Detaljene ryster: - Mishandlet

Alberto Salazar (63) var friidrettsverdens aller største trener-stjerne. Så ble han brutalt felt og utestengt fra sporten på livstid.

UTESTENGT: Alberto Salazar er utestengt fra amerikansk sport på livstid. Foto: NTB Scanpix
UTESTENGT: Alberto Salazar er utestengt fra amerikansk sport på livstid. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

EUGENE / BEAVERTON (Dagbladet): I 2019 er friidretts-eliten samlet i brennheite Qatar. På mellomdistansene er det Alberto Salazars utøvere som herjer.

Det var på vei til å bli den amerikanske stjernetrenerens absolutte høydepunkt i karrieren.

Sifan Hassan vant både 1500 og 10 000 meter for kvinner. Donavan Brazier tok gull på 800 meter. Konstanze Klosterhalfen tok bronse på 5 000 meter, for å nevne noen.

BRILJERTE: Sifan Hassan. Foto: NTB
BRILJERTE: Sifan Hassan. Foto: NTB Vis mer

Så kommer nyheten som sender sjokkbølger gjennom sporten. Den mektige treneren, med sportens største selskap (Nike) i ryggen, ble tatt av Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) og kastet ut av VM.

Det var starten på det kanskje største fallet i friidrettshistorien.

Først kom dopingsjokket, og seinere samme år kom skrekkmeldinger om trenerens håndtering av utøvere. Den amerikanske utøveren Mary Cain var blant dem som sto fram. Hun fortalte om opplevelsen under Salazars vinger:

VARSLET: Mary Cain. Foto: NTB
VARSLET: Mary Cain. Foto: NTB Vis mer

- Jeg ble med fordi jeg ville bli best i verden. Jeg endte med å bli emosjonelt og psykisk mishandlet av et system laget av Alberto med full støtte med NIke.

To år seinere ble Salazar utestengt for livstid fra idretten - anklaget for seksuelt misbruk.

Fjernet

Det har gått tre år siden VM i Qatar. Dagbladet står foran Nikes hovedkvarter i Beaverton, bare timer fra Eugene - hvor årets VM arrangeres.

En gruppe italienske sprintere gjør de siste forbredelene på Michael Johnson track - den legendariske løpebanen som er beskyttet fra den brennheite sola av trær som omfavner tartandekket.

I SKYGGEN: Gradestokken viser 30 grader, men løpebanen inne på Nikes hovedkvarter er (nesten helt) beskyttet av trær. Foto: Thomas Haarstad
I SKYGGEN: Gradestokken viser 30 grader, men løpebanen inne på Nikes hovedkvarter er (nesten helt) beskyttet av trær. Foto: Thomas Haarstad Vis mer

En vakt kommer bort og gir oss klar beskjed som at det er fy-fy å dra fram kameraet. Milliardselskapet verner om rettighetene.

Flere av de ulike bygningene rundt bærer navnet til selskapets stjerner. Tiger Woods, Serena Williams og Michael Jordan, navn plukket fra idrettens aller høyeste hylle, har egne bygg her.

Det hadde også Salazar, men den mektige trenerens navn er fjernet - erstattet av navnet Next% - en av selskapets skomodeller.

Nå er bare historien igjen.

En historie om noen som ville gjøre alt for å bli best.

BORTE: Alberto Salazar hadde navnet sitt på et av de mange byggene på Nikes hovedkvarter, men det er nå fjernet. Foto: NTB
BORTE: Alberto Salazar hadde navnet sitt på et av de mange byggene på Nikes hovedkvarter, men det er nå fjernet. Foto: NTB Vis mer

Dette er Salazar

Alberto Salazar ble håndplukket da Nike opprettet Oregon-prosjektet tidlig på 00-tallet. Nike-løperen var selv en maratonslugger av rang, og hadde blant annet en personlig bestetid på 2:08:13, satt i New York Marathon i 1981.

NY REKORD: Alberto Salazar feirer seieren i New York Marathon i 1981. Foto: NTB
NY REKORD: Alberto Salazar feirer seieren i New York Marathon i 1981. Foto: NTB Vis mer

Etter at han la opp hadde utøvere fra Afrika kapret verdenstronen på distanse.

Det ville Nike gjøre noe med nå. De skulle ta tilbake tronen. De to Nike-gründerne Bill Bowerman og Phil Knight var selv løpeildsjeler som elsket og ville utvikle sporten.

- Målet er å utvikle amerikanske utøvere som kan kjempe som vi gjorde for 22-23 år siden. Med alt vi vet om teknologi og sportsmedisin tror jeg at vi kan utvikle utøvere som løper minst like raskt, uttalte Salazar et klipp vist i dokumentaren «Nike's Big Bet».

Stjernespekket

Løpere som Mo Farah, Galen Rupp, Kara Goucher, Mary Cain og Sifan Hassan var lenge en del av prosjektet, som både var myteomspunnet og kritisert.

Med mektige Nike i ryggen kunne de alltid ligge i forkant av utviklingen. Det var Nike som revolusjonerte skomarkedet med Vaporfly-skoa, for eksempel.

DOBBELSEIER: Salazar sammen med Mo Farah (til høyre) og Galen Rupp etter de tok vant gull og sølv på 10 000 under OL i 2012. Foto: NTB
DOBBELSEIER: Salazar sammen med Mo Farah (til høyre) og Galen Rupp etter de tok vant gull og sølv på 10 000 under OL i 2012. Foto: NTB Vis mer

Dagbladet har snakket med flere som jobbet med eller rundt Salazar gjennom karrieren, og alle er enige om at han gjorde ALT for å få utøverne til å løpe raskere, enten det var snakk om teknologiske hjelpemidler eller annen innovasjon.

Var det ikke på dopinglista, var det lov. Han badet i gråsonen, var opptatt av å teste ut alt og han hadde stålkontroll på egne utøvere.

Ben Andrews publiserte nettopp ei bok om egen løpekarriere, og der omtalte han også samarbeidet med Salazar. Den amerikanske utøveren, som Dagbladet har snakket med, omtaler ham som en «gal vitenskapsmann», og trekker blant annet fram en historie fra en hardøkt som skulle avsluttes med seks drag:

- Han ba meg løpe 125 meter, ikke 100 eller 150. Jeg spurte hvorfor, og Alberto sa: Jeg tror at du begynner å produsere melkesyre etter 130 meter. Hvis du løper 125, så kan vi spare melkesyren til en annen dag.

Andrews sier at han ikke kunne forstå at Salazar hadde kontroll på om kroppen hans tålte 125 eller 130 meter, men gjorde som han fikk beskjed om.

- Det var typisk ham. Han levde og åndet for detaljene. Han ville ikke bryte reglene, men han ville finne ting ingen andre har tenkt på.

Så er spørsmålet om han krysset grensa – og eventuelt hvor mange ganger.

Dopingdommen

Det amerikanske antidopingselskapet USADA er i hvert fall sikker på at han brøt reglene.

De hadde etterforsket Salazar og hans nære kollega Dr. Jeffrey Brown i en årrekke, og under VM i 2019 felte de ham. Treneren ble utestengt i fire år for brudd på dopingreglementet - blant annet testosteroneksperimenter og unnvikelse av dopingkontroller.

Ingen av utøverne ble siktet eller dømt, men Salazar innrømmet å ha testet testosteronkrem på en trener og sin egen sønn – ingen av dem konkurrerte aktivt.

USADA var nådeløse overfor praksisen:

- Mr. Salazar og Mr. Brown viste tydelig at det var viktigere for dem å vinne enn å passe på helse og kropp til utøverne de hadde sverget å beskytte, uttalte USADA-sjef Travis Tygart i en pressemelding.

Får støtte

Vi er fortsatt på løpebanen utenfor Nikes hovedkvarter sammen med en person som har vært tett på Salazar gjennom hele karrieren.

Personen, som ba om å være anonym, forsøkte også å hjelpe oss med å snakke med noen av kvinnene som har vært under Salazars vinger. De hadde sagt ja til å møte Dagbladet, men trakk seg kort tid før intervjuet.

Personen støtter fortsatt treneren:

- Jeg tror ikke han brøt noen regler med vilje, men tror han tråkket over gråsonen med et uhell.

Den lokale ildsjelen fortsetter:

- Støtten han fikk av Nike gjorde at han fikk mange fiender. Noen reagerte godt på det, andre ikke. Mange av de som ikke likte det misliker ham sterkt.

Den tidligere Salazar-eleven Cameron Levins snakker om dopingdommen og ryktene rundt Oregon-prosjektet i dokumentaren «Nike's Big Bet.»

- Jeg kjente aldri noe (doping)press, eller så aldri noe. Det er ubehagelig å snakke om Oregon-prosjektet. Jeg opplevde ikke noe negativt der, men jeg har det stemplet på meg for alltid.

OPPLEVDE IKKE NOE GALT: Cameron Levins. Foto: NTB
OPPLEVDE IKKE NOE GALT: Cameron Levins. Foto: NTB Vis mer

Richard A. Lovett er en lokal trener og forfatter, som blant annet har skrevet en bok om Salazar.

- Det er sterke og blandede reaksjoner i Portland. Det jeg kan si er at du må leite hardt og lenge for å finne en kvinne som sympatiserer med ham. Jeg har trent en rekke kvinner selv som har reagert kraftig, sier Lovett til Dagbladet.

Og det var kvinner som til slutt felte ham.

Slankepress og misbruk

For dopingdommen var bare starten på fallet for Salazar. Høsten 2019 gikk Mary Cain til angrep på den amerikanske treneren. Som 16-åring ble hun en del av storsatsingen til Nike i Oregon. Målet hennes var å bli tidenes beste kvinnelige utøver.

I etterkant sto Cain fram og hevdet at hun ble psykisk og fysisk misbrukt under Salazars regime.

FIKK NOK: Mary Cain hevdet at hun ble misbrukt av Alberyo Salazar. Her er de sammen i Eugene i 2013. Foto: NTB
FIKK NOK: Mary Cain hevdet at hun ble misbrukt av Alberyo Salazar. Her er de sammen i Eugene i 2013. Foto: NTB Vis mer

Cain hevder at treneren konstant forsøkte å få henne ned i vekt, at han veide henne foran lagkameratene og forsøkte å latterliggjøre henne dersom hun ikke holdt vekta. Cain sier også at Salazar ga henne p-piller og vanndrivende medisiner for å gå ned i vekt. Hun hevder å ha fått beskjed om at både pupper og rumpe var for store.

- Jeg var så redd og alene. Jeg følte meg fanget, og utviklet selvmordstanker. Jeg begynte å kutte meg selv. Noen så at jeg kuttet meg selv, men ingen gjorde eller sa noe, uttalte hun til New York Times.

Salazar har nektet:

- Jeg forsøkte aldri å oppfordre henne, eller enda verre, presse henne til å gå ned eller beholde eller usunn vekt, sa han til The Oregonian i 2019.

Da hadde det allerede ulmet rundt prosjektet i en årrekke. Kara Goucher var selv en del av prosjektet i lang tid, men gikk ut offentlig i 2015 og hevdet at det var omfattende juks innenfor systemet.

Og anklagene ble verre og verre. Flere og flere av de kvinnelige utøverne kastet seg på.

I 2019 ble Nikes prestisjesatsing lagt ned. Seint i 2021 ble han permanent bannlyst fra idretten etter anklager om seksuell mishandling, og da kastet også Nike ham på dør og fjernet navnet fra selskapets bygning i Beaverton

Dagbladet har forsøkt Alberto Salazar på mail, men han har ikke svart på vår forespørsel. Han har gått helt under jorden. Kara Goucher og Mary Cain har heller ikke svart på våre henvendelser.

I 2021 sa han følgende om anklagene til New York Times:

- Jeg har aldri misbrukt noen seksuelt eller gjort noe seksuelt upassende. Det er ikke den jeg er. Jeg er en hengiven ektemann, far og et menneske. Seksuelt misbruk går mot alt jeg står for. Jeg føler for dem som er blitt seksuelt misbrukt, men jeg har ikke gjort noe.

Nike har gjort uttrykket Just do it verdenskjent.

Spørsmål er om Salazar tok det vel bokstavelig ...

Kilder: Nikes Big Bet, New York Times, USADA, The Oregonian, Washington Post, The Long Run.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer