttaler seg på vegne av familien, tidligere i år.

Filmen skulle opprinnelig ha hatt premiere i starten av desember i år, men den har blitt utsatt. Dokumentaren skal blant annet inneholde familiens egne videoopptak, og filmskaperne skal ha trengt mer tid til å gå gjennom det sensitive innholdet. Nå må man trolig vente til slutten av 2020 for å få sett «Schumacher», hvor tyskerens far, kone og barn har latt seg intervjue.

I mellomtida vil spekulasjonene om legendens helse fortsette å florere.