Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball-VM i Frankrike:

Detaljen som kan hjelpe Norge til sensasjonelt VM-gull: - Ja, det kan avgjøre finalen

Christian Berges hånd kan bli avgjørende mot Frankrike.

HUSKELAPP: Landslagstrener Christian Berge skriver ned små beskjeder til seg selv under avgjørende kamper. Under semifinalekampen mot Kroatia var taktikknotatene gjemt på håndbaken. Video: Bjørn Langsem / DBTV. Reporter: Fredrik Økstad Sandberg. Vis mer
  • VM-finale: Norge - Frankrike, kl. 17.30
  • Se video øverst i artikkel.

PARIS (Dagbladet): - Ja, det kan avgjøre hele finalen for oss.

Ordene tilhører landslagstrener Christian Berge bare timer før VM-finalen mot Frankrike i Paris.

Berge snakker om sin egen venstrehånd som fylles med blekk - og såkalte jukselapper han har i lomma underveis i kampene.

De mest observante tv-seere og publikummere la kanskje merke til at landslagstrenerens venstrehånd var full av skrift i semifinalen mot Kroatia.

- Det står noe jeg vil gjøre hvis vi ikke får løst ting slik jeg vil. I semifinalen var det en jukselapp mot 5-1-forsvar. Det er mulig Frankrike kommer med det samme, men det vet vi ikke ennå. Jeg bruker alltid jukselapper, sier Berge til Dagbladet.

- Kan sånne detaljer være med å avgjøre mot Frankrike?

- Ja. Jeg husker ikke alt i forberedelsene og jeg må huske ting i det sekundet som gjelder. Du kan glemme underveis i kamp og det er mye adrenalin i kroppen. Derfor skriver jeg ned ting. Både på lapper og på hånda, sier Berge.

SKRIFT: Landslagssjef Christian Berge gjør notater på hånden sin under kamp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKRIFT: Landslagssjef Christian Berge gjør notater på hånden sin under kamp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Anledningen

Håndballherrene står foran sin største test noen sinne når Frankrike er motstander i VM-finalen i Paris.

Landslagstrener Christian Berge er 60 minutter unna et norsk håndballmirakel i den franske hovedstaden.

- Dette er en håndballkamp. Jeg våkna etter semifinalen og tenkte at det er en VM-finale, men det er mot Frankrike. Vi skal spille kampen, ikke anledningen, sier Berge til Dagbladet.

Det norske håndballandslaget er allerede historiske ved å spille seg fram til en VM-finale. Det har aldri et norsk herrelag klart.

Men Berge vil ha mer.

Skrift på hånda

Berge forteller om skrifen på hånda:

- Det er «jukselapper». Det kommer tanker underveis i kamper og jeg må skrive ned på det som er nærmest meg. Akkurat mot Kroatia var det hånda mi, sier Berge til Dagbladet.

- Hva skriver du?

- Det er tanker inn mot slutten av kampen. Hva vi kan endre, hva vi kan gjøre. Det handler om systemer som kan avgjøre kamper. Det er ikke alltid det blir brukt, men det kan også være viktig når det hele skal avgjøres, sier Berge.

- Hva sa du i den siste timeouten i semifinalen?

- Sånn som: «Vi må være konkrete. Vi må tro på det. Tro på det vi gjør», sier Berge.

- Flyt

Uansett, de norske håndballherrene trenger mer enn bare jukselapper mot kveldens VM-motstander. Frankrike har vært ett av verdens beste lag i en årrekke. Nå spiller de finale på egen parkett foran over 16 000 tilskuere.

Norge møtte Frankrike i gruppespillet for snaut to uker siden. Det endte med tremålstap.

- Vi må gjøre ting bedre enn vi gjøre i gruppespillet. Vi møter et utrolig bra lag, men det finnes muligheter å straffe Frankrike. Frankrike står tett på forsvaret og vi sliter med mange kantutspill og har ikke flyten framover. Vi trenger noen enkle scoringer, for fysisk er Frankrike rå. Vi skal være oss selv, spille hurtig og gå på kontra. Så må vi se om det holder, sier Berge.

De norske spillerne forteller:

- Frankrike har et par tusen i ryggen og det er Frankrike som har alt presset på seg. De skal ha gullet: «Les Experts» eller hva de kaller seg. Det blir en tøff kamp, vi kan senke skuldrene, sier målvakt Torbjørn Bergerud til Dagbladet.

- Vi må spille knalltøft forsvar og hindre dem i å score på enkle sjanser. Vi må kontre og være disiplinert i angrep, sier Sander Sagosen til Dagbladet.

- Vi vet at vi kan slå Frankrike. Alt press er på dem. Vi kan bare gå ut og kose oss, sier Espen Lie Hansen til Dagbladet.

VM-finalen Norge - Frankrike starter klokka 17.30. Kampen vises på TV 2.

SENKER SKULDRENE: Keepertalentet Torbjørn Bergerud reddet den avgjørende straffen i de siste sekundene av andre omgang i semifinalen mot Kroatia fredag kveld. Nå forbereder han og resten av laget seg på finalen mot Frankrike i Paris på søndag. Video: Bjørn Langsem / DBTV. Reporter: Fredrik Økstad Sandberg. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling