DOPINGANKLAGER: En kinesisk lege hevder Kina drev med omfattende og systematisk doping på 80- og 90-tallet - og at minst 10 000 utøvere var involvert. Foto: AFP PHOTO
DOPINGANKLAGER: En kinesisk lege hevder Kina drev med omfattende og systematisk doping på 80- og 90-tallet - og at minst 10 000 utøvere var involvert. Foto: AFP PHOTOVis mer

Hevder 11-åringer tok doping

Detaljer fra dopingdokumentar: Hevder gutter utviklet bryster og at 11-åringer ble dopet

Xue Yinxan retter sterke anklager mot hjemnasjonen Kina i et intervju med tyske ARD.

(Dagbladet): Lørdag hevdet den kinesiske legen Xue Yinxian i et intervju med den tyske tv-kanalen ARD at rundt 10 000 utøvere var en del av et omfattende dopingprogram i Kina på 80- og 90-tallet.

Verdens antidopingbyrå, WADA, har uttalt at de kommer til å undersøke påstandene.

Xue var i sin tid lege for diverse kinesiske landslag. For to år siden kom hun til Tyskland for å søke politisk asyl, da hun ikke føler seg trygg i hjemlandet etter å ha kommet med dopingpåstander.

Xue hevder at forbudte stoffer ble gitt til barn så unge som 11 år. I tillegg hevder hun at menn utviklet bryster på grunn av stoffene de puttet i kroppen, skriver nyhetsbyrået AP.

Unge gutter utviklet bryster

Xue var lege for Kinas turnere fram til 1988. Hun sier hun mistet jobben fordi hun nektet å behandle en utøver med forbudte stoffer.

Hun fortsatte å jobbe andre steder, men fikk henvendelser i ettertid fra utøvere som utviklet problemer på grunn av stoffene de puttet i kroppen.

- En trener kom til meg og sa «Doktor Xue, guttenes bryster blir bare større og større». Disse guttene var 13 eller 14 år gamle, sier Xue i dokumentaren ifølge AP.

Intervjuene er gjort med tyske ARD - tv-kanalen som også var først ute med anklagene mot omfattende doping i Russland. Den saken ble gått nøye i sømmene, og Russlands friidrettsutøvere ble nektet å delta i OL og VM.

- Det må ha vært 10 000 utøvere involvert, sier Xue, og nevner idretter som fotball, bordtennis, badminton, friidrett, svømming, turn og vektløfting.

11 år gamle

Nettstedet Inside The Games siterer også dokumentaren. Xue beskriver en kultur der folket bare trodde på doping - og de som dopet seg, ble sett på som noen som forsvaret landet.

- Alle som snakket mot doping skadet landet, og alle som setter landet i fare sitter nå i fengsel, sier hun.

Xue forteller at utøverne igjen og igjen ble testet, helt til prøvesvarene var negative - altså at de ikke viste doping. Da ble utøverne sendt til internasjonale konkurranser. Kodeordet «Bestemor er hjemme» ble brukt om de utøverne.

- Hvis du nektet å dope deg, måtte du forlate laget. I starten var det ungdommene som brukte stoffene - de yngste var 11 år.

Xue hevder at hun også ble bedt om å holde tett om dopingen.

- De advarte meg mot å snakke om doping. Jeg sa at jeg ikke ville høre på dem. De ønsket at jeg skulle være stille. Jeg fikk ikke lov til å snakke om det. Noen ganger kunne de ringe hjem til oss klokka fem om morgenen.