<strong>FORTSATT BLANT DE RASKESTE:</strong> Selv om formen har sviktet totalt, viser testene på trening at Petter Northug har den gamle hurtigheten i behold. Her fra glansdagene under Oslo-VM 2011. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FORTSATT BLANT DE RASKESTE: Selv om formen har sviktet totalt, viser testene på trening at Petter Northug har den gamle hurtigheten i behold. Her fra glansdagene under Oslo-VM 2011. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Petter Northug legger opp?

Dette bånn ærlige oppgjøret styrker Petters VM-sjanser

Om Northug ikke helt tror på seg selv, er det en oppsiktsvekkende detalj som kan redde VM-plassen. Han er fortsatt nesten raskest blant de norske gutta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Sa virkelig Petter Northug at det var slutt på skikarrieren? Selv fotografen som videosendte gårsdagens spesielle pressetreff med en vennlig, avslappet skikonge, måtte spørre da kameraet var lagt bort etter den spesielle seansen der hovedpersonen selv nærmest satt punktum for fortellingen om norsk idretts mest eventyrlige karriere:

- Fleipet Petter da han sa at han ikke visste om dette var slutten, spurte fotografen.

<strong>STERKT MØTE:</strong> Petter Northug tok et oppgjør med sin egen treningskultur og form under pressmøtet på Beitostølen. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet
STERKT MØTE: Petter Northug tok et oppgjør med sin egen treningskultur og form under pressmøtet på Beitostølen. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Jeg svarte nei. Der og da kunne jeg ikke svare noe annet. Petter Northug i godlune har rykte på seg for å gjøre enhver pressekonferanse til en fest, men jeg har aldri opplevd ham bedre enn i går trengt i et hjørne på gymsalen på Beitostølen. For første gang på lenge var han jo egentlig ikke presset.

Da øker sannsynligheten for at Petter Northug stiller for Norge på sprint i VM i Seefeld i februar selv om han tok et ærlig oppgjør med sin egen elendige form.

KANSKJE var det derfor Petter var uvanlig åpen. At han visste det ville hjelpe å få sagt det. Bare få bekreftet rapportene om elendige tester på Olympiatoppen, om lagkamerater som løper fra ham på de fleste øktene og om den tilsynelatende perfekt, atletiske kroppen som plutselig ikke lenger leverer resultatene.

Vittighetene var rausere med ofrene enn de har pleid å være de siste åra, men den vennligheten spisset bare brodden i dette oppgjøret med seg selv. Til slutt spiddet han egoet som skisporets raskeste mann uten noen baktanke om at det lønner seg å le det aller vanskeligste bort. For hva om formen aldri kommer igjen?

- Jeg har ingen ting å klage på. Jeg har hatt det fantastisk, svarte Petter.

Og mente det.

FOR dem som plages med god hukommelse er det et oppsiktsvekkende sceneskifte fra fjorårets sesongstart. Da var Petter i enda dårligere form, men fikk likevel halve kongeriket med seg i kravet om at han selvsagt måtte få konkurrere for Norge. Han var jo den eneste med X-faktor. Da fikk det så være at det å gi startnummer til Petter Northug, kunne bety vraking av dem som noen måneder seinere hentet inn flere av OL-medaljene.

Nå vil han bare gå for seg selv:

- For å finne skigleden, som han så enkelt formulerte det. Og så fortalte han om de fine opplevelsene fra de siste rennene i sist sesong da kroppen endelig begynte å spille på lag etter måneder med mistrøstighet. Det gjaldt ikke lenger OL, det gjaldt ikke personlig prestisje, men det hadde likevel vært så moro.

I Petters kanskje siste sesong som langrennsløper er det fortsatt dette suget alt dreier seg om. Drømmen om den perfekte følelsen i løypa.

OG midt i denne drømmen finnes også muligheten for at denne vemodig vakre avskjedsforestillingen fra en sliten gymsal på landet likevel ikke blir så definitiv.

For om Petter fortalte at han hadde forsonet seg med det å slutte, sa han samtidig at han fortsatt håper at kroppen kan gi noe annet enn triste svar. Midt i all elendigheten med sykdom og uforklarlig trøtthet, har han en åpenbar sportslige grunn til det:

  • . Ennå er den ekstreme hurtigheten intakt.

Vel følger han ikke Johannes Høsflot Klæbo i spurten, men hvem gjør nå det? På de beste fartsdragene kan 34 år gamle Petter Northug uansett ta resten av de norske sprinterne.

Han må bare få puste litt ekstra for å få det til.

NETTOPP denne intakte toppfarten gjør at en plass på sprintlaget i VM fortsatt er mulig. Frisprint ligger kanskje ikke an til å bli Norges paradegren i Seefeld. Etter Klæbo er det ingen annen opplagt norsk vinnerkandidat.

Det er så visst ikke Petter Northug heller, men etter tilbakekomsten på landslaget får han i hvert fall bedre tid til å hente inn pusten. Sprinttrener Arild Monsen har sett hva den haltende skikongen tross all formsvikt ennå er god for. Da kan tålmodig treningsarbeid og enkelte gode sprinter i renn etter nyttår være nok.

For sannsynligvis blir veien tilbake til gammel storform kortere nå som de virkelige utfordringene er blitt pratet om. Slik kan denne avskjedsforestillingen like gjerne bli det vendepunktet som skikongen trengte for å overraske i sitt siste store mesterskap.

Og om dette likevel ikke holder helt til slutt, har Petter Northug vært mer enn bra nok uansett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer