Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette bekymrer Northug med VM-løypa: - Oppløpet er litt for kort

Men ellers passer Lahti ham bra.

GÅR I VM-LØYPA: Petter Northug er på plass i Lahti. Her går han bak finske Martti Jylhä. Foto: Scanpix
GÅR I VM-LØYPA: Petter Northug er på plass i Lahti. Her går han bak finske Martti Jylhä. Foto: Scanpix Vis mer

Lahti (NTB-Egil Sæther): I prøve-VM lørdag ble det 3.-plass under verdenscupsprinten i fri teknikk i Lahti. Kanskje tok han ikke ut alt en gang. Han hadde også en skiathlon med Martin Johnsrud Sundby på startstrek å tenke på søndag.

Som regjerende verdensmester i sprint, har uansett Northug friplass på sprinten når det blir VM i Lahti neste år.

- Jeg synes at sprintløypa er fin. Du har mulighet til å angripe og gå forbi, og du har muligheter til å gjøre taktiske vurderinger underveis, sier Northug til NTB.

Det som bekymrer ham, er farten inn mot oppløpet.

- Du har ekstremt stor fart inn på stadion, i hvert fall om det ikke er snøvær, og det er det som bekymrer meg mest, for jeg føler at oppløpet er litt for kort. I dag (lørdag) var det litt annerledes på grunn av føret, og det ble litt lim. Når du har ett spor, blir det vanskelig å angripe. Det var stor forskjell på kvartfinale og finale. Det var lettere å angripe i kvartfinalen. I finalen var det mer ett spor. Jeg tror at jeg kommer til å like løypa enda bedre om det er oppholdsvær.

Må ikke

- Den er ikke slik at du må lede på toppen for unnakjøringen?

- Nei. Du kan være tre eller fire på toppen om det er samlet. Jeg var nummer fem i dag, og det er for langt bak. Det er noe å ta med seg. Du bør helst være topp 3 på toppen.

- Dette må være en løype som må passe deg?

- Ja, jeg liker bakkene, svingene og oppløpet. Lagsprintløypa er tøffere, og den passer meg kanskje enda bedre.

- Du må heller ikke være allrounder for å vinne her?

- Nei, det går an å vinne for sprinterne. Men samtidig liker jeg å se at sprinterne «får» det mot slutten. Det koster å gå til finaler, og slik sett minner den litt om Falun-løypa, mener Northug.

Vinnerskryt

Det kommer heller ikke som en overraskelse at også lørdagens sprintvinner, Emil Iversen, har fått en solid og godt inntrykk av sprintløypa.

Iversen likte den svært bra, mens for eksempel damevinneren Maiken Caspersen Falla hadde sine innvendinger, blant annet at den var for lang.

Lørdag gikk menn og kvinner den samme løypa på i alt 1600 meter. Det gir en kanskje en litt for drøy vinnertid for kvinnenes del.

- Løypa er mye bedre enn i fjor. Her er det absolutt verdig å ha et mesterskap. Det var det ikke i fjor. Det er mye mer rettferdig i år. Dette er en kul sprintløype med passe lengde og som inneholder det meste.

Iversen kom godt opp den siste bakken lørdag, og på vei til mål skjønte han for alvor at han kunne vinne.

- Da tenkte jeg at nå kan jeg «betterdø» vinne. Jeg hadde gode ski og er ganske tung, og endelig fikk jeg betalt for å være det også.

- Det var rått da jeg kom på oppløpet. Jeg er slik at om jeg kommer først inn på oppløpet, da tror jeg at jeg kan vinne. Det er bare slik jeg er.

Kanskje får han bruk for den selvtilliten om ett år også. Både Iversen og Northug kan være potensielle gullkandidater om ett år i den finske skimetropolen. (©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram