Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stygg krasj i Formel 1

Detaljen som kan ha reddet stjernas liv

Haloen splitter Formel 1-miljøet. Nå er selv de argeste kritikerne i ferd med å snu.

ULYKKE: Fernando Alonso krasjer i Charles Leclercs bil. Over hodet til føreren er en nyvinning som kan ha reddet livet hans. Foto: AFP / John Thys
ULYKKE: Fernando Alonso krasjer i Charles Leclercs bil. Over hodet til føreren er en nyvinning som kan ha reddet livet hans. Foto: AFP / John Thys Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne sesongen kjører Formel 1-førerne med en titanring over hodet. Konstruksjonen, som kalles «halo», er ment å beskytte førerne fra flygende objekter, men ikke alle har vært like fornøyd med tvangsinnføringen av beskyttelsesmekanismen.

Flere førere har ytret sin misnøye, klaget på det estetiske og vært bekymret for at sikten kan bli dårligere, mens andre har jublet for haloen.

I helga ble den en reddende engel for Charles Leclerc under Grand Prix-løpet i Belgia.

Kraftig krasj

Allerede i første sving krasjet Nico Hülkenberg og Fernando Alonso, og sistnevntes bil føyk opp i lufta og inn i Leclercs bil. Det var da haloen kom til nytte.

Uten ringen ville trolig Alonsos bil truffet Leclerc i hodet. I stedet traff bilen haloen og spratt videre ut av banen. Haloen ble påført store skader, men Leclerc kom helskinnet unna uhellet.

- Jeg har sett reprisen og det var gode beviser for at haloen fungerer, sa Alonso etter løpet. Han var blant dem som stemte for å innføre konstruksjonen før årets sesong.

- Vi trengte egentlig ingen beviser for at dette er en god greie. Det positive er at alle tre er OK, og da spesielt Charles. Jeg fløy over bilen hans og haloen var god å ha i dag, fortsatte han.

- Aldri vært fan

Det er kanskje litt ironisk, men Leclerc er blant dem som har uttalt seg kraftigst mot innføringen av haloen.

I helga kan den ha reddet han fra alvorlige skader.

- Jeg har aldri vært en fan av haloen, men jeg er veldig glad for at den var over hodet mitt i dag, tvitret han etter løpet.

Bildet viser skadene som ble påført haloen. Foto: Andy Hone/lat Images/rex/shutterstock
Bildet viser skadene som ble påført haloen. Foto: Andy Hone/lat Images/rex/shutterstock Vis mer

- Jeg vet ikke om den var til nytte i dag eller ikke. Jeg vet ikke hva som hadde skjedd om den ikke hadde vært der, men i enkelte tilfeller er den definitivt god å ha, sa han til journalistene som var til stede i Belgia.

- Ødelegger DNA-et

Som tidligere nevnt: Haloen har splittet Formel 1-miljøet. Martin Bundle, som kjørte 158 løp mellom 1984 og 1996, har ment at haloen er stygg. Niki Lauda, som selv var i en stygg ulykke da han var aktiv, har sagt at «haloen ødelegger DNA-et til Formel 1-bilen».

Etter løpet kastet også verdensmesteren fra 2016, Nico Rosberg, seg inn i debatten.

- Vi kan avslutte halo-diskusjonen nå. Den kommer til å redde liv, skrev han på Twitter.

Også presidenten i Det internasjonale motorsportforbundet, Jean Todt, mener at haloen nå har bevist sin verdi.

- Sikkerhet først. Dette er årsaken til at vi innførte haloen, skrev han.

Hele Norges coronakart