SØLVJENTE: Marte Olsbu overrasket med OL-sølv på skiskyttersprinten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SØLVJENTE: Marte Olsbu overrasket med OL-sølv på skiskyttersprinten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Detaljen som kan ha sikret
sjokksølv: - Det hjalp mot vinden

Bare tyske Laura Dahlmeier var foran Marte Olsbu på sprinten i skiskyting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

PYEONGCHANG (Dagbladet): De norske skiskytterkvinnene åpnet med 7,5 km sprint i OL-byen Pyeongchang, og det var Marte Olsbu som virkelig viste seg frem.

Med en bom totalt gikk OL-debutanten inn til OL-sølv på sprinten bak tyske Laura Dalhmeier.

- Jeg var kjempenervøs før start, men jeg måtte holde meg til planen. Jeg er så fornøyd, sier Olsbu til Dagbladet.

Olsbu startet med bom, men med fullt hus på stående var hun tilbake i medaljekampen. På stående skyting gjorde hun et valg som kan ha gitt en fordel:

- Jeg skjøt på skive 30 på stående, det føler jeg skjermet litt for vinden. Det var mer vind på liggende og jeg er veldig fornøyd med det valget. Det var nok lurt, sier Olsbu.

- Jeg føler jeg gjorde en veldig god sprint og jeg har jo et veldig godt utgangspunkt før jaktstarten. Det var nerver inn på stående skyting, jeg tok blinkene som jeg skulle. Jeg var lettet da den siste blinken falt ned, sier Olsbu.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det var ingenting å gjøre med den tyske storstjernen. 24-åringen var en av kun to kvinner som skjøt fullt og vant på overlegent vis.

Dahlmeier skjøt feilfritt på sin liggende og kom inn på stående med klar ledertid. Dahlmeier måtte kjempe mot vinden på sin stående skyting, men på imponerende vis holdt hun inne de to siste skuddene og skjøt fullt.

Dahlmeier hadde spart krefter til den siste runden og økte til konkurrentene mot slutten. I mål var hun 24,2 sekunder foran Marte Olsbu.

- Akkurat slik jeg hadde planlagt

Det ble likevel en drømmedag for Marte Olsbu. Hun var første norske i løypa fra startnummer elleve. Olsbu gikk fort og hadde en god tid inn til liggende skyting, men fikk en bom der.

Resten av Olsbus løp var av ypperste kvalitet. En strålende stående skyting på stående gjorde at Olsbu meldte seg på i pallkampen.

Olsbu hadde fra før av en tredjeplass fra jaktstarten i Östersund som beste resultat og ble nummer fire på den siste fellesstarten før OL. Her gjorde Olsbu det ennå bedre.

I en tidelsduell med Veronika Vitkova som gikk ut på startnummeret bak trakk Olsbu det lengste strået. Tsjekkeren hadde ett tidel å gå på til Olsbu fra stående skyting, men i mål skilte det 1,6 sekunder i fordel av jenta fra Froland.

- Det gikk veldig bra, jeg gjorde akkurat det jeg hadde planlagt. Jeg fikk høre at Vitkova kom bak meg og jeg gikk det jeg hadde så jeg var veldig glad for å komme inn foran. Uansett hvordan det går til slutt er jeg kjempefornøyd, sa Olsbu til Eurosport.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Mye bom

Mange av forhåndsfavorittene før løpet rotet seg vekk på skytebanen. To runder på Herrmann, to runder på liggende for Mäkärainen og tre runder for Kuzmina gjorde medaljekampen vidåpen.

Tiril Eckhoff fikk det heller ikke til å stemme. Eckhoff startet med bom på sitt første skudd, var ute og justerte på liggestillingen og sikte, men bommet to ganger til på liggende. Dermed var Eckhoff, som vant den siste sprinten før OL, ute av medaljekampen.

På stående ble det én bom for Eckhoff, som gikk fort i sporet, men endte langt nede på resultatlistene. I mål var hun nesten et og halvt minutt bak Dahlmeier på en 24. plass.

- Det er dritmorsomt at Marte gjør så godt som du gjør, sa Tiril Eckhoff til Eurosport etter løpet.

Om sitt eget løp var hun naturlig nok ikke like fornøyd.

- Det var ikke bra nok. Jeg skyter dårlig og var nervøs før start, oppsummerte Eckhoff.

Synnøve Solemdal ble nummer 50 tre runder, mens Ingrid Landmark Tandrevold ble nummer 59 med fire runder.

Jaktstarten går mandag for skiskytterne. De 60 beste fra dagens sprint får gå.

PALLEN: Tyske Laura Dahlmaier vant sprinten, foran Marte Olsbu. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PALLEN: Tyske Laura Dahlmaier vant sprinten, foran Marte Olsbu. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Sur vind

Kveldsrennet startet klokka 20.15 lokal tid, og det var kald vind som møtte de norske håpene. Det har vært tunge vindkast i Pyeongchang den siste uka og løperne var forberedt på at det kunne bli utfordringer på standplass.

Gradestokken viste rundt fem minusgrader under sprinten, og det er blitt mye mildere i OL-byen de siste dagene.

På forhånd fryktet mange at det kunne bli et kaosrenn på grunn av de ujevne og tildels kraftige vindforholdene.

Herrene går sprinten klokka 12.15 i morgen. Både herrene og kvinnene går jaktstart mandag.

Fakta: OL i Pyeongchang lørdag, skiskyting sprint (antall strafferunder i parentes):

Gull: Laura Dahlmeier, Tyskland 21.06,2 (0),

sølv: Marte Olsbu, Norge 0.24,2 min. bak (1),

bronse: Veronika Vitkova, Tsjekkia 0.25,8 (1),

4) Marie Dorin Habert, Frankrike 0.33,1 (1), 5) Vanessa Hinz, Tyskland 0.40,3 (1), 6) Lisa Vittozzi, Italia 0.40,5 (1), 7) Hanna Öberg, Sveruige 0.40,8 (1), 8) Irene Cadurisch, Sveits 0.45,5 (1), 9) Darja Domratsjeva, Hviterussland 0.46,2 (2), 10) Justine Braisaz, Frankrike 0.47,9 (2).

Øvrige norske: 24) Tiril Eckhoff 1.26,2 (4), 50) Synnøve Solemdal 2.17,7 (3), 59) Ingrid Landmark Tandrevold 2.42,9 (4).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer