Detaljer fra møtet forbløffer

Slik havnet Tysklands innenriksminister, Nancy Faeser (52), ved siden av FIFA-president Gianni Infantino (52) på VIP-tribunen. Et bilde tatt av dem vekker oppsikt og sprer seg verden rundt.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

I SAMTALE: Gianni Infantino og Nancy Faeser. Foto: NTB
I SAMTALE: Gianni Infantino og Nancy Faeser. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Scenene fra kampen mellom Tyskland og Japan onsdag fikk mange til å sperre opp øynene.

På tribunen figurerte Tysklands innenriksminister, Nancy Faeser, med FIFA-president Gianni Infantino. På den venstre armen hadde hun «One Love»-armbindet. Dette er bindet landslagskapteinene ikke får bruke under fotball-VM.

FIFA sjokkerer med avgjørelsen, som er tatt under sterkt press fra Qatar.

VEKKER OPPSIKT: - Slik dukket dette sprø bildet opp, skriver den tyske avisa Bild, og forteller om det som skjedde på VIP-tribunen.
VEKKER OPPSIKT: - Slik dukket dette sprø bildet opp, skriver den tyske avisa Bild, og forteller om det som skjedde på VIP-tribunen. Vis mer

Dagbladet var ringside på Tyskland-Japan-kampen i Doha.

På et bilde som har spredt seg de siste 24 timene poserer Infantino med Faeser. Mens han smiler og gliser peker han på «One Love»-bindet til innenriksministeren.

Ifølge den tyske avisa Bild forteller hun:

- Han spurte meg om armbindet. Om det var det armbindet. Da svarte jeg: «Det er ikke så ille som du tror, er det?»

BYTTET PLASS: Nancy Faeser satt opprinnelig til høyre for den tyske fotballpresidenten, Bernd Neuendorf. Da plassen ved siden av Gianni Infantino sto ledig, ble hun tilbudt denne. Foto: NTB
BYTTET PLASS: Nancy Faeser satt opprinnelig til høyre for den tyske fotballpresidenten, Bernd Neuendorf. Da plassen ved siden av Gianni Infantino sto ledig, ble hun tilbudt denne. Foto: NTB Vis mer

Egentlig skulle ikke politikeren fra SPD - det tyske sosialdemokratiske partiet - ha sittet ved siden av Infantino under kampen mot Japan. Men fordi en person fra Qatars regjering ikke dukket opp, ble hun tilbudt setet.

- Slik ble bildet - som skaper diskusjoner på sosiale medier - tatt, rapporterer Bild.

- Du kan se det: Infantino smiler og peker på bindet på Faesers arm. Muligens i betydningen: «Se her, vi har forbudt dette bindet.»

Det er ikke kjent hvem som har tatt bildet.

Det regnbuefargede bindet er et symbol på fri kjærlighet, uansett kjønn, og viser solidaritet med LHBT+-miljøet.

I Qatar er homofili forbudt. Brudd på menneskerettigheter gjør at VM i landet er kontroversielt.

- Jeg ser på FIFAs beslutning som en stor feiltakelse, sier Faeser.

Ifølge den engelske avisa The Independent er regnbuefarger nå tillatt på tribunene i VM. I løpet av mesterskapets første dager har det vært flere episoder der supportere er blitt nektet adgang til stadionene fordi de bruker regnbuefarger.

SJOKKERER: Flere serbiske fans benytter muligheten under VM til å hylle Russland. Vis mer

Sju lag planla å bruke «One Love»-armbindet under VM. Men FIFA satte foten ned og truet med straff.

De tyske spillerne svarte med å holde seg for munnen før kampen mot Japan. Det var et markering på at de ikke får uttrykke det de vil. Laget tapte 2-1, men ble de moralske vinnerne på Khalifa International Stadium.

PROTEST: Etter FIFAs regnbuenekt valgte Tyskland å protestere slik. Vis mer

Få meter unna satt Infantino og Faeser.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer