<strong>FRI:</strong> Den iranske supporteren står udekket på tribunen for å se Irans oppgjør mot Spania. ID-kortet, som supporterne er pålagt å ha med seg til Russland, viser en helt annen historie. Foto: NTB Scanpix
FRI: Den iranske supporteren står udekket på tribunen for å se Irans oppgjør mot Spania. ID-kortet, som supporterne er pålagt å ha med seg til Russland, viser en helt annen historie. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kvinnelig Iran-supporter

Detaljen som viser regimets virkelige ansikt

En iransk supporter har gått viralt på grunn av et ID-kort. – Et presist bilde på hvordan det er å være kvinne i Iran, mener journalist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et bilde av en iransk supporter blir delt i sosiale medier om dagen.

Kvinnen, som så kampen mellom Iran og Spania fra tribuneplass i Russland, har tegnet det iranske flagget på kinnene og ser i utgangspunktet ut som en hvilken som helst supporter fra et hvilket som helst land som koser seg på kamp.

Men det er likevel en detalj som fanger oppmerksomheten.

Et ID-kort som viser hvordan hun framstår i sin egen hverdag.

Strenge regler

Under VM må alle supportere ha med seg en såkalt FAN ID, som gir deg tilgang til anleggene og visumfri reise inn og ut av Russland under mesterskapet.

Og som du kan se på bildet til den iranske supporteren, er hun dekket til på det offisielle passbildet.

Kontrastene er store.

Journalist og blogger Mina Ghabel Lunde delte bildet på Twitter i går.

Lunde, som selv er født i Teheran, skriver at det er «et presist bilde på hvordan det er å være kvinne i Iran.»

I en e-post til Dagbladet utdyper hun:

- Kvinnene i Iran er underlagt strenge regler om hvordan de kan gå kledd. De må blant annet dekke til håret og store deler av kroppen i offentligheten. De som ikke følger reglene straffeforfølges. Derfor er de aller fleste iranske kvinner raske med å kaste sløret og ta på seg det de vil så snart de er innendørs, i private sammenhenger og også når de reiser utenlands. Du skal lete litt godt for å finne iranske kvinner i for eksempel Norge som går med hijab.

<strong>JOURNALIST OG BLOGGER:</strong> Mina Ghabel Lunde. Foto: Privat
JOURNALIST OG BLOGGER: Mina Ghabel Lunde. Foto: Privat Vis mer

Kvinner ingen adgang

Bildet av en kvinne som ser fotballkamp fra tribuneplass er hverdagskost og like spektakulært som regn i juni i Norge, men i Iran er historien en helt annen.

Det strengt konservative iranske presteskapet er nemlig kategorisk imot at iranske kvinner skal få se herrefotball. Siden revolusjonen i 1979 har kvinner blitt nektet adgang på herrefotball i Iran.

En delikat dans

Under dette mesterskapet fikk kvinnene i utgangspunktet lov til å se én kamp fra tribuneplass i den iranske hovedstaden Teheran.

Detaljen som viser regimets virkelige ansikt

Det iranske nyhetsbyrået ISNA meldte at kvinner kunne se kampen mellom Spania og Iran på storskjerm fra familietribunene inne på stadionene Azadi og Takhti i Teheran eller andre steder i offentligheten.

Iranske myndigheter har begrunnet forbudet med at kvinner må beskyttes fra «vulgær atmosfære og frenetiske, mannlige supportere».

Bilder fra Teheran i går viser at flere kvinner også så kampen mellom Iran og Portugal på fotballstadion.

Kristin Soraya Batmanghelichi er ansatt som førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, og har en doktorgrad i Iran-studier. Hun sier at det er vanskelig å spå om dette er starten på en forandring i Iran, men sier at hun er spent på hva som skjer etter verdensmesterskapet i fotball:

- Husk at alle har øynene rettet mot Iran nå. At kvinnene får lov til å se på kamper er politisk motivert. Det er en delikat dans, og du vet ikke helt hva det neste steget blir.

Hun fortsetter:

- Tidligere har vi sett at enkelte lover har blitt forbedret, før de blir verre enn de var igjen før de så blir bedre. Det går fram og tilbake. Nå får de lov til å se VM, men vil de få lov til å se en «vanlig» fotballkamp mellom to lokale lag? Det er der den virkelige spenningen ligger.

<strong>JUBEL:</strong> Det ble noen nervepirrende minutter for de iranske supporterne på Azadi stadium i Teheran i går kveld. Iran utlignet til 1-1 like før slutt, og var nære på å sende Portugal ut av mesterskapet. Foto: NTB Scanpix
JUBEL: Det ble noen nervepirrende minutter for de iranske supporterne på Azadi stadium i Teheran i går kveld. Iran utlignet til 1-1 like før slutt, og var nære på å sende Portugal ut av mesterskapet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Stille protest?

Kvinnen på bildet i toppen av denne saken har ikke snakket med media etter bildet ble tatt. Derfor er det vanskelig å slå fast om hun er bosatt i Iran eller ei. Men en ting er sikkert – og det er at kvinnen kan slå seg løs på en helt annen måte i Russland enn i hjemlandet.

- De som er på offisiell tur eller oppholder seg i Iran må følge reglene, men i utgangspunktet gjelder det ikke for privatpersoner på tur, sier Batmanghelichi.

Dagbladets kommentator Morten Strand fulgte de iranske supporterne under en av VM-kampene. Han skrev: «Her under VM i Russland får iranske kvinner både støtte laget sitt, og sett mannebein, så mye de orker. De gjør det til og med uten sjal. Også det som en protest mot forholdene hjemme.»

Uavhengig av om det var en protest eller ei, kan det være en risikosport å gå viralt for kvinnen på bildet.

- Kan få straff

Det samme så vi rundt nyttår. Da startet kvinner og menn i Iran en stille protest mot hijaben. Bilder av en ung iransk kvinne som tok av seg hijaben og holdt den fram på en stang som et hvitt flagg ble et symbol for demonstrasjonene, som strakte seg over store deler av Iran. Det samme har skjedd tidligere.

Kvinnen som tok av seg hijaben og gikk viralt ble seinere arrestert og løslatt, men Batmanghelichi forklarer at hennes status i landet har forandret seg etter scenene.

Det samme kan skje med kvinnen på bildet:

- Hvis bildet går viralt og hun blir ansett som en kjendis eller får en økende status, kan hun bli en viktig person for regimet og derfor bli en representant for landets kultur og politikk. Da blir det plutselig en annen historie. Hva som kan skje da, vet vi ikke. Det er nok neppe noe ekstremt, men hun kan bli straffet, sier Batmanghelichi.

Ghabel Lunde fortsetter:

- For kvinnen på bildet, dersom hun virkelig er en del av delegasjonen, er det dessverre en reell fare for straff når hun kommer tilbake. Generelt er sånne ting vanskelig å forutse. Iranske myndigheters håndhevelse av egne strenge regler er i praksis svært vilkårlig. Noen ganger kan de la være å straffe – altså late som de for eksempel ikke har fått det med seg – fordi de mener bildet har gitt Iran god reklame i utlandet.

Frykter straff

Under fotball-VM i Russland har iranske fans og kvinneaktivister protestert med plakater på tribunen. Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har uttrykkelig uttalt at det tillater protestene.

The Guardian har snakket med en av de iranske kvinnene som har reist til Russland. De kaller henne «Sara». Av frykt for å bli straffet i hjemlandet, ville hun ikke gi den engelske avisa sitt egentlige navn.

Åpningskampen i VM var den første fotballkampen hun så direkte:

- Jeg har sett flere kamper på TV, men dette var noe helt annet. Jeg følte nesten at jeg hadde gått inn i TV-en, sier «Sara» til The Guardian.

Hun fortsetter:

- Jeg vet ikke hvordan man jubler, for jeg har aldri vært inne på en stadion før.

«Sara» er en av grunnleggerne av OpenStadiums – en kampanje som jobber for å gi kvinnene tilgang til fotball igjen. Hun har jobbet med det i tretten år nå.

FIFA-presidenten Gianni Infantino hevdet tidligere i år at han hadde fått lovnader av den iranske presidenten, Hassan Rouhani, om at loven skulle endres snart. Da FIFA-presidenten så kamp i Iran tidligere i år, ble 35 kvinner arrestert på vei inn til stadion.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer